Beauty

Couperose

Couperose: het lijkt een huidaandoening voor oudere vrouwen, maar ook jonge meiden kunnen er last van hebben! Zoals Simone; ik vroeg haar naar haar couperose. En ik geef meiden met deze aandoening tips.

Wat is couperose precies?
Als bloedvaatjes té gevuld raken met bloed, worden ze op je huid zichtbaar als rode plekken, meestal in het gezicht. Deze ‘huidaandoening’, die eigenlijk een vaatafwijking is, wordt couperose genoemd. (Bron: Wikipedia)

Simone: “Ik heb couperose gekregen door aanleg, mijn moeder heeft het en mijn oma had het ook. Het zijn dus haarvaatjes die zichtbaar zijn op je wangen (het kan ook ergens anders in je gezicht). Je krijgt het door dingen waar je rood van wordt, dus bijvoorbeeld de sauna, kleimaskers of scrubben, maar ook door alcohol of juist in de kou fietsen. Op een gegeven moment trekt het rode gewoon niet meer weg zoals bij anderen, en blijft het zitten!"

Wat kun je er tegen doen?

Allereerst zijn er veel crèmes op de markt die tegen couperose kunnen helpen:

Dr. van der Hoog Couperose Crème. Deze crème is een milde, hydraterende crème die de rode, dunne kwetsbare huid in het gelaat beschermt door de toegevoegde extracten van speenkruid en toverhazelaar. Het versterkt verzwakte adertjes en laat ze tot rust komen. Bij regelmatig gebruik heeft de crème een kalmerende en stabiliserende werking. Hij kost € 14,95.

RoC Enydrial Dermo Cleaning Lotion. Deze gelcrème is speciaal om de gevoelige en geïrriteerde huid te kalmeren. Hij bevat verzachtende, hydraterende en anti-irriterende bestanddelen. Kost € 9,95.

Eucerin anti-redness verzorgende reinigingsgel, speciaal voor mensen met couperose. Eucerin is te koop bij de apotheek, check hier welke apotheek het bij jou in de buurt heeft!

En ten tweede: sinds een tijdje kun je je ook laten behandelen met lasertechniek. Jammer is dat deze behandeling duur is én vaak niet vergoed wordt door je verzekering! Heb je echt heel erg last van couperose, dan is het slim om naar je huisarts te gaan. Hij/zij kan je verder helpen met crèmes of eventuele smeerseltjes.

Wat gebruikt Simone? "Ik gebruik nu crème van Dr. van der Hoog, maar ik ga denk ik binnenkort een product van Eucerin proberen, omdat de crème van Dr. van der Hoog nogal glimt. Ook gebruik ik producten die zeepvrij zijn en speciaal voor de gevoelige huid. Maar echt een goed product heb ik dus helaas nog niet gevonden…"

Tot slot nog een paar tips:

– Gebruik altijd producten voor de gevoelige huid. Liefst ook make-up! Dat kan bijvoorbeeld van de merken zijn.
– Gebruik geen harde washandjes of ruwe handdoeken.
– Dep altijd je huid droog, niet hard wrijven.
– Blijf ‘s zomers niet te lang in de zon; hierdoor kun je nog meer last van couperose krijgen.