Beauty

Vreemde stoffen in beautyproducten

De laatste tijd komen er steeds meer berichten over ‘vreemde stoffen’ in beautyproducten. Zoals zogenaamde Parabenen en Sulfaten.

Parabenen

Parabenen zijn stoffen die in veel shampoos, crèmepjes, deodorants, tandpasta’s enzovoorts zitten. Het is een conserveringsstof, dus zorgt ervoor dat de producten langer houdbaar zijn. Een paar soorten zijn methyl-, ethyl en bethylparabenen.

Deze stoffen kunnen op den duur, als je ze vaak gebruikt, kankerverwekkend zijn. Parabenen worden ook vaak in verband gebracht met het ontstaan van borstkanker. Maar: onderzoeken naar deze stoffen zijn nog steeds gaande, en er is nog steeds ruzie over of de stoffen nu wel of niet schadelijk zijn.

Als je zeker wil zijn dat je voortaan geen of zo min mogelijk parabenen gebruikt moet je de verpakkingen dus even checken voor je iets koopt.

Sulfaten

In veel beautyproducten zit het stofje Sodium Lauryl Sulfate (SLS), of het zusje ervan: Sodium Laureth Sulfate (SLES) verwerkt. In het Nederland wordt het vaak Natriumdodecylsulfaat genoemd.

Deze stof wordt óók gebruikt om motoren te ontvetten en om vloeren mee schoon te maken. En het kan op lange termijn kankerverwekkend zijn! Een Amerikaanse onderzoekt zegt dat SLS gedurende ongeveer vijf dagen in ons lichaam blijft, nadat we onze huid of haren ermee gewassen hebben. Uit andere onderzoeken is gebleken dat het gemakkelijk door de huid wordt opgenomen en in onze bloedbaan terechtkomt, waarna het zich kan ophopen in het hart, de lever, de longen en de hersenen.

Veel fabrikanten gebruiken deze stof omdat het lekker schuimt én het supergoedkoop is. Het begint nu naar buiten te komen dat dit zoveel gebruikt wordt in de beautyindustrie, bijvoorbeeld door L’oréal, Andrélon, Schwarzkopf, et cetera. Sommige merken zijn tegen het gebruik van deze sulfaten, zoals natuurlijke merken als Weleda en Dr. Hauschka.

Wil je weten of deze stoffen in jouw beautyproduct zitten? Check dan het etiket op de volgende namen: Sodium lauryl sulfate, Sodium laureth sulfate, Sodium acetyl sulfate of SLS.

Saillant detail: een vrouw die de fabrikant van zo’n sulfaten-shampoo opbelde met de klacht dat er een stof in hun product zit die kankerverwekkend is, kreeg te horen: "We weten dat het erin zit, maar we kunnen er niets aan doen, omdat we die stof nodig hebben om het product te laten schuimen".

Zie ook: waarom SLS zo slecht is, volgens Heelnatuurlijk.nl

Met dank aan Sarah en Laura en technische feitjes van heelnatuurlijk.nl.