Beauty

Interview met visagist Clayton Leslie

Clayton is de make-up artist van Maybelline en verzorgde de make-up bij de Amsterdam International Fashionweek. Wij interviewde hem en namen backstage een kijkje bij de show van Tony Cohen.

Bij het kijkje achter de schermen, mochten we alles zien. De catwalk werd nog geboend, de goodiebags werden gevuld en de modellen waren nog kleding aan het doorpassen. Heel leuk om te vertellen aan jullie, maar leuker is om het zelf te zien:

clayton5

De catwalk werd gemopt door twee heren

clayton6

Rechts zie je de dames bezig met de goodiebags voor de frontrow

clayton7

De goodiebags staan te wachten op de bn’ers, bekende stylistes, bloggers en (hoofd)redacteuren

clayton8

De rekken met stukken van Tony Cohen. In het midden zie je het rek met het bord van Kim Feenstra

Het was een ontzettend gezellig interview, Clayton is onwijs vrolijk en heel relaxed. We mochten hem echt alles vragen en hij vertelde zelfs over zijn grootste misser. Hier lees je deel één.

clayton2

Ik (links) en mijn nichtje Anneclaire met Clayton

Hoe oud was je toen je merkte dat je make-up leuk vond?
"Mijn oudere zus deed een make-upcursus toen ik twaalf was en dat vond ik heel gaaf. Natuurlijk was ik te jong om daar verder iets mee te doen dus ik heb toen ik ouder werd veel andere baantjes gehad. Toen ik dat niet meer leuk vond, dacht ik terug aan dat moment als twaalfjarige. Toen ben ik de visagieopleiding bij House of Orange gaan volgen."

Probeer je weleens een look uit op je eigen gezicht?
"Ja, ik test sowieso alles. Alleen heb ik zelf een donkere huid, dus dat pakt altijd anders uit dan op een blanke huid. Maar ik heb heel veel vrienden en vriendinnen die regelmatig de pineut zijn!"

Je werkt nu drie jaar voor Maybelline, hoeveel shows doe je ongeveer per jaar?
Dat is heel verschillend. Ik doe ook veel shows naast de Fashionweek, bijvoorbeeld die van Addy van den Krommenacker en Ilja Visser. Tijdens een Fashionweek doe ik er twee of drie per dag, vijf dagen lang, twee keer per jaar. Veel dus!

Wat was de eerste show waar je de visagie deed?
"Ik was toen meteen chef voor een show van een modellenbureau en had een heel team onder mij. Helaas ging het meteen goed mis. Ik had bedacht dat ik er tussen de tweede en derde ronde, een extra smokey eye op zou maken. Alleen hadden we veel minder tijd dan gedacht. Soms zag ik zelfs een model met één opgemaakt oog de catwalk oplopen."

clayton11

De make-uptafel waar Clayton bij aan het werk was

Hoe heb je dat goed kunnen praten?
"Ik dacht echt dat ik het verknald had, maar iedereen vond het juist ontzettend grappig. Ze dachten dat ik wilde laten zien hoe je een smokey eye opbouwt, want soms zag je nog aanbrenglijnen. Het was wel een goede les!"

Hoe ga je met de stress achter de schermen om?
"Prioriteiten stellen. Als ik de ogen heel belangrijk vind, zorg ik dat die er goed uitzien, dan is het ook niet erg als de lippen minder opgemaakt zijn. Gelukkig valt in Nederland de stress mee, de modellen zijn zes uur voor de show aanwezig. In het buitenland hebben ze al de kleding doorgepast en moeten ze heel snel door de haar en make-up en hup, lopen!"

Is de modewereld echt zo hard als dat wordt gedacht?
"Ja. De top is heel erg ‘ons kent ons’ en wanneer je daar in zit, blijf je er meestal wel in hangen. Maar je kunt er ook echt zo uitliggen wanneer je niet oppast. Hier in Nederland valt het nog wel mee, natuurlijk heb je er harde mensen tussen, maar die ontwijk ik gewoon."

Wat vind je zelf de mooiste look om aan te brengen?
"Ik heb geen favoriet, omdat iedere look aangepast wordt op degene die in je stoel zit. Naturel is erg leuk om te doen. De truc is om het te laten lijken of iemand net uit bed komt en niets op heeft, en dat is heel secuur werk. Heftig à la John Galliano is ook erg gaaf, omdat je dan los kunt gaan en heel creatief kunt zijn."

Is dat ook echt je droom, om ooit voor een Galliano te werken?
"Nee, ik wil wel heel graag de show van Victoria Secret doen. Voornamelijk om het feit dat het gewoon een lingeriemerk is, dat goed uitgebouwd is met vleugels en een hele show er omheen."

clayton3

De visagieruimte backstage bij de show van Tony Cohen

Waaraan kunnen we jouw werk herkennen, heb je een bepaalde vaste stijl?
"Ja, ik hoor wel heel vaak mensen vragen: ‘Heb jij dit gedaan?’, dat komt denk ik omdat ik de basis het belangrijkst vind. Ik zorg er altijd voor dat die er perfect uitziet, al moet ik er een uur over doen. Dan heb ik liever de basis goed, en doe ik in twee minuten de ogen dan alles een beetje."

Wie is je grote voorbeeld?
"Pat Mcgrath. Zij doet alle grote shows zoals Dolce & Gabanna en Prada. Zij staat zo simpel in het leven, draagt slobbertruien en heeft zelf geen make-up op. Daar houd ik van. Ze maakt ondertussen de mooiste dingen. Ik vind het ook echt niet belangrijk hoe ik er uit zie, het gaat niet om mij, maar om mijn werk. Veel visagisten vergeten dat denk ik, maar ieder zijn ding."

Wat zijn de make-uptrends voor 2011?
"Heel verschillend. Je ziet heel veel naturel, maar dan echt naturel zodat het meisje er bijna kaal uitziet. Maar ook veel pasteltinten en hele felle kleuren die met elkaar gecombineerd worden."

Welke bn’ers maak je op?
"Ja, wat is een bn’er? Sommige modellen vind ik sterren, zoals Kim Feenstra, zij heeft zo’n mooie persoonlijkheid. Verder doe ik Victoria Koblenko, Fiona Hering, Giovanca, Nathalie (red. meisje van Idols met de enorme afro), Marlies Dekkers en ik heb nu vier keer Quinty Trustfull gedaan."

clayton1

Eén van de modellen met de look voor de show van Tony Cohen

Welke look gebruik je voor de Tony Cohen show?
"Deze look past uiteraard erg goed bij zijn collectie, het zijn de kleuren van herfstbladeren. Brons, goud en bruin. Maar je kunt deze look het hele jaar door dragen hoor!"

clayton9

Kim Feenstra tijdens de show van Tony Cohen

clayton10

De modellen na de show

clayton4

Mijn outfit op de Fashionweek

Lees hier deel 2! Voor meer make-up tips van Clayton en foto’s van Clayton aan het werk.

Zou jij later ook visagiste willen worden?

Door Esmée