Lifestyle

Met deze 9 tips bespaar jij geld als een pro

Als arme student moet je af en toe op je geld letten. Als de maandelijkse ‘stufi’ binnen is komen de eurotekens al in je ogen, maar voordat je het weet moet je de laatste week op kale pasta leven. Op kamers wonen en je studieboeken betalen is al heel wat geld en je wilt natuurlijk wel wat over houden om leuke dingen te doen. Gelukkig zijn er heel wat dingen die je kan doen om geld te besparen. Deze bespaartips moet je dus echt weten als student.

Het moment dat jij je maandelijkse bijdrage van de overheid ontvangt is het alweer tijd om af te tikken. Eerst je huur betalen, dan nog je telefoonrekening en ook die sportschool nog… Laten we kijken naar dé tips om te besparen zodat jij toch nog drankjes kan gaan doen met je medestudenten.

1. Slim boodschappen doen
Tip nummer 1: ga nooit op een lege maag naar de supermarkt. Het leek zo logisch om drie broden en borrelhapjes én twee komkommers te kopen. Tijdens het eten besef je toch dat dit nét iets te veel was. Aan het einde van de dag gaan heeft ook (letterlijk) voordelen, aangezien veel producten dan afgeprijsd zijn. Eet daarnaast lekker vaak met je huisgenoten, inkopen delen is toch veel voordeliger (en gezelliger) dan in je eentje eten.

2. Studentenkorting
Als student heb je vaak en op veel plekken studentenkorting. Dit kan ook nog best hoog oplopen. Neem daarom altijd je collegepas mee en zorg dat je geen kortingen misloopt. Oja, als het nergens vermeld staat, vraag het dan toch even ;-). Wie weet bespaart het nóg meer.

3. Koffie
Als student heb je soms korte nachtjes. Je wilt natuurlijk wel wakker in college zitten en dan is een kopje koffie echt een uitkomst. Bespaar hiermee en neem je eigen thermosfles met koffie mee.

4. Tweedehands kopen
Niet alleen kleding, maar ook andere dingen zijn vaak goedkoper tweedehands. Koop bijvoorbeeld je studieboeken tweedehands via Marktplaats. Vaak zijn ze nog in goede staat, maar véél goedkoper. Als je dan klaar bent met je vak of studie, zet je ze zelf op internet en verdien je er weer geld aan. Dit geldt ook voor meubels. Nieuw meubels zijn vaak super duur terwijl er ook pareltjes bij de kringloop liggen.

5. Gebruik geen creditcard
Erg verleidelijk, iets kopen en later betalen. Vooral jonge mensen trappen snel in dit trucje. Helaas zijn dit dingen waarvan je later wellicht spijt krijgt. Als je de verleiding te groot vindt, verstop dat evil pasje dan totdat je je goed kan beheersen wat betreft geld.

6. Uitgaven bijhouden
Misschien voor de handliggend, maar veel studenten doen dit helaas niet. Het bijhouden van je uitgaven geeft veel inzicht in waar je geld allemaal heen gaat. Misschien herken je een patroon. Dat je bijvoorbeeld elke week een broodje haalt tijdens college. Dit zijn dingen die je pas op merkt als je een overzicht hebt. Over dat broodje gesproken, neem je eigen lunch mee. Veel goedkoper!

7. No pressure
Er zijn zat studenten die iets meer te besteden hebben dan jij. Als je huisgenoot elke week gaat shoppen en ook nog eens drankjes doet in de stad, wil het niet zeggen dat jij dit dan ook moet doen. Blijf strikt bij je eigen budget om problemen te voorkomen.

8. Bespaar op energie
Wil je besparen op je water- of energie rekening? Douche dan niet langer dan tien minuten en haal je stekkers uit het stopcontact als je iets niet gebruikt. Op lange termijn scheelt dit echt.

9. Pinnen
De laatste tip is om één keer per week een vast bedrag te pinnen. Spreek voor jezelf af hoelang je met dit geld moet doen. Als het dan bijna op is, weet je dat je een beetje op je geld moet letten. Super handig, niet?

Bron: Prospects.uk, Thoughtco.com, Leukegeit.nl | Beeld: iStock