Beauty

De geschiedenis van… parfum

Loop langs een parfumerie en je wordt bedwelmd met de geur van alle geurtjes door elkaar. Van ieder merk staan er minstens drie geuren klaar om gekocht te worden. En dan moet je ook nog kiezen of je voor een eau de toilette, eau de parfum of pure parfum gaat. Maar waar komen al deze geuren vandaan? Hoe is de mens er op gekomen om zichzelf een geurtje te geven. Je leest het in de geschiedenis van… parfum!

degeschiedenisvanparfum

What do I wear in bed? Why, Chanel No. 5, of course.”, een wereldberoemde quote van Marilyn Monroe. Nog steeds staat Chanel No. 5 in iedere parfum top tien. Maar dat was natuurlijk niet de eerste geur. De eerste geur, was zelfs niet echt een geur. Parfum werd door de Egyptenaren gebruikt om het eten lekkerder te laten ruiken. Dit deden zij door hars en hout te verbranden waardoor de rook die daar vanaf kwam, lekker rook. Ook werden er op deze manier rookoffers gebracht, omdat er gedacht werd dat de goden daar rustig van werden. Parfum komt van het Latijnse ‘par fumes’ dat ‘door rook’ betekent. Later, toen ook de Grieken parfum hadden ontdekt, werden de geuren gebruikt om olie en zalfjes te parfumeren. Niet alleen de levende Grieken droegen dit parfum. De doden werden volledig geparfumeerd, wederom voor de goden. In Rome werd weer heel anders over parfum gedacht. Daar dacht men dat parfum kon genezen. De Grieken hebben uiteindelijk parfum op waterbasis (in plaats van olie) bedacht, maar dat verkocht niet.

degeschiedenisvanparfum

Pas in de 12e eeuw voor Christus, werd er weer parfum gemaakt. Niet in een luxe glazen flesje, maar gewoon in een doosje. Parfum werd in die tijd niet alleen gebruikt om lekker te ruiken, maar ook om ziekten als de pest te bestrijden, en werd reukwater genoemd. Ook werd de pomander populair. De pomander was een klein metalen bolletje dat je als een ketting droeg. Mensen deden er kruiden, amber en muskus in. Niet alleen om lekker te ruiken, maar ook omdat ze geloofden dat het ze beschermde tegen ziekten.

degeschiedenisvanparfum

Weer waren het de Grieken die het glazen flesje bedachten dat wij tegenwoordig kennen. In de tweede helft van de 14e eeuw bestond het parfum uit alcohol en oliën en werd het voornamelijk gebruik om onaangename geuren te verdrijven. Rond 1750 werd de eau de cologne uitgevonden, ook wel Water van Keulen genoemd naar de plek waar de Italiaanse koopman woonde die het goedje introduceerde. Het Water van Keulen kennen we tegenwoordig nog onder de naam 4711. Vraag je opa of oma er maar een keer naar!

degeschiedenisvanparfum

In de 19e eeuw konden we geuren uit de natuur namaken in een lab en werden er nieuwe geuren gecreëerd. Dit gebeurde in eerste instantie in het Franse plaatsje Grasse, waar je veel jasmijnvelden vindt. Hier is ook het Chanel No. 5 onstaan. Daarna ging het snel met de parfum. De glazen flesjes werden steeds vaker door kunstenaars ontworpen en geuren verbonden zich aan bekende mensen, iets dat tot op de dag van vandaag nog steeds gebeurt!

Wat is jouw lievelingsgeur?

Door Esmée