Beauty

Het zweetprobleem

Klotsende oksels. Die uitspraak wordt regelmatig gebruikt om aan te geven dat iemand zenuwachtig of gespannen is. Maar voor sommige meiden is dit een alledaags probleem. Lees hier wat je er aan kunt doen!

Tijdens het sporten vind niemand het raar wanneer je wat zweetplekjes her en der hebt. Maar ronde, natte vlekken in je kleding overdag is nog steeds een taboe. Vooral jonge meiden in de puberteit hebben hier last van. Niet leuk als je net een mooi strak shirtje aan hebt! Na een vragenrondje op de redactie, bleek meer dan de helft er tussen haar twaalfde en twintigste last van gehad te hebben.

zwetencelebs

Ook de celebs kennen het probleem! V.l.n.r. Halle Berry, America Ferrera, Miranda Kerr, Beyoncé.

Sommige meiden hebben last van een sterke zweetgeur. Die nare geur ontstaat doordat je zweet, dat van zichzelf reukloos is, in aanraking komt met bacteriën op je huid. Wanneer je je oksels wast, en dus de bacteriën ook wegwast, zal de geur ook weg zijn. Maar daar heb je niet zoveel aan in de klas of op je werk! Daarom kun je het beste een schoon shirtje meenemen zodat je je kunt ‘verschonen’. Met een washandje bij de wasbak op de wc, is op school ook geen mogelijkheid. Je kunt wel doekjes meenemen waarmee je normaal je gezicht reinigt, of billendoekjes voor baby’s. Doe daarna opnieuw deodorant op.

Heb je alleen last van natte kringen onder je oksels? Dat komt waarschijnlijk door je hormonen of door onzekerheid (koud zweet). Sommige mensen hebben echt een zweet-aandoening -hyperhydrosis-, maar dat zijn slechts enkelen. Je kunt natuurlijk alleen maar zwarte of lichte kleding aandoen, zodat mensen die plekken niet zien. Maar je wilt soms weleens wat anders natuurlijk! Er zijn een paar mogelijkheden om die genante plekken te voorkomen.

zwetendeodorant

Okselmatrasjes
Bij de drogist zijn er speciale inlegkruisjes voor je oksels te koop die aan de binnenkant van je shirtje plakt. Deze zijn ook makkelijk te verversen, maar kun je niet bij al je kleding gebruiken omdat ze snel zichtbaar zijn.

Odorex extra dry of SyNeo 5
Deze varianten werken een paar dagen en blokkeren je zweetklieren als het ware. Dit werkt bij bijna iedereen en is dus erg handig. Gebruik het niet te vaak achter elkaar, want dan merk je dat de werking vermindert. Ook kun je last krijgen van zweet op andere plekken, bijvoorbeeld je rug of voeten.

Wassen
Was niet alleen jezelf iedere dag, maar trek ook iedere dag schone kleding aan. Wanneer je al in een shirtje hebt gezweet, loop je het risico om naar ‘oud zweet’ te gaan ruiken en dat is zacht gezegd niet lekker.

Op je eten letten
Dit geldt vooral voor mensen die last hebben van geurtjes. Zorg dat je geen scherpe gerechten eet of veel alcohol drinkt. Groente, fruit en veel water bestaan allemaal uit helder, geurloos vocht, wat je lichaam dan ook weer afscheidt.

Anti-transpirant of anti-perspirant?
Wanneer je voornamelijk last hebt van de geur, kun je het beste kiezen voor een anti-transpirant. Die vermindert het uitbreiden van de bacteriën. Wanneer je vooral last hebt van natte oksels, kun je het beste voor een anti-perspirant gaan, omdat daarin meer aluminiumzout zit waardoor het zweten zelf tegengehouden wordt.

Scheren
Door te scheren, voorkom je niet dat je gaat zweten. Maar om de haartjes kunnen zich nog meer bacteriën verzamelen, dan op een droge huid. Daarom kun je die bacterienestjes maar beter even weghalen.

Heb jij weleens last van natte oksels?

Bron foto’s: coolspotters, eigen foto

Door Esmée