Beauty

De meest gemaakte fouten met zonbescherming

We denken in Nederland al snel dat de zon ons niet zoveel doet. Toch vergis je je daar snel in en in het buitenland moet je helemaal opletten! Daarom hier een lijst met de meest gemaakte fouten. Leer ervan en bescherm jezelf op de juiste manier.

Op dit moment willen wij het liefst de gordijnen dicht doen, in bed gaan liggen met een boek en er pas weer uitkomen wanneer de zomer besloten heeft terug te komen. Gelukkig zijn er genoeg lucky girls die richting warmere oorden vertrekken. Lees voordat je je biezen pakt even deze spoedcursus zonnebescherming.

zonnebrandles

Te weinig zonnebrand

Je denkt waarschijnlijk al snel dat je beschermd bent tegen de zon. Maar als je te weinig smeert, heb je alsnog kans op verbranding en dus op huidveroudering of kanker. Smeer dus royaal met je zonnebrand. Herhaal dit regelmatig, zeker wanneer je soms een duik in het water neemt. Gebruik in je gezicht het liefst een speciale creme met een hogere factor, je huid is daar immers extra gevoelig.

Geen zonnebrand op tijdens een bewolkte dag

Als de zon achter de wolken verdwijnt, lijkt het net of je er geen last van hebt. Maar dat klopt dus niet. UVA-stralen gaan gewoon door het wolkendek heen en hierdoor heb je dus nog steeds kans op snelle huidveroudering en huidkanker. Ik ben laatst zelfs een keer verbrand terwijl het de hele dag bewolkt was! Voor mij geldt deze regel dus keihard. Een fijne bodylotion met zonnebescherming is daarom echt nodig!

De meest gemaakte fouten met zonbescherming

Je denkt dat je de hele dag beschermd bent met een hoge factor

Veel mensen denken dat ze met een hoge beschermingsfactor de hele dag beschermd zijn. Niets is minder waar. Of je nou factor 8 of factor 50 smeert, na ongeveer anderhalf uur moet je opnieuw smeren. Wel is het zo dat als je zonder zonnebrandcreme tien minuten in de zon kunt zitten zonder te verbranden, dat factor 8 die tijd met 8 keer verlengt. Factor 50 verlengt die tijd met 50 keer dus je hebt wel minder kans om te verbranden.

Je kiest niet voor de juiste combinatie

Let bij het kopen van een zonnebrand altijd op de inhoud! Een goede zonnebrand beschermt je tegen UVA en UVB. Daarnaast moet je oppassen met je zonnebrandcreme van vorig jaar. De factor kan verminderen of zelf verdwenen zijn uit je creme.

zonnebrandles

Hoofd vergeten!

Ook al heb je nog zo’n dikke bos haar op je hoofd, dan nog is het verstandig om je hoofd te beschermen. Een verbrande hoofdhuid doet niet alleen heel veel pijn, je kunt er ook snel een zonnesteek van krijgen en dat is echt geen pretje! Je kunt hiervoor een zonnebrandspray gebruiken, maar dat is natuurlijk niet heel lekker voor je haar. Er zijn speciale spray’s, maar je kunt ook kiezen voor een hoed, pet of sjaal.

Rekensommetje

Als je jezelf eerst insmeert met factor 30 en daarna met factor 15 betekent dit niet dat je beschermd bent met factor 45. Het is dus niet optellen. Kies voor je huid gewoon één factor die voor jou het beste werkt. Let op, je kunt beter een extra hoge factor nemen dan een net iets te lage. Bruin word je sowieso wel, en met een verbrande huid kun je helemaal de zon niet meer in!

Hoe zorg jij ervoor dat je niet verbrandt?

Door Marit