Beauty

Zomerspecial: de gevaren van henna en bodyglitter

Op vakantie wil je lekker onbezorgd je gang kunnen gaan en lol maken met je vriendinnen of vriendje. Dan is het laatste waar je op zit te wachten een bezoekje aan het ziekenhuis. Vooral als dit komt door verkeerd gebruik van henna of bodyglitter.

zomerspecialhenna

Henna
In bijvoorbeeld Turkije kun je op elke hoek van de straat wel een hennatattoo laten zetten op je armen, handen, voeten en benen. Het voordeel van zo’n tattoo is dat het maar tijdelijk is en na een tijdje weer verdwijnt. Maar sommige hennatattoo’s kunnen helaas sporen achterlaten.

Zo schreef beautyblogger Silja onlangs over haar nare ervaring met een hennatattoo die ze tijdens een vakantie in Tunesië liet zetten. Na twee dagen kreeg zij een branderig en warm gevoel rond de tattoo en werd haar enkel steeds dikker door het vasthouden van vocht. De volgende dag was haar huid zo gespannen dat ze niet eens meer op haar been kon staan door de pijn. Eenmaal thuis kreeg ze brandblaasjes en brokkelde de tattoo af, maar daaronder zat geen nieuwe huid.

zomerspecialhenna

zomerspecialhenna

Zo hoort henna er uit te zien….

Wat bleek? Silja had een tattoo met zwarte henna. Maar natuurlijke zwarte henna bestaat niet. Normaal is henna is altijd chocoladebruin, oranjebruin of roodbruin. In de populaire toeristische landen voegen ze vaak een chemisch middel zoals benzine, petroleum en terpentijn toe om de henna donkerder te maken. Het is ontzettend slecht en schadelijk voor je huid. Je krijgt niet alleen een branderig gevoel, jeuk, blaasjes en uitslag maar het kan ook zijn dat de tattoo een litteken vormt en voor eeuwig op je huid blijft staan. Zo lijkt het haast of je een brandmerk hebt. Daarnaast zijn de dampen die je inademt door de chemische middelen ook ontzettend schadelijk. Als iemand bij jou een tattoo wil zetten met zwarte henna, doe dit dan ook absoluut niet!

zomerspecialhenna

… en dit kan er met je huid gebeuren na een tattoo met zwarte henna. Er zijn nog veel meer foto’s op het internet te vinden over dit onderwerp.

gevarenvanhenna

Zo zag de tattoo van Silja er uit toen deze net was gezet…

zomerspecialhenna

… ze heeft geen foto’s van de ernstige reactie van haar huid op de zwarte henna, maar dit is het litteken dat ze heeft na anderhalf jaar.

Kijk in de winkel ook altijd goed op de verpakking als je henna wil kopen. Staat er op de verpakking dat het zwarte henna is of worden er juist helemaal geen ingrediënten aangegeven? Koop dit dan absoluut niet. In zwarte henna kan ook het chemische middel paraphenyleendiamine zitten, dit wordt meestal afgekort met PDD.  In haarverf zit ook wel eens PDD, maar dan zo weinig dat het niet gevaarlijk is (of je moet er allergisch voor zijn). Dus hoe zwarter de henna, hoe meer PDD er dan in zit. Staat er op de verpakking dat het honderd procent henna is? Dan kun je het gerust kopen.

Dus nogmaals: bespaar jezelf een lelijk litteken en vraag altijd na of er met natuurlijke henna wordt gewerkt. Doe het bij twijfel nooit!

zomerspecialhenna

Bodyglitter
Ga je op vakantie stappen met vriendinnen en gebruiken jullie bodyglitter om mooi te glinsteren in de lichten van de discotheek? Smeer dit dan nooit op je ogen. In bodyglitter zitten namelijk stukjes glas en metaal voor de reflectering. Als dit in je ogen terechtkomt, doet dit dan ook verschrikkelijk zeer en kan het je ogen beschadigen.

zomerspecialhenna

Wil je glitters gebruiken voor je ogen, koop dan producten die hier dan ook echt voor gemaakt zijn. Deze zijn verkrijgbaar bij drogisterijen en parfumeriezaken. Want terechtkomen in het ziekenhuis tijdens je welverdiende vakantie is wel het laatste dat je wil.

Wat was jouw grootste ramp tijdens een vakantie?

Bron/beeld: sillysilsil.com, weheartit.com

Door Brenda