Beauty

Alles over striae!

Het is een fabeltje dat alleen zwangere of heel dikke vrouwen last hebben van striae. Soms zijn de strepen wit, soms zijn ze paars. En meer meiden dan je denkt hebben er last van! Maar waar komen deze krengen vandaan? En kun je er vanaf komen? Wij nemen striae onder de loep!

striae

Striae is geen gescheurde huid zoals door velen beweerd wordt. Eigenlijk is het onderhuids bindweefsel dat onder grote spanning heeft gestaan en dat vervolgens gescheurd is. Gelukkig doet het geen pijn, maar die strepen zijn wel vervelend om te hebben. De eerste tijd zijn die strepen rood of paars, maar later worden ze wit. Dit komt omdat het eigenlijk onderhuidse littekens zijn. Je ziet bij littekens ook vaak dat ze eerst rood/roze zijn en later wit worden.

striae

Je kunt de strepen krijgen doordat je heel snel groeit, veel traint waardoor je spieren snel opbouwen en je huid dus ook uitgerekt wordt of doordat je in korte tijd veel aankomt. Striae komt dan ook meestal voor op je borsten (groeien vaak snel in korte tijd), je kont, armen of je buik.

striae

Kun je er vanaf komen? Nee eigenlijk niet. Er zijn wel speciale crèmes op de markt die de littekens minder wit kunnen laten worden. Ook kun je als je weet dat je aan gaat komen (bijvoorbeeld door medicijnen of zwangerschap -je kunt het maar beter alvast weten!-) je huid goed blijven invetten en masseren. Ook het eten van voedsel met veel anti-oxidanten zou kunnen helpen. Je kunt ook zorgen dat je altijd een lekker kleurtje hebt, want dan vallen de strepen minder op.

Heb jij last van striae? Of heb je tips om striae te verminderen? Deel ze dan hieronder!

Door Esmée