Fashion

AIFW report: C’est Brillant

Een nieuwkomertje in de Amsterdam International Fashion Week: C’est Brillant. Een show die draait om de brillen, maar waarbij de modellen óók even lekker in een designeroutfit zijn gestoken.

Voor de mensen die niets tot weinig over dit event afweten, lees hier even een kleine uitleg.

En dan niet de minste designers: Janice en Daisy van Project Catwalk, Michael Barnaart van Bergen, La Dress (een webshop met hele leuke basic jurkjes die je op 101 manieren kunt dragen) en A+ B.
Maar de brillen stonden natuurlijk centraal, laten we dat niet vergeten! De merken Mykita, Marni (een van mijn favorieten), Anne & Valentin, Oliver Peoples en Sama stonden centraal….

Ook waren er tál van BN’ers aanwezig, as usual. Om er maar een paar te noemen: Leco van Zadelhoff en Daniëlle Overgaag (gezellig samen aan het babbelen), Ans Markus met vriendin actrice Bruni Heinke, Georgina Verbaan (die ons pizza-hapje gretig wegkaapte), ontwerper Jan Taminiau, Victor Reinier (met enorme baard, bijna onherkenbaar!), catwalkcoach Mariana Verkerk én de voltallige Project Catwalk crew, die natuurlijk naar Daisy en Janice kwamen kijken!

En dan nu, de show…

Janice & Mykita

Janice kennen we natuurlijk van Project Catwalk, die zevende werd in de afvalrace. Maar zijn collectie was er niet minder om! Veel roze en paars (bijna alles, eigenlijk), tule, mooie laagjes en oog voor detail: bijvoorbeeld kleine lintjes. En de killer heels pasten er perfect bij!
Ook vond ik de modellen érg goed gekozen: bekend (Kim Feenstra en Cécile, Monique & Kassandra van de laatste HTNM) afgewisseld met onbekend talent. Ja, ik denk zeker dat we nog héél veel van Janice kunnen gaan verwachten…!
En de brillen: veel rechte modellen en donkere glazen, en hier en daar een opvallend kleurtje voor het montuur.

Michael Barnaart van Bergen & Marni

Michael Barnaart van Bergen (1983) heeft na het afronden van de HAVO versneld de opleiding grafisch vormgeven gedaan, én volgde de opleiding Trends en Styling aan het Grafisch lyceum van Amsterdam. Op dit moment zit hij in het examenjaar van het AMFI, richting Fashion & Design…
Zijn collectie was geinspireerd op papier, en dus ook hagelwit! De accenten waren zwart en vooral in de vorm van papieren vogels, die als broches op de kleding waren gespeld. Ik vond de collectie goed in elkaar zitten, maar weinig verrassend. Sommige creaties leken té vlug in elkaar gezet, té makkelijk. "Een soort melkmeisjes," merkte mijn collegaatje Elisah op…
Maar: de brillen daarentegen waren super. Marni is één van mijn favorieten op brillengebied en de collectie die bij deze show hoorde was dan ook fenomenaal, naar mijn mening. Opvallende donkere modellen, kleurverloop en oversized exemplaren die zó uit een lasplaats leken te komen!

Daisy & Anne en Valentin

Daisy kennen we natuurlijk ook van Project Catwalk, ik mocht haar een tijdje geleden nog interviewen! Haar collectie was echt ‘helemaal Daisy’, oftewel: over de top, glitters, gekke materialen zoals PVC en lakleer, heftige kleuren én vreemde combinaties. Maar al met al wel helemaal te gek! Ook de retrotruien met jaren 80 grafische motieven vond ik érg goed, zeker met de torenhoge zwarte pumps die met zwarte plakband aan de modellen getaped waren. Daisy had ze zelf trouwens ook aan!
De brillen? Vooral veel basic zwart, maar het laatste modelletje op model Kasandra was wel een eyecatcher: vurig rood en het nerdy modelletje, wat we van haar gewend zijn!

La Dress & Oliver Peoples

De basic jurkjes van Simone van Trojen vliegen haar webwinkel uit. "Nu moet er ook een fashionshow komen!" moet ze gedacht hebben. Goede zet, Simone! Ik was erg blij met de wikkeljurkjes, eenvoudige doorknoopjurken én apartere exemplaren, bijvoorbeeld de glanzend paarse satijne of de bloemetjesjurk met tulerand.
De (zonne)brillen waren een beetje ouderwets, geinspireerd op de jaren veertig en vijftig. Erg stijlvol, maar niet super spannend.

A+ B & Sama

Misschien zeggen deze namen je niet meteen iets, maar A+B zijn ‘de’ A en B in modeland: modefotograaf Allard Honigh en uberstylist Bastiaan van Schaik (die je misschien wel kent van Hollands Next Top Model!). Deze überfashionista’s vonden het de hoogste tijd om een eigen collectie te presenteren.
Maar hoewel deze mannen wel écht mode ademen, vond ik de collectie niet zó, moet ik eerlijk zeggen. Vooral veel jurkjes met horizontale gekleurd strepen en achterop ritsen, die te ver aan de boven- en onderkant doorliepen. Leuk bedacht, maar de uitvoering was een beetje rommelig. Ook zaten de strapless jurken niet zo mooi bij sommige modellen; door de kleine büstes stonden de jurk wel érg ver open! Wel leuk: de kettingen met platte fototoestellen eraan. Maar, ook dit is al een tijdje hip en dus niet erg vernieuwend.
Bij deze show zagen we – in tegenstelling tot de rest – wel veel rondere modelletjes, retro stijl en zelfs een pilotenbril.

Foto’s copyright by Elisah Jacobs (Celebscene)