Fashion

AIFW report: Django Steenbakker

Een paar weken terug verlootte ik op Girlscene.nl kaarten voor de fashionshow van Django Steenbakker, bij de Amsterdam International Fashion Week. Josje was één van de winnaressen, en schreef voor ons een report. Ook onze beautyredactrice Mascha was bij de show, en doet ook haar verslag!

 

Josje: “Daar zaten we dan, “front-row” bij de salonshow op de AIFW van project Catwalk winnaar Django Steenbakker. In gespannen afwachting van zijn tweede collectie, doodden we de tijd met het spotten van BN’ers. Resultaat? Bastiaan van Schaik, Ans Markus en ook Mascha van Girlscene’s beautyfilmpjes zat tegenover ons. We hadden een prachtige zitplek in de überhippe ruimte van de Westergasfabriek. We hadden een prachtig zicht op de kledingstukken en konden goed naar de details kijken. Genoeg dus om mijn mening over te geven.

Als AIFW-groentje (eerste live bezoek aan een show ooit) zou ik het Django’s show beoordelen als een uitstekende show. De inspiratie voor zijn show “SS 09, Memoirs of Modern Times” haalde hij uit de jaren ’20. De show stond in het teken van de Art Déco stroming uit deze tijd. Charlie Chaplin en het schilderij Autoportrait, Tamara in the Green Bugatti waren zijn uitgangspunt.

De show begon met wat kekke korte jurkjes, waarvan de een werkelijk beeldschoon was en de ander net iets te gedetailleerd met teveel poespas. De jurken waren gemaakt van carnavaleske stoffen, die aan de binnenkant afgewerkt waren met zijde. Hij maakte veel gebruik van plastic in de afwerking van zijn kledingstukken en dit had in mijn ogen een leuk effect. De strikjes die op de riemen en schouderbandjes zaten, waren net weer wat teveel detail. Charlie Chaplin kwam terug als opdruk op een kort goud glitterjurkje.

In de tweede helft van de show zaten de gedrapeerde lange avondjurken. Deze waren naar mijn mening stuk voor stuk prachtig. Romantisch en toch met een rauw randje, echt genieten! De topper van de show, en ook de trots van Django, was de jurk aan het einde van de show. Een schitterende, felroze jurk. Het model presenteerde hem perfect en je zag de bewondering op de ogen van de toeschouwers; topstuk.

Omdat we op de plek zaten waar de modellen draaiden, konden we de details erg goed zien. De afwerking was netjes en er zaten geen zichtbare fouten in. Ook de pasvorm liet niet te wensen over. Hier en daar had hij wat ‘gaten’ in de kleding gelaten die ik wat minder vond passen. Hoewel sommige modellen erg trilden als ze stilstonden (niet zo gek eigenlijk), presenteerden ze de kleding goed. Kortom: de show was een uitstekende show voor zo’n jonge ontwerper. Wij hebben met volle teugen genoten en ook het publiek was enthousiast. Als Django nog groeit en leert de komende jaren, gaan we nog veel van hem horen! Enne Django, mag ik die roze jurk aan naar mijn schoolgala?”

Mascha: “Op zondag 27 juli was tijdens de Amsterdam Fashion Week onder anderen de show van Django Steenbakker – de winnaar van project catwalk. En ik mocht er heen! Samen met een vriendin gingen we er op af – wow, onze eerste echte fashion show. We wisten niet zo goed wat we er van moesten verwachten, alleen dat er zéér véél fashionable people kwamen, en dat we mooie kledingstukken zouden zien op een paar modellen met lange benen. Doordat we bijna te laat kwamen voor de fashionshow (parkeren in Amsterdam is een ramp) liepen we snel door naar binnen. Ik liep iets voor mijn vriendin, en iemand die de plaatsen aanwees zei tegen mij ‘kom snel hier, ik heb nog plek, op de eerste rij.’ Front row? OMG! Ik liep mee, maar bedacht me dat ze misschien dacht dat ik alleen was. ‘Ehh, ik ben niet alleen, ik ben met nog iemand’. ‘Nou, eh, dan proppen we jullie er wel tussen. Opschuiven mensen!’. Ik ging zitten. ‘Ehm, van wie is deze tas? Hallo, er ligt een tas hier?!’. Oeps, dat was de goodiebag. Tsja, eerste keer hè…

En daar zaten we dan, front row, tussen alle fashionable people. Al snel begon de show. Geweldige muziek, het eerste model liep naar voren, en iedereen zat aandachtig te kijken. Nou moet ik zeggen, de kleding was echt héél erg mooi. Mooie stofjes en kleuren, het viel prachtig op de modellen.

De collectie bestond voornamelijk uit jurkjes (ik heb slechts één broek gezien, maar dat was dan ook een opvallend en hoog exemplaar). Van extra kort naar extra lang, het was er allemaal. Wat me opviel was dat de jurkjes allemaal aan de zijkant veel inkijk hadden. Van voren leken ze heel netjes, maar van de zijkant gezien meer sexy. Ook zal je bijvoorbeeld een jurkje wat helemaal bedekt was, maar dan toch een groot stuk licht doorzichtige stof had bij 1 been. Classy meets sexy!

De modellen hadden allemaal hun haar opgestoken, en heel grappig: een stukje stof uit de collectie aan een pluk haar hangen. Erg creatief! Wat aan de make-up opviel waren de opgeplakte gouden stroken op de wenkbrauwen, en de lippen die optisch kleiner waren gemaakt met lippenstift (alleen in het midden van de lippen). Ook de schoenen vielen mij op: allemaal op ‘gladiator’ heels, supermooi!

Normaal ben ik niet zo’n fan van doorzichtig plastic in kleding, maar hier vond ik het er heel erg classy uit zien:

Mijn favo items uit de show waren dit lichtroze jurkje:

En het laatste jurkje, het hoogtepunt van de show (dat overigens in het echt knalroze was):

Het enige wat ik wel jammer vond, is dat er een model liep die zowat flauw ging vallen… Verder vond ik het ook gewoon leuk om die modellen in het echt te zien. Ze lopen eigen veel langzamer dan ik had verwacht, en ze kijken ook veel minder blij. It’s all part of the show. In ieder geval heb ik het ontzettend naar mijn zin gehad!”