Fashion

Interview met aanstormende modetalenten

Vorige week was ik jurylid bij de jongerenwedstrijd Kunstbende, bij de categorie Fashion. Superleuk om te doen! Én ik spotte ook nog eens drie aanstormende modetalenten: Barbara, Juliette & Yaël. En natuurlijk wonnen zij! Ik interviewde de drie.

Van links naar rechts: Juliette, Barbara en Yaël

1.Vertel eens wat je over jullie zelf…

Juliette: ik ben Juliette, ik ben 16 jaar en ik zit in de vierde klas van het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum. Thuis ben ik veel bezig met dingen ontwerpen. Ik heb een dummy waarin ik alles wat me inspireert in plak of teken. Omdat ik al vaak bezig was met dingen ontwerpen hebben Barbara, Yaël en ik samen een lerares gevonden die ons kon leren naaien. Hierdoor kan ik zelf ook dingen maken die ik ontwerp. Na school speel ik ook tennis, ik hou van lezen en ik doe graag dingen met mijn vriendinnen.
Yaël: ik ben Yaël van der Schelde en ik ben 15 jaar oud. Ik zit op het Roland Holst College in Hilversum en daar doe ik 4 vwo. Verder houd ik erg van: mijn familie en vriend(inn)en en om hier tijd mee door te brengen, uitgaan, lekker eten, chillen, winkelen, kleding ontwerpen en af en toen wat sporten, zoals tennis of voetbal.
Barbara: ik ben Barbara, 13 jaar (bijna 14) woon in Hilversum. Ik zit in de tweede klas van het Roland Holst college, en volg de opleiding Quest. Dit is havo-vwo en het is speciaal onderwijs omdat je niet veel uit boeken leert, je moet veel onderzoeken en veel presentaties geven. Mijn hobby’s zijn; voetballen, dansen, afspreken met vrienden en vriendinnen, kleding ontwerpen, shoppen, feesten en meer gezelligheid.

tijdens de show…

2.Hoe kwamen jullie op het idee om mee te doen met Kunstbende, in de categorie Fashion?

Barbara en Juliette zijn een paar jaar geleden uitgenodigd door vrienden om mee te gaan naar de Kunstbende finale in Utrecht. We vonden het ontzettend leuk en wilden graag mee doen maar er was niet echt iets waar wij aan mee zouden kunnen doen totdat de categorie Fashion erbij kwam. Yaël is al heel lang een hele goede vriendin van ons en met zijn drieën maakten we al vaker kleine dingen zoals tasjes en rokjes. Het was toen onze droom om mode ontwerpster te worden. Barbara en ik wisten van Kunstbende en we besloten met zijn drieën  een collectie te maken!

buiten oefenen…

3. Hoe hebben jullie de collectie voor Kunstbende in elkaar gezet?

We zijn met elkaar om de tafel gaan zitten en hebben lang nagedacht over de collectie. Onze eerste vraag was: hoe beelden we het thema macht uit? (Dit is namelijk het thema van de Kunstbende, dit jaar).
En dat deden we door middel van ‘slaafjes / onderdanigen’ en ‘machthebbers’ te gebruiken. We wilden met de kleding laten zien wie de macht had en wie niet.
Verder gingen we nadenken over de kleuren, we wilden namelijk een collectie met een samenhang erin, zodat het duidelijk is dat het een geheel is. We hebben als hoofdkleuren paars en zilver gekozen, die, voor ons gevoel, macht uitstralen.
Hierna zijn we de jurkjes gaan ontwerpen, want we wilden graag jurkjes in de collectie. Toen zijn we aan het naaien geslagen en hebben veel tijd met elkaar doorgebracht om alles op tijd af te hebben, maar het is ons gelukt en we zijn erg blij met het resultaat! Het is wel grappig dat wij samen een collectie hebben gemaakt want onze kledingstijl verschilt enorm. Juliette houdt bijvoorbeeld meer van pastelkleuren; vooral van grijze, zwarte en nude kleuren. Zij heeft een vrij klassieke kledingstijl en draagt nooit felle kleuren. Terwijl Barbara juist iets sportiever is en nooit in onopvallende kleuren zal lopen. Yaël is meer een mix van onze en andere stijlen, wat er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat iedereen tevreden is met de collectie. 

4. Hoe zijn jullie begonnen met modeontwerpen?

We houden alle drie erg van mode. Onze moeders zijn erg creatief en kunnen ook een beetje naaien. Van hen hebben wij de basis kennis geleerd. Met deze kennis zijn we kleding gaan versieren waardoor we de naaimachine steeds beter leerden gebruiken. Hierna zijn we begonnen met het maken van simpele dingen zoals rokjes. Later hebben we nog naailes gekregen van Liesbeth. Zij leerde ons vooral netjes te werken. Met haar zijn we gaan kijken hoe we onze ontwerpen het best konden maken. Door Liesbeth hebben we de kleine kunstjes van het naaien geleerd.

de modellen, zenuwachtig voor de finale

5. Waar halen jullie je inspiratie vandaan?

Alles wat ons aanspreekt plakken of tekenen we op in onze inspiratieboeken. Dit zijn gewoon dummy’s waarin we al onze inspiratie verzamelen. Er staat van alles in, mooie patronen, kleuren en zelfgemaakt ontwerpen voor kleding. Het meeste komt toch uit tijdschriften, uit boeken, van internet, van mensen op straat, van vriend(inn)en, familie en soms zelfs uit de natuur.

6. Shoppen jullie veel? En zoja, hoe vaak?

Barbara: shoppen is mijn leven! Haha, ik ben zeker wel 2 keer per week in de stad. Meestal koop ik dan niet meteen heel veel kleren, maar gewoon een shirtje of een broek etc. Ik krijg 65 euro in de maand, maar aan het eind van de maand ben ik meestal wel blut.
Juliette: dat wisselt bij mij eigenlijk. Soms heb ik het erg druk met school of andere dingen en dan blijft er maar weinig tijd over om te shoppen, maar als het even kan dan ga ik ook meteen. Wat ook erg uitmaakt is dat we alle drie in Hilversum wonen waar je best goed kan shoppen dus ik kom minimaal wel 1 a 2 keer in de week in het centrum.
Yaël: ja, ik shop héél vaak, eigenlijk een beetje té veel. Ik heb gelukkig een baantje, waarmee ik ongeveer zo’n 70 euro per maand mee verdien en van mijn ouders krijg ik 80 euro per maand, anders zou ik het al helemaal niet redden! Verder heb ik een kledingkast en een hangkast, waar ook kleren kunnen hangen, en dat is eigenlijk te weinig, want het puilt enorm uit, haha. Maar ik ben aan het afkicken. Ik denk dat ik ongeveer 2 keer per week wel even ga kijken wat er in de winkels hangt.

7. Wat is volgens jullie dé modetrend van dit moment, en wat gaat er het volgende seizoen hip worden?

Yaël: Dé modetrend voor deze zomer zijn voor mij de zachte fladderende felgekleurde stofjes, die dit jaar zowel in jurkjes terugkomen als in broekjes, shirtjes en rokjes. Ik houd zelf erg van felle kleuren en word er helemaal blij van.
Juliette: ik vind super veel dingen op het moment leuk, maar vooral jurkjes met maar één mouw zijn gaan, ik vind de taillerok en de blazer ook echt super. Ik denk dat voor de zomer de mix tussen los en strak erg hip zal zijn. Bijvoorbeeld een hele losse, soepele bloes met een strak rokje.
Barbara: tja moeilijke vraag. Sowieso word/is de sleehak weer helemaal in. Voor de rest denk ik kleuren zoals rood en blauw, bijvoorbeeld gestreept. Ik vind dit echt zomerse kleuren. Nu is vooral de broek met een laag kruis in, en broekpakken!

8. Willen jullie na de middelbare school een modeopleiding gaan doen?

Juliette: misschien wel, ik weet het nog niet precies. Dingen ontwerpen vind ik ontzettend leuk. Maar wat ik wil gaan ontwerpen weet ik nog niet precies. Ik ben geïnteresseerd in architectuur en industrieel design maar bedrijfskunde lijkt me ook erg leuk.
Yaël: daar ben ik nog niet echt over uit. Ik heb namelijk nog vier andere dingen die me heel leuk lijken (advocatuur, psychologie, journalistiek en criminologie). En eigenlijk wil ik na mijn middelbare school eerst een jaar naar Amerika om te kunnen oriënteren wat ik wil gaan doen.

9. Wat zou jullie ultieme droom zijn om later te worden; modeontwerpster of toch iets anders?

Barbara: misschien zou ik dat wel willen doen, het lijkt me wel heel leuk en ik vind mode&shoppen en kleding ontwerpen super leuk! Maar ik zou ook misschien wel rechter of advocaat willen worden, maar hiervoor heb ik nog een paar jaartjes om over na te denken!
Juliette: ik weet het niet, modeontwerpster zijn lijkt me super, maar architect zijn ook. Een baan in het bedrijfsleven lijkt me ook gaaf.
Yaël : tja, zoals ik al zei… geen idee. Het probleem van modeontwerpster lijkt me het werk enorm zwaar. En daarnaast is het ook enorm moeilijk om er echt een beetje aardig mee te verdienen.

de modellen

10. Hebben jullie nog een goede modedesign of DIY tip?

Yaël: ken de basis(regels), maar met de ontwerpen: volg je hart en maak wat jij mooi vindt. Laat je vooral niet remmen door anderen!
Juliette: wees netjes en niet te gehaast! Soms kan het maken van kleding ontzettend lang duren maar ga dan niet snel werken want dan lukt het niet en stop vooral op tijd. Als je moe bent gaat het verkeerd.
Barbara: wees creatief en maak er wat leuks van! Doe het niet haastig want dan kan het mislukken, en dat zou zonde zijn van je harde werk! Voor leuke kleren die je zelf ook kan maken zou je ook naar: http://fastfashion.hyves.nl/ dit blad zit vol met leuke ontwerpen!