Fashion

Interview met Girlscene model Sabine

Girlscene.nl organiseerde onlangs, samen met Ulla Models en Uitgeverij Moon, de grootste modellenwedstrijd van het jaar. De winnares, Sabine Tienkamp, had vorige week een professionele fotoshoot met modefotograaf Frank de Graaf. En ik interviewde haar natuurlijk ook meteen!

Dit is haar allereerste fotoshoot, voordat ze haa internationale modellencontract bij Ulla Models ingaat. En de volgende shoot is ook al in the pocket: een reportage voor CosmoGIRL. Wauw!

Sabine, gefeliciteerd! Hoe voelt het om de winnares te zijn van de Girlscene modellenwedstrijd?

Dank je wel! Het voelt zo onwerkelijk dat ik heb gewonnen. Er is in deze korte tijd al heel veel gebeurd en er komt van alles op je af. Heel onwerkelijk maar ontzettend leuk allemaal!

Vertel eens iets over jezelf. Hoe oud ben je, wat zijn je hobby’s, zit je nog op school, etc…?

Ik ben Sabine Tienkamp en ik ben 14 jaartjes jong. Ik woon, samen met mijn ouders en mijn broertje, in een dorpje in het hoge noorden. Daar ga ik ook naar school en zit in klas 4 van het VWO met het profiel Cultuur&Maatschappij. Mijn grootste hobby is tekenen en ik zit op tekenles. Ook hou ik van foto’s maken.

Wilde je altijd al model worden of gaf je je ‘zomaar’ op voor de wedstrijd?

Je leest wel eens boeken die gaan over het modellenleven en hoe het er aan toe gaat in dat wereldje en dan denk je bij je zelf: ‘Goh, dat zou mij ook wel een keer leuk lijken’. Maar eigenlijk heb ik er nooit bij nagedacht om later modellenwerk te gaan doen. Ik zag deze wedstrijd per toeval en vond het toch leuk om mee te doen. Maar deze uitkomst had ik zeker niet verwacht…

Wat vind je van het modellenwerk zelf? Hoe voelt het om in de spotlight voor een camera te staan?

Ik vind het ontzettend leuk om te doen! Elke fotograaf heeft een eigen stijl qua foto’s maken. De een houdt van simpel, zonder make-up en al te veel poespas. En de ander houdt weer van gekke, uitbundige poses. Daarom moet je je altijd kunnen aanpassen en je kunnen inleven. Soms is dat lastig, maar van elke shoot leer je weer iets. Dat vind ik echt een leuke kant van dit werk.

Wat vindt je omgeving ervan dat je gewonnen hebt; hoe reageerden je familie en je vrienden erop? Heb je ook vervelende reacties gekregen?

Toen we net hoorden dat ik gewonnen had keken mijn moeder en ik elkaar steeds aan met zo’n blik van ‘is dit allemaal echt gebeurd?’ Maar nu zijn we er al een beetje aan gewend hoor! En verder heb ik echt heel veel leuke reacties gehad. Mijn vriendinnen vinden het heel leuk voor me en ze kunnen niet wachten tot ik weer een polaroid meeneem waarop ik er weer anders uitzie, haha!

Hoe zorg je ervoor dat je zo goed in shape blijft? Heb je een strak dieet, sport je veel, moet je veel dingen ‘laten’?

Eigenlijk doe ik er helemaal niks voor. Ik eet gewoon wat ik wil en ik kom nooit aan. Vroeger leidde dat tot grote frustraties, want ik wou graag wat dikker zijn, maar voor dit werk is het super handig. Ook heb ik twee keer per week volleybal gespeeld, maar daar ben ik sinds kort mee gestopt. Ik wil wel weer gaan sporten, maar ik weet nog niet precies wat.

Wat is je grote droom op modellengebied? Wat zou je nog echt graag willen doen?

Tja, eigenlijk vind ik dit allemaal al fantastisch! Maar als ik zou mogen kiezen zou ik graag een keer een shoot op locatie doen. Warm weer, wit strand, blauwe zee; heerlijk lijkt me dat! En nu we toch bezig zijn zou ik later ook naar New York willen gaan!

Wie zijn je grote voorbeelden qua modellen?

Ik vind qua Nederlandse modellen Doutzen Kroes en Kim Noorda prachtig. En internationaal zijn Lily Donaldson en Gemma Ward mijn favorieten. Maar ook Agyness Deyn behoort tot mijn favo’s. Lekker gedurfd en anders: daar heb ik echt respect voor!

Wat zou je gaan doen als je geen model kon worden?

Ik zou het echt nog niet weten wat ik later wil doen! Ik vind zoveel dingen leuk. Iets als styliste of visagiste lijkt me gaaf, maar ook modefotografie vind ik leuk. Of werken bij een tijdschrift en de vormgeving doen ofzo… In ieder geval iets creatiefs, haha!

Heb je nog tips voor meiden die ook model willen worden?

Volg je hart! Als jij heel graag model wil worden, ga er voor! Stuur foto’s in naar een bureau wat jou aanspreekt, maar je moet er ook tegen kunnen als ze je afwijzen. Dat het ene bureau je niet wil hebben betekent niet dat een ander bureau jou ook niet ziet zitten. Probeer het gewoon nog een keer bij een ander bureau want wie weet vinden ze je daar wel heel goed. Je bent hartstikke leuk zoals je bent en dat hoef je echt niet te veranderen!