Lifestyle

9 tips voor hospiteren om jouw droomkamer te bemachtigen

Je hebt eindelijk de stap gezet om het huis uit te gaan, de wijde wereld in. Vanaf nu ga je elke avond zelf koken (uhh, pizza bestellen), boodschappen doen en het toilet schoonmaken. De vraag is alleen: waar? Voordat het échte leven op kamers kan beginnen, zal je eerst moeten hospiteren. En dat wordt super makkelijk met de volgende tips.

Het is ontzettend lastig om een kamer te vinden die aan al jouw eisen voldoet én een beetje te betalen is. Jij wilt natuurlijk zonder al te veel te lenen, #studieschuld4life, een prachtige studio midden in het centrum. Veel wensen heb je verder niet, maar een eigen badkamer zou toch wel het toppunt van chill zijn. Jij hebt je zinnen gezet op een prachtige kamer op een toplocatie. Je bent stapelverliefd geworden en ziet jezelf al helemaal zitten. Helaas met jou nog twintig anderen… Hoe zorg je nu dat jij die kamer binnen sleept?

1. Hospiteren is een beetje zoals online daten. Je wordt uitgekozen op je online profiel en wat er allemaal op Google over je te vinden is. Maar je moet er wel zijn om gevonden te worden. Meld je daarom aan voor verschillende websites voor kamers zoals Kamernet. Ook zijn er handige Facebookgroepen waar kamers voorbij komen. Het is helemaal niet raar om je hier al op tijd voor in te schrijven. De kans is namelijk groot dat je niet direct een kamer hebt. Zit je op school in de stad waar je wil wonen? Vraag dan ook rond bij mensen die al wél op kamers zitten. Via via worden namelijk ook veel kamers weggegeven. 

2. Heb je een profiel aangemaakt voor verschillende websites, zorg dan dat je opvalt. Waarschijnlijk zijn er nog honderd studenten die houden van ‘een drankje’ en ‘gezelligheid’. Zet daarom een grappig feitje over jezelf in je profiel zodat mensen geïnteresseerd raken en je onthouden.

3. Yes, je bent uitgekozen om langs te komen! Zorg dat je niet te laat komt. Net als bij solliciteren is dit een echte no go. Maar te vroeg komen is misschien wel nóg erger en een beetje ongemakkelijk. Ben je toch een half uur te vroeg omdat de treinen voor het eens een beetje normaal reden? Ga dan een stukje lopen om de buurt alvast te verkennen. Mocht het nu niet meezitten met de trein, bel dan even netjes naar het huis. Weten ze ook direct wie je bent. 😉

4. Voel je niet verplicht om iets mee te nemen. Natuurlijk; drank is leuk, maar grote kans dat tien mensen voor je ook al met een fles wijn aankomen. Wil je toch iets meenemen, kies dan voor iets origineels zoals een (drank)spel die je die avond kunt spelen. Een stuk leuker dan een standaard flesje wijn.


5. Zorg dat je tijdens het hospiteren iedereen die in het huis woont even spreekt. Wees niet verlegen en vertel over jezelf. Zorg wel dat je niet continu aan het woord bent en stel vragen aan de ander. Bedenk van tevoren ook al een antwoord op een paar standaard vragen. Je kan er namelijk op rekenen dat ze vragen wat je hobby’s zijn en wat je studeert. 

6. Neem een actieve houding aan en blijf ontspannen. Het heeft geen zin om te stressen over iets waar je zelf geen invloed op hebt. Het kan heel lastig zijn als je al meerdere keren gehospiteerd hebt en het steeds niet wordt. Het is prima om te zeggen dat je al een paar keer gehospiteerd hebt, maar dat ‘een paar keer’ zo’n dertig keer is kun je beter niet vertellen. Tip: hoe lief ze ook zijn, neem je ouders niet meer tijdens het hospiteren. 

7. Wees eerlijk over het huis en de kamer. Natuurlijk wil jij die kamer super graag hebben, maar niemand is oprecht enthousiast over de schimmelvlekken in de douche. 😉

8. Blijf niet te lang hangen, maar ga ook niet als eerste weg. Je hoeft niet bang te zijn dat je wordt vergeten als je niet tot het einde van de avond blijft. Vaak is na een uurtje wel duidelijk hoe het zit.

9. Blijf jezelf en ga je niet anders voordoen dan dat je bent. Heel leuk dat je claimt dat je een super fan bent van voetbal tijdens de hospiteeravond. Maar geloof ons, hier ga je spijt van krijgen wanneer je wéér op de bank voetbal zit te kijken terwijl je er stiekem niets van snapt… Oeps!

Lees ook:

Bron, bron

Beeld: iStock