Fashion

DIY: contrast-print shirtje

Een vriendinnetje van me, Saskia, gaf me deze superleuke Do It Yourself tip: een shirtje maken met een contrast print! Het is helemaal niet moeilijk; je hebt alleen een leuk printje, verf en een shirtje nodig.

Benodigde materialen:
 
– Shirt of ander textiel
– Borduurhoepel (verkrijgbaar in verschillende maten, bij Pipoos)
– Textielverf (bijv. Decorfin, bij Pipoos)
– Podgy Glue (bij Pipoos)
– Een oude, lichte panty

Hoe doe je het?

Zoek een leuk plaatje waarin duidelijk contrast te zien is. Het zwart-wit maken van het plaatje kan met allerlei programma’s, de makkelijkste is waarschijnlijk Paint. Sla het plaatje op als monochrome bitmap file, en hij wordt zwart wit! Je kunt ook zwart-wit afbeeldingen vinden op www.spraypaintstencils.com.

Print de afbeelding in de gewenste grootte voor op je shirt. Zorg ervoor dat de afbeelding niet groter is dan de borduurhoepel die je gaat gebruiken.

Draai de hoepel open en span een stuk panty strak over de binnenste cirkel heen. Doe de buitenste hoepel er weer omheen, en draai deze goed vast. Zorg dat de panty goed strak gespannen staat. Trek nu met een pen of potlood de afbeelding over. Zorg dat de hoepel zo ligt dat de panty aan de kant van het papier zit.

Het is de bedoeling dat de afbeelding na het overtrekken duidelijk zichtbaar is op de panty. Zorg dat je niet teveel details weergeeft, dit maakt het lijmen moeilijker.

Draai de hoepel om een verf met de Podgy Glue alle delen in waarvan je wilt dat er géén inkt komt te zitten (de ‘negatieve delen’). Je kunt checken of je alles hebt gehad door de hoepel even tegen het licht te houden. Gaatjes, open plekjes, in de lijm kun je zo goed zien. Het eindresultaat laat je drogen. De lijm is droog wanneer deze helemaal transparant is geworden.

Wanneer de lijm droog is draai je de hoepel om en leg je hem op je textiel. Met het kwastje breng je nu ‘stippelend’ de verf aan. Zorg dat overal verf zit, maar dat het geen dikke laag wordt. Tip: stop even iets in het shirtje, bijvoorbeeld een krant of een stuk karton. Je wil niet dat de verf doordrukt op de achterkant van je shirt!

Haal voorzichtig de hoepel van je shirt door hem recht omhoog te trekken. Wacht tot de verf droog is. Fixeer de afbeelding door de achterkant van je plaatje (aan de binnenkant van je shirt dus) minimaal twee minuten te strijken. Je kunt de afbeelding ook aan de voorkant strijken, maar zorg dan dat er strijkpapier tussen je strijkbout en de afbeelding zit!

Saskia’s eindresultaat!

Tip: je kunt de stencil hergebruiken, omdat de verf watervast is! Dus je kunt die hoepel gewoon afspoelen en opnieuw gebruiken.

Met dank aan Craftgrrl!