Fashion

Cardigan met crea knoopjes

Een tijdje geleden kocht ik een vestje op Asos.com van het merk Ellisborough. Een zwarte, simpele cardigan met allerlei verschillende knoopjes erop genaaid, in de vorm van een grote strik. Girlscene member Dorith mailde me een tijdje later: “ik heb het vestje zelf nagemaakt!”.

Hoe gaaf, dacht ik. Zo kan het dus ook; een stuk creatiever en goedkoper. En one of a kind, natuurlijk! Ik vroeg Dorith meteen hoe ze het had gedaan. Nu kun jij het ook! (met een beetje naai talent….)

Mijn vestje

Dorith’s vestje

Wat heb je nodig?

– Zwart vestje (het liefst met ronde hals)
– Héél veel knoopjes allerlei soorten kleuren en maten
– Naald en draad
– Schaar

Wat moet je doen?

Plunder je moeders/je eigen/je oma’s naaidoos en ga op zoek naar leuke knoopjes. Vaak heb je ook aan de binnenkant van blousejes een reserveknoopje zitten: die kun je ook gebruiken als je dat wilt. Ik heb op mijn eigen vestje echt allerlei soorten knoopjes genaaid: van ’saaie’ knoopjes die je meestal op je blousejes hebt zitten tot knoopjes in de vorm van de dop van een colaflesje! Ze hoeven natuurlijk niet allemaal bijzonder te zijn, want de kleine, simpele kun je gebruiken als opvulling. De meeste knoopjes die ik heb gebruikt waren wit, roze en rood.

Het slimste is om, voordat je de knoopjes erop gaat naaien, met rijgsteken (alsof je met grove steken borduurt) de vorm van de strik op het vestje te zetten (hier heb ik helaas geen foto van).
Die vorm kun je later volgen als je de knoopjes op je vestje gaat naaien, zodat je strik niet scheef wordt. Let op: pas je vestje even aan als je hiermee klaar bent. Zo kun je de vorm van de strik eventueel nog aanpassen als je die te groot/klein/breed/smal vindt. Ik ben dit zelf vergeten te doen, waardoor mijn strik helaas iets te breed is geworden.

Leg hierna alle knoopjes even op de vorm van de strik. Zo kun je zien of je er al genoeg hebt. Let er op dat de knoopjes elkaar een beetje overlappen. Als je niet genoeg knoopjes hebt, zul je er bij moeten kopen bij bijvoorbeeld een doe-het-zelf winkel. Ik heb even de knoopjes op mijn vestje geteld en dat zijn er ongeveer 110. Het aantal knoopjes dat je nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je strik en de grootte van de knoopjes. Als je er genoeg hebt, kun je beginnen met het naaien van de knoopjes op je vestje! Ik heb een lekker felle (roze) draad gebruikt.

Let er op dat je de knoopjes goed strak vastnaait, anders kunnen ze lelijk gaan hangen. Zorg ook dat je vaak genoeg even op dezelfde plaats heen en weer steekt, zodat de draad goed vastzit. Gebruik liever niet één megalange draad voor de hele strik, maar een aantal kortere draadjes die je tussendoor goed afhecht (met een stevige knoop). Als de draad dan ooit kapot gaat, zullen zo niet alle knoopjes losgaan.

Voor het vastnaaien heb je wel geduld nodig. Ik denk dat ik er ruim twee uur over heb gedaan, maar dit was ook wel de eerste keer dat ik met naald en draad bezig was. In het begin ging alles dus nog wat langzaam, maar na een tijdje kreeg ik er al meer handigheid in.
Als je helemaal klaar bent moet je nog even aan de binnenkant de lange draadjes afknippen en klaar is je vestje!

Oja: als je de binnenkant lelijk vindt geworden (omdat die natuurlijk vol zit met draadjes) en je een beetje handig met de naaimachine bent, zou je een voering kunnen maken in je vestje (dit heb ik niet gedaan).

Heel veel succes!

Door Dorith