Fashion

DIY: bedelketting

Deze ketting heb ik alweer een tijdje geleden gemaakt, en ik heb er veel positieve reacties op gekregen. Deze ketting is simpel te maken, en leuk te combineren. Je hebt namelijk een simpele ketting, waaraan je de hangers steeds kunt wisselen. Zo kan je hem laten matchen met je outfit!

Wat heb je nodig?
– Schakelketting (best een groot stuk, het wordt namelijk je ketting)
– Een grote zilveren ring (eventueel met een leuke afwerking)
– Twee kleinere ringen (die om de grote ring moeten)
– Allerlei leuke verschillende kleuren kralen
– Allerlei leuke bedeltjes
– Nietstiftjes en kettelstiftjes
– Slotjes
– Rondbektang
– Platbektang
– Kniptang

Uitleg

– Neem je stuk schakelketting en maak twee ringetjes open met je platbektang. Maak een ringetje vast aan de uiteinde van de schakelketting en aan de grote ring. Doe dit ook met het andere ringetje. Zo heb je een (simpele) ketting.
– Maak allerlei losse bedeltjes (zie de tips hieronder), deze kan je dan aan je grote ring hangen. Ik kan bijvoorbeeld een zilveren ketting maken, zilver met blauw, zilver met roze, noem maar op!

Alleen kralen:
– Pak een nietstiftje en rijg er een kraal aan, knip het af tot ongeveer 1 cm met een kniptang en maar er dan een oogje aan met de rondbektang. Herhaal dit, alleen gebruik dan kettelstiftjes. Maar deze uiteindelijk allemaal aan elkaar vast (maak de oogjes open met een platbektang) en hang aan het bovenste oogje een slotje.

Schakelketting met bedel:
– Pak een stukje schakelketting en een klein ringetje. Maak dit ringetje open met een platbektang en hang er een slotje en het uiteinde van de schakelketting aan. Pak hierna een nietstiftje en hang er een grote kraal aan, knip het af tot ongeveer 1 cm met een kniptang, en maak er dan een oogje in met een rondbektang. Hang dit onderaan je schakelketting (maak het oogje eventueel open met een rondbektang). In plaats van een grote kraal, kan je ook gewoon een bedeltje onderaan de schakelketting hangen. Tip: hang aan je schakelketting allerlei leuke (kleine) bedeltjes!

Trosje:
– Knip allerlei stukjes schakelketting (hele dunne) op verschillende lengtes. Pak hierna een kettelstaafje en hang alle stukjes schakelketting eraan, rijg hierop een soort ‘kokerkraaltje’ (eventueel nog een klein kraaltje, zodat het oogje er niet in kan schieten). Knip het weer af tot ongeveer 1 cm en maak er dan een oogje in met een rondbektang. Maak het oogje ogen (platbektang) en hang er het slotje aan.

Resultaat

De ketting volgehangen met zilveren en blauwe bedels (dan hangt het allemaal leuk door elkaar!).

Tips

– Maak bijvoorbeeld niet alleen hangertjes met kralen, maar wissel af! Eentje met kralen, de andere met een trosje, en weer een andere met een schakelkettinkje en een bedeltje!
– Gebruik verschillende lengtes, de ene heel kort en de andere weer lang. Dit geeft een leuk effect!
– Gebruik verschillende kleuren, maar blijf bijvoorbeeld in hetzelfde thema.
– Maak een heleboel verschillende hangertjes, zo kan je steeds weer blijven wisselen. Vind je er eentje niet meer leuk? Haal alles eraf, en maak er een andere van!

Door Lonneke