Fashion

Amigurumi

Op het forum wordt er al flink over gepraat, dus besloten wij er ook eens wat aandacht aan te besteden. Creatieve dames, eat your heart out! Want hier is Amigurumi!

Amigurumi is de Japanse term voor deze schattige in het rond gehaakte beestjes en betekent letterlijk ‘gebreide knuffel’. Het ziet er allemaal een beetje ingewikkeld uit maar iedereen kan het leren. Over het algemeen zijn het poppetjes of diertjes, maar wanneer je het een beetje te pakken hebt is niets je te gek!

Amigurumi wordt over het algemeen gehaakt of gebreid van katoen. Je Amigurumi bestaat meestal eerst uit losse delen, die je daarna aan elkaar naait. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen, want er zijn Amigurumi die uit 1 stuk bestaan. De vulling kan bestaan uit fibervulling (deze stof wordt ook vaak gebruikt voor de vulling van beha’s) of kleine plastic balletjes. Die laatste zorgt voor een wat zwaarder beestje!

Typische Amigurumi hebben een groot ‘oversized’ hoofd en een klein lichaam. Hierdoor wordt de cuteness-factor flink verhoogd!

Ben jij net zo enthousiast als wij? Bekijk hieronder dan het stappenplan en ga snel aan de slag!

Stap 1. Allereerst is het belangrijk dat je leert haken. Als je dit al kunt, kun je meteen aan de slag. Wanneer dit nog niet tot een van je vaardigheden hoort, kun je het beste een boekje aanschaffen of je moeder, tante of oma eens vragen om wat lessen.

Een handig boekje om te leren haken is die van Margriet Brouwer. ‘Nieuw haken’ is al voor €9,95 te koop! Wanneer je al kunt haken of gewoon meteen wilt beginnen met het maken van Amigurumi’s, koop je dit boekje. Het kost slechts €6,95!

Een boek kopen is slechts één van de opties, want ook op internet heb je keus uit zogeheten tutorials. Neem eens een kijkje op de volgende sites:
http://www.hookandneedles.com/2008/03/22/amigurumi-tutorial-1/
http://www.youtube.com/watch?v=5hKBeu2BlhU
Uiteraard zijn er nog veel meer filmpjes voor beginners. Toets maar eens ‘amigurumi tutorial’ in op YouTube! Het is wel handig als je wat Engels verstaat, want bijna alle filmpjes zijn Engels gesproken.

Stap 2. Om te beginnen heb je een haaknaald nodig. De meeste mensen gebruiken een naald van 3 of 3,3 mm zodat de beestjes die je maakt strak blijven.

Haaknaalden koop je al vanaf €1,50 in de hobbywinkel of gewoon op internet, bijvoorbeeld hier:
http://www.hobbygigant.nl/breibenodigheden/haaknaalden-aluminimum-stalen-tunische-naalden.html
http://www.twenga.nl/dir-Hobby-Vrije-tijd,Breien,Haaknaalden

Stap 3. Koop bollen katoen in elke kleur die jij leuk vindt! Katoen vind je in elke hobbywinkel en op de markt. Natuurlijk vonden wij via internet ook al een paar opties!
http://www.hobbygigant.nl/breigarens-haakgarens-sokkenwol-wol-katoen-breien/katoen-brei-en-haak-garen-phildar-lana-grossa-fragola-salina-online-java-popcorn-new-soft-domino-binario-estivo-classic.html
http://dingenonline.nl/catalog/advanced_search_result.php?keywords=katoen&sort=3a&osCsid=ed1116e2509239ac95845144f4cfe4a7

Je koopt katoen al vanaf 0,01 cent per meter! Uiteraard zijn er verschillende soorten en zul je gaandeweg merken met welk soort je het liefst werkt.

Stap 4. Verzin zelf een patroon of zoek er eentje op internet. Er bestaan boekjes met patronen maar de goedkoopste manier is zoeken via internet.

http://blog.craftzine.com/archive/amigurumi_and_toys/
http://www.amigurumis.nl/gratis_patronen.html
http://www.kostenlose-schnittmuster.de/category/sonstiges/haekeln-stricken/amigurumi-tiere/
http://amigurumi.jouwpagina.nl

Wil je toch een handig boekje, kijk dan even hier.

Stap 5. Leef je uit! Op Hyves heb je ook een community waar je elkaar tips kunt geven of een foto kunt plaatsen van jouw Amigurumi. http://www.amigurumi.hyves.nl/

HAVE FUN!

Tip! Op internet koop je nu ook voor €39,95 een Amigurumi Starterspakket. Hierin vind je alle benodigdheden om aan de slag te gaan en hoef je niet meer op zoek naar allerlei winkeltjes op websites.

door Lara Steenvoorden