Fashion

De geschiedenis van… de beha

Je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar iets meer dan honderd jaar geleden droegen vrouwen een korset in plaats van een beha. Wij nemen de beha onder de loep.

Nu lopen we met de hipste push-up bh’s en ingewikkelde Saphh en Marlies Dekkers setjes. Dat is natuurlijk niet altijd zo geweest. Misschien ken je de geschiedenis van de beha al, maar in 1907 is de beha pas ‘ontdekt’. Mary Phelps Jacob maakte van doeken en wat lint de eerste beha. En daar zijn wij haar ontzettend dankbaar voor. Rond 1913 vraagt ze er patent op aan en verkoopt het later aan Warner Brothers Corset Company.

geschbeha3

De eerste beha. Niet verkeerd vinden wij!

Voor de beha van Mary Phelps Jacob waren er wel beha-achtige kledingstukken. De Romeinen gebruikten al banden die de borstpartij samendrukten. Vooral atletes droegen deze banden om te kunnen sporten. Maar niet alleen de Romeinen hadden al door dat die borsten soms best zwaar zijn en erg kunnen wiebelen. Ook de Engelsen hadden een gepatenteerde busteverbeteraar.

geschbeha1

Terug naar de Warner Brothers. Die verdienden meer dan vijftien miljoen dollar aan de beha in dertig jaar. Rond 1923 werd het cupmatensysteem bedacht, dat wij nu nog gebruiken. In 1931 brachten de Warner Brothers zelf een beha met elastische stof op de markt. Niet alle bronnen zijn het over deze jaartallen eens, maar het overgrote gedeelte noemt deze.

geschbeha2

Eva Herzigova in de bekende reclame ‘Hello Boys’ in the nineties

Rond 1950 kwamen de eerste beha’s met vulling en die werden vooral door Hollywood heel snel opgepikt. Beha’s mochten ineens gezien worden en behoorden tot de mode. Dit was echter nog niet de push-up beha die wij nu kennen en waar meiden met kleine borsten en vrouwen met hangborsten heel blij mee zijn. De introductie van de Wonderbra kwam pas in de jaren ’70.

geschbeha4

Madonna en haar Jean Paul Gaultier punt-beha

En ken je nog de Jean Paul Gaultier beha die Madonna zo groot maakte? Dat deed ze in 1990, niet eens zo lang geleden dus. Beha’s horen sindsdien bij het modebeeld. We dragen zie niet alleen voor de steun of omdat je borsten er zo mooier uitzien onder een strak shirtje. Maar ook omdat de beha bij je outfit past of om je borsten hoger en dus zichtbaarder te maken: met de push-up beha.

geschbeha5

Tegenwoordig kun je ze in alle kleuren en cups krijgen, van AA tot H

Wikipedia loopt daar nog wel wat op achter. Zij zeggen over de beha: "Belangrijk doel is zowel het ondersteunen als het verbergen van de twee borsten van een vrouw."

Niets verbergen meiden, borsten maken je vrouw en mogen anno 2011 gewoon gezien worden, klein én groot.

Bron foto’s: Weheartit.com

Door Esmée