Fashion

DIY: creatief kaften

Als je creatief bent en van mode houdt, is een styleguide maken een heel leuk idee. Mooie foto’s en inspirerende plaatjes opzoeken en plakken, en dit inspirerende boekje vervolgens overal mee naar toenemen. Sabine (13) en Quinta (12) waren van plan om een styleguide te maken en zochten een leuk stofje om het boekje mee te kaften!

Ze kaftten hun styleguide met een oud vestje. Ben jij benieuwd hoe dit in z’n werk gaat en hoe het eindresultaat eruit ziet? Kijk dan mee naar de do it yourself van deze twee meiden en wellicht heb jij binnenkort wel zo’n leuk gekaft boekje.

Wat heb je nodig?
– Oud vestje
– Dubbelzijdige plakband
– (Stof)schaar
– Notitieboekje met harde kaft (geen ringband)
– Modetijdschriften of plaatjes van internet
– Lijmstift
– Watten
– Vloeibare lijm

Aan de slag!

Stap 1. Leg het boekje plat op tafel met de kaft naar boven.

diy kaft

Stap 2. Knip het oude vestje zo dat de rits op de rug van het boekje past en de zakken op de voor en achterkant zitten. Zorg dat je aan de zijkanten ongeveer twee centimeter overhoudt zodat je de randen nog kan omvouwen. (Zorg wel dat je het hangertje van de rits er niet af knipt, anders kan je hem niet meer openritsen!) Pak de watten en knip twee stukken uit die even groot zijn als de voor of achterkant van de kaft van het boekje. Je hoeft geen watten op de rug van het boekje te doen.

Stap 3. Plak het dubbelzijdige plakband aan de binnenkant van de kaft. Doe dit aan de voor- en achterkant.

diy kaft

Stap 4. Haal het bovenste laagje van de dubbelzijdige plakband eraf zodat het er ook een plakkant boven is. Leg het uitgeknipte deel van het vestje op het boekje met de watten. Zorg dat de rits mooi in het midden zit. Vouw nu de uitstekende randen om, zodat ze op het plakband komen.

diy kaft

Stap 5: Vouw nu de rits om het boekje heen. Aan de bovenkant doe je dit door de rits een beetje open te doen en de twee uiteinden naar binnen te vouwen. Dit kun je het best vastzetten met vloeibare lijm. Aan de onderkant heb je als het goed is ook een stukje rits over. Deze knip je zo af dat er geen stuk rits meer onder het boekje uithangt.

diy kaft

Stap 6: Als je de kaft van het boekje nu openslaat, zie je aan de ene kant de omgeslagen randen van het vestje zitten. en aan de andere kant gewoon een lege pagina. Plak op de lege pagina aardig wat dubbelzijdig plakband en haal het bovenste laagje ervan af zodat het plakt. Sla nu die pagina om zodat hij op de kant waar de omgeslagen randen van het vestje zitten komt. Druk het goed aan zodat het vast zit, doe ditzelfde ook bij de achterkant. Doe de rits open tot vlak voor het einde en schrijf op de rug van het boekje iets leuks zoals: ‘Mijn inspiratie’.

diy kaft

diy kaft

Stap 7: Verzamel leuke plaatjes en tekstjes (of andere dingen die je inspireren) en plak ze in het boek en onthoud: het hoeft niet allemaal super netjes te zijn. Als het jou maar inspireert!

diy kaft

Wat vind jij van deze nieuwe manier van kaften?

Door Quinta en Sabine