Lifestyle

Column: dankbaarheidsboekje

Het is een nieuw jaar, een jaar waarin hele mooie en gave dingen gaan gebeuren! Misschien zijn het grote dingen, misschien juist klein maar fijn, maar hoe zonde is het eigenlijk dat zulk soort momenten na een tijdje vergeten worden. Ik heb zelf weleens een plakboek geprobeerd bij te houden van de mooie momenten, maar daar ging zoveel werk in zitten dat ik er op een gegeven moment geen zin meer in had. Een goede oplossing werd een boekje waarin ik elke dag voor het slapen gaan de dingetjes opschreef die mij die dag blij maakten en waar ik dankbaar voor was. En wonder boven wonder doe ik dat nu na een jaar nog steeds!

Waarom dit voor jou ook goed kan werken?
Een dag is vaak zo om. Je zit in de ‘elke dag naar school/werk’ -sleur, je zet jezelf op de automatische piloot zonder écht stil te staan wat er eigenlijk precies op een dag gebeurt. Wat ik merk, ook bij mezelf, is dat op sommige momenten het negatieve zoveel meer invloed heeft op je dag dan het positieve. Kijk maar eens naar dit voorbeeldje: je hebt je verslapen, je bent je sleutels kwijt en je stapt met je nieuwe schoenen in de hondenpoep; alles zit tegen. Je stapt op de fiets en dan staat ook nog eens het stoplicht op rood. Echter, de automobilist ziet dat je haast hebt en laat je voorgaan. Een klein moment van dankbaarheid wordt al snel overspoeld door jouw haast en je denkt er nooit meer aan terug. Zonde!

Dankbaarheid is zoiets waardevols. Wanneer is de laatste keer dat jij gemeend ‘dankjewel’ hebt gezegd? Of dat je een moment had van intens geluk en dankbaar was voor al het moois om je heen? En dan bedoel ik nog niet eens zo zeer die über mega luxe vakantie naar de Bahama’s, maar meer het feit dat je naar school of je werk gaat, je een dak boven je hoofd hebt en je mensen om je heen hebt. Dat wat misschien wel vanzelfsprekend lijkt, maar niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is.

Door bewust bezig te zijn met wat je op een dag doet, zie je vaak juist wél de mooie, kleine en waardevolle dingen die je hebt meegemaakt en die soms ergens achterin een hersenkamertje verstopt blijven en nooit meer tevoorschijn komen. Denk aan bijvoorbeeld een buurvrouw die naar je zwaait, of iemand die je niet kent die vrolijk ‘hoi’ zegt op straat, of een lief/grappig What'sAppje van een vriendin. Op het moment zelf laat het je wel glim- of schaterlachen, maar weet je zoiets na een week nog? Vaak niet.

Maar hoe moet ik beginnen?
Er zijn natuurlijk verschillende manieren waarop je jouw dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse dankbaarheidslijstjes bij kan houden!

Een boekje
Dit kan een simpel schriftje zijn van school of een schattig Hema boekje, maar er zijn zelfs speciale ‘gratitude journals’ te koop op bijvoorbeeld Kikki-k.com. Ik merk dat deze optie voor mezelf het beste werkt, omdat ik het geweldig vind om old-school te schrijven en wat tekeningetjes erbij te maken.

Een blog
Misschien heb je al wel een blog of zit je eraan te denken om er één te beginnen. Wat extra mooi is aan lichtpuntjes delen via een blog, is dat anderen het ook lezen en na gaan denken over hun eigen dankbaarheids-momentjes. Blogs werken aanstekelijk!

Een app
Een andere leuke optie is bijvoorbeeld de gratis app ‘Thankful’, maar er zijn ook een hele hoop andere (gratis en betaalde) apps om zoiets bij te houden. Je kan het natuurlijk ook gewoon in een notitie app neerzetten. Dit zij vooral een hele makkelijke manieren voor als je je mobiel regelmatig bij je hebt.

Waar ben jij vandaag dankbaar voor?

Beeld: thinkstockphotos