Lifestyle

Eerste hulp bij hospiteren

Het is eindelijk zover. Je gaat studeren en je bent er wel aan toe om het huis van je ouders te verlaten. Pas als je een studentenkamer hebt kan het studentenleven echt beginnen. Helaas liggen de kamers niet voor het oprapen en moet je eerst hospiteren. Hoe zorg je er voor dat ze jou kiezen? Geen paniek, want hospiteren kun je leren! Girlscene geeft do's en don'ts voor als je gaat hospiteren.

Do's
– Wees jezelf. Dat is misschien wel de allerbelangrijkste tip. Zeg niet dat jij ieder weekend in de club staat, terwijl je helemaal niet van uitgaan houdt of dat je een schoonmaakfreak bent terwijl jouw kamer eruitziet als een varkensstal. Als ze jou uiteindelijk kiezen is de kans groot dat je niet op je plek bent en daar heb je zelf ook niets aan. Wees gewoon jezelf, want dan ben je het leukst!
– Kom op tijd. Bepaal van tevoren met Google Maps waar je moet zijn, zodat je niet hoeft te stressen omdat je het niet kunt vinden. Je toekomstige huisgenoten zullen het niet waarderen als je een half uur na de afgesproken tijd binnenkomt. Te vroeg komen is ook not done. Het kan zijn dat de vorige kijker er nog is of nog niet alle huisgenoten aanwezig zijn. Je komt in ieder geval ongelegen en dat is niet de bedoeling als je een goede indruk wil maken. Op kijkavonden hebben huizen vaak een strakke planning en je scoort geen pluspunten als je die planning verstoort.
– Zorg ervoor dat jouw mailtje opvalt. Hospiteren begint met het sturen van een mail. Vooral betaalbare kamers in het centrum van de stad zijn erg populair. Deze verhuurders krijgen dan ook veel reacties op hun advertentie, waardoor ze niet iedereen kunnen uitnodigen. Een mailtje met je naam, leeftijd en opleiding is dus niet echt origineel en de kans is klein dat ze jou dan uitnodigen. Probeer te vertellen waarom ze jou moeten kiezen en wat jij als persoon kan toevoegen aan het huis.
– Stel vragen. Vaak begint de hospiteeravond met vragen die jou gesteld worden zodat ze een beter beeld van je krijgen. Als dat eenmaal voorbij is, dan is het jouw taak. Door zelf vragen te stellen kom je niet alleen meer te weten over het huis, maar je huisgenoten zullen het ook leuk vinden dat je interesse in hen toont. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar hun hobby's, of er samen gekookt wordt en wat ze 's avonds doen.
– Praat met alle bewoners. Probeer met alle bewoners even een praatje te maken zodat iedereen jou leert kennen en en dat ze jou niet vergeten na de hospiteeravond. Vaak gelden de meeste stemmen bij het kiezen van een nieuwe huisgenoot, dus zorg dat je indruk maakt op alle huisgenoten.

Don'ts
– Met je ouders komen. Niemand heeft iets tegen je ouders, maar hospiteren is een ding dat je echt alleen doet. Op kamers gaan is de eerste stap naar zelfstandigheid, dus laat je toekomstige huisgenoten zien dat je op eigen benen kunt staan en zelfstandig dingen durft te ondernemen. Het kan natuurlijk zijn dat het handiger is dat je ouders je komen brengen, maar vraag dan of ze in de auto wachten.
– Het drinken afwijzen. Je hebt het huis eindelijk gevonden en nu begint het eigenlijk pas echt spannend te worden. Als je binnen bent krijg je natuurlijk als eerst de vraag wat je wil drinken. Zorg dat je altijd iets neemt, want als je het aanbod afslaat kan het afstandelijk lijken of denken ze misschien dat je haast hebt. Als het later op de avond is kun je ook gerust een biertje of wijntje drinken.
– Iets meenemen. Al is dit verschillend per huis, bij sommige huizen wordt zelfs gevraagd om iets mee te nemen. Maar als je uit jezelf iets meeneemt kan het lijken of je ze probeert om te kopen en daar zijn de meeste mensen niet van gediend. Ze zullen jou niet sneller kiezen, omdat je een lekkere taart hebt meegenomen. Het gaat om jouw persoonlijkheid en niet om je kookkunsten. Nou ja, misschien een klein beetje… 😉

Heb jij al ervaring met hospiteren?

Beeld: thinkstockphotos