Direct naar content
Lifestyle

Fototips voor op reis #5: fotograferen in RAW of JPG?

Redactie
Redactie Leestijd: 3 minuten
Illustratie voor: Fototips voor op reis #5: fotograferen in RAW of JPG?

De meeste spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s kunnen tegenwoordig zowel fotograferen op JPG formaat als op RAW formaat. Maar waar kies je voor, en waarom? Wat zijn de verschillen? Evelien van fotografille.nl legt het uit en geeft je tips over fotograferen in RAW of JPG.

Wat is een RAW bestand?
Wat een .jpg formaat is hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen, maar wat is nou precies een RAW bestand? Een RAW bestand is, zoals het woord al zegt, een ‘ruw’ bestand. De gegevens, zoals witbalans, contrast, kleurintensiteit etcetera die je in jouw camera hebt aangegeven, worden wel opgeslagen maar zijn later nog aan te passen. Bij een .jpg bestand is dit niet het geval en is het definitief. Ieder cameramerk heeft een eigen bestandsformaat om dit ruwe beeld aan te duiden. Zo heet het bij Canon .CR2 en bij Nikon .NEF. Om dit bestand te bewerken heb je speciale programma’s nodig, deze zitten vaak bij de aankoop van je camera, maar ze zijn ook te bewerken met Adobe Photoshop of Adobe Lightroom.

♥ Voordelen RAW bestand:
+ Meer mogelijkheden voor het bewerken van bijvoorbeeld kleurtemperatuur, lichter maken of donkerder trekken, schaduwen oplichten en hooglichten terughalen.
+ Minder kwaliteitsverlies (en ruis) met bewerken.

Nadelen RAW bestand:
– Altijd (extra) programma’s nodig om te bewerken.
– Niet meteen te gebruiken om te delen op social media.
– Vaak grotere bestanden, dus je geheugenkaart is sneller vol.
– Het kost veel tijd om iedere foto los te bewerken.

♥ Voordelen JPG bestand:
+ Meteen te gebruiken op social media.
+ Geen gedoe met het omzetten van bestanden en extra programma’s.
+ Kost minder geheugen op je geheugenkaartje.
+ Je camera kan deze bestanden sneller verwerken en meer foto’s in een korte tijd schieten.

Nadelen JPG bestand: 
– Minder mogelijkheden qua bewerken.
– Bewerkingen verminderen de kwaliteit sneller dan bij RAW.

Het lijkt alsof er niet veel voordelen aan een RAW bestand zitten. Maar de extra mogelijkheden qua bewerkingen zijn enorm. Als je een foto hebt gemaakt die overbelicht is kun deze als .jpg file gerust weggooien, terwijl er een kans is dat je hem als RAW bestand nog genoeg terug kunt halen om toch acceptabel te zijn.

Zoals je ziet kun je bijna niets meer terughalen uit de uitgebleekte lucht van het originele JPG bestand.

Met een RAW bestand kun je nog veel meer terughalen dan je denkt!

Wanneer kies je welke optie?
Het is heel persoonlijk wanneer je in welk bestandsformaat gaat fotograferen. Zelf fotografeer ik bijna altijd in RAW, behalve bij stedentrips of ‘uitjes’ waar het meer gaat om de sfeer en je veel foto’s gaat maken. Want veel foto’s maken wil ook meteen zeggen dat je veel te bewerken hebt!

Ga je je foto’s alleen voor je blog/op internet gebruiken? Dan is fotograferen in RAW heus niet altijd nodig. Maar als je foto’s gaat maken die je misschien wel eens groot af wil drukken of waar je alle controle over wil hebben, ook achteraf? Dan is het zeker aan te raden om in dit formaat te fotograferen. Probeer het in ieder geval eens uit en kijk of het je bevalt!

Meer weten over fotografie, inspiratie opdoen of misschien wel mooie prijzen winnen met de fotowedstrijd? Kijk dan op fotografille.nl!

Pin je inspiratie op Pinbook