Fashion

Herfst & Winter trend: Barococo

Een trend waar we dit seizoen niet omheen kunnen is de baroktrend. Deze koninklijke stijl is op-en-top vrouwelijk, chique en het straalt rijkdom uit. We zagen het voorbijkomen op de catwalk van Balmain, Dolce & Gabbana, Marni, Lanvin, Louis Vuittion en Miu Miu.

barok catwalk
De baroktrend domineerde de catwalk

De trend is eigenlijk een mix van twee stijlen: barok gecombineerd met de stroming rococo geïnspireerde prints. Maar waar komt deze trend eigenlijk vandaan?

De barok is een Europese stijlperiode uit de 17de eeuw tot in de eerste helft van de 18e eeuw. Oorspronkelijk komt het uit Italië en kwam tot uiting in de architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst en muziek. Deze stijlvorm stond bekend om haar pracht en praal. Het ging om verleiding en daarom pakten kunstenaars en vormgevers in die tijd flink uit. De naam barok komt van de Portugese barroco wat ‘onregelmatige gevormde parel’ betekent.

barok
De weelderige barok architectuur

Rococo is een stijl wat voortvloeit uit barok. Kenmerkend is de asymmetrie, veel detail en de nadruk op elegantie. Typische motieven van rococo zijn schelpen, krullen, ovalen, planten en alles vloeit mooi samen.

rococo
De mooie en verfijnde stijl rococo

Veel designers zijn geïnspireerd geraakt door deze trend. Zilver maar vooral goud speelt een belangrijke rol dit seizoen. Het vele goudgeel wordt gecombineerd met fluweel, brocante prints, rijke versieringen en schitterende stenen. Luxe kleuren passen goed bij deze trend. Denk daarbij aan paars, smaragdgroen, kobaltblauw, diep oranje en zwart, heel veel zwart.

miu miu, dolce & gabbana

Stap een willekeurige winkel binnen en al het goud blinkt je tegemoet. Het is een ideale look voor de aankomende feestdagen. Je kunt helemaal uitpakken met gouddraad, kant, spiegeltjes en pailletten. Ga wel voor kwaliteit want deze look oogt snel goedkoop en dat is nu juist niet de bedoeling.

De baroktrend kun je op een verschillende manieren dragen. Als je voor een stoere look wilt gaan combineer je het met veel zwart, dik fluweel en met een opvallende kleur. Lanvin combineert de look met fuchsia roze. Wil je meer een lieflijke outfit? Kies dan voor een look waar Balmain ook voor gaat: borduurselachtige jurkjes met veel lichte kleuren zoals mintgroen.

lanvin, balmain

De winkels staan vol met prachtige barok items. Ik -Quirine- zet een aantal kledingstukken voor je op een rij:

river island jurk

River Island Jurk €74,00

river island jurk
River Island Jurk €30,99

river island oorbellen

River Island Oorbellen €18,60

mangoshirt
Mango blouse, €44,95

mangojurk
Mango jurk €54,95

zara ketting

Zara Ketting €24,95

zara riem

Zara Riem €27,95

Heb jij al een barok-item in je kast hangen?

Door: Quirine