Lifestyle

Hoe begin je een webwinkel?

Een webwinkel beginnen, wat houdt dat nou eigenlijk in? Misschien lijkt het je wel wat om je eigen website te starten. Denk je er al een tijdje over na, maar blijft het helaas nog maar bij een ideetje? Misschien omdat je er nog niet zoveel van af weet of misschien denk je dat het je niet zou lukken? Maak je geen zorgen, want hier komen tips om jou te helpen!

webwinkel

Eerst zal ik mij even voorstellen. Ik ben Julia en ben vijftien jaar. Momenteel doe ik 4VWO en ben ik de eigenaar van mijn webshop Julia’s Sieraden. Ik krijg vaak vragen van meiden die ook graag de digitale deuren van hun droomwinkeltje willen openen. Dat was voor mij reden genoeg om een artikel te schrijven waarin alle vragen beantwoord worden.

Bij mij begon het allemaal met Marktplaats. Ik was ongeveer twaalf jaar toen ik voor het eerst oude spulletjes ging verkopen. Dit liep best goed, dus toen ik veertien was besloot ik een webwinkel te beginnen. Ik begon met een gratis webwinkel bij www.mijnwebwinkel.nl, op die manier kon ik nog een beetje ontdekken hoe alles werkt. Ik leerde hier erg veel van en op een gegeven moment besloot ik om over te gaan naar een betaalde webwinkel met meer mogelijkheden: Julia’s Sieraden.

webwinkel

Het is niet gemakkelijk om meteen te beginnen, want je moet er veel tijd in steken en eerst veel stappen ondernemen voordat je écht aan de slag kan met jouw winkeltje. Laten we de stappen even bespreken!

Stap 1. Om een webwinkel te beginnen moet je goed weten wát je wilt verkopen en je moet goed naar de voor- en nadelen kijken van het product (is het gemakkelijk te versturen, moet je veel investeren, etc.). Schrijf jouw ideeën op en maak een ondernemingsplan.

webwikel

Stap 2. Als jouw ondernemingsplan rond is, moet je de domeinnaam registreren die jij in gedachten had. Dan kun je jouw digitale winkeltje opbouwen. Een domeinnaam aanvragen kun je doen bij bijvoorbeeld www.mijnwebwinkel.nl of www.mijnwinkel.nl. Als je Googled op ‘(gratis) webwinkel beginnen’ kom je een heleboel sites tegen waarmee je gemakkelijk jouw droom kunt starten. Soms heb je een optie om dat gratis te doen, maar dan heb je beperkte mogelijkheden. Als je geïnteresseerd bent kun je natuurlijk altijd even kijken hoe dat werkt, maar let wel op dat je jezelf inschrijft bij de KvK als je deze webwinkel opent.

Het is natuurlijk ook mogelijk om de betaalde versie voor jouw webwinkel te gebruiken, dan heb je veel meer mogelijkheden, zoals:
Een eigen domeinnaam
Meer betaalmogelijkheden
Je kunt meer producten plaatsen dan bij de gratis versie
Uitgebreide vormgeving mogelijkheden

Met de sites die je in Google vindt kun je meestal heel gemakkelijk aan de slag. Alle stappen staan aangegeven en je kunt altijd contact opnemen als je iets niet begrijpt (zie voorbeeld hieronder).

webwinkel

webwinkel

Stap 3: Vervolgens moet je jezelf inschrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en je aanmelden bij de Belastingdienst. Dit kan een week vóór of ná de start van jouw webwinkel. Als je jezelf inschrijft word je automatisch aangemeld bij de Belastingdienst. Nadat je je hebt ingeschreven krijg je een KvK-nummer en een btw-nummer. Vanaf dit moment ben jij een echte onderneemster!

Tip: Het beste kun je jezelf inschrijven in 2013, want dan is inschrijven bij de KvK gratis.

Stap 4: Nadat je je hebt ingeschreven moet je de producten inkopen. Dit kan nu, want met een KvK- en Btw-nummer kun je producten inkopen bij groothandels. Zo ook het verpakkingsmateriaal voor je bestellingen.

pakken

Stap 5: Stel nu je algemene voorwaarden op. Dit vond ik erg lastig, maar met behulp dit artikel van de KvK lukt het zeker! Hier staat een voorbeeld en er staat algemene informatie over het opstellen van de voorwaarden.

Stap 6: Ook is het belangrijk om de administratie goed op orde te hebben. Dit is belangrijk omdat de Belastingdienst bij de administratie ook om de hoek komt kijken. De belastingdienst wil weten hoeveel je hebt verkocht en hoeveel je hebt uitgegeven. Ook willen ze weten tegen welke tarieven je de producten hebt verkocht en ingekocht.

Dit kun je gemakkelijk bijhouden met een simpel Excel bestand, zelf heb ik een kant-en-klaar Excelbestand van internet geplukt, namelijk van deze website.

Stap 7: Je bent nu bijna klaar! Je moet je webwinkel, voordat je het lanceert, even controleren. Het zal namelijk niet als verrassing komen dat je vóór het live zetten van je webshop zeker moet weten dat alles goed functioneert. Als je alles gecontroleerd hebt is het ook handig om nog even een test-bestelling te plaatsen, zo weet je zeker dat ook het bestelproces goed functioneert.

Stap 8: Eindelijk, je kunt nu je webwinkel openen! Je moet in het begin relatief veel moeite doen om je eerste klanten binnen te halen. Social Media, mond-tot-mond reclame en artikelen op internet of in tijdschriften komen hierbij goed van pas. Probeer hoog in Google te komen door met andere webwinkels jouw link uit te wisselen en met Bloggers win-acties te organiseren.

Blijf continu verbeteren en vernieuwen. Dit is de enige manier om klanten te blijven trekken. Vergeet niet dat je concurrenten ook blijven door ontwikkelen!

webwinkel

Sites die je zeker moet bezoeken als je zeker weet dat jij de digitale deuren van jouw winkeltje wil openen zijn De kamer van koophandel en De Belastingdienst.

Onthoud! Google is je beste vriend 😉

Ik hoop dat mijn tips je hebben geholpen en dat er meer meiden zijn die nu hun winkeltje kunnen openen! Neem ook een keer een kijkje in mijn webwinkel en zie wat ik allemaal gedaan heb! Als je nog vragen hebt kunnen jullie mij altijd mailen, dit doe je door een berichtje te sturen naaar juliassieraden@live.nl.

Bron beeld: Weheartit
Door: Julia