Fashion

Designers onder de loep: Miuccia Prada

In deze rubriek zal elke keer een andere designer onder de loep worden genomen. Hoe begon het allemaal? Hoe zien de collecties eruit? En door wie wordt de kleding gedragen? Deze keer: Miuccia Prada.

De vijftigjarige Miuccia Prada staat aan het roer van het grote modehuis Prada en Miu Miu. Ondanks dat zij inmiddels door Forbes is uitgeroepen tot één van de grootste zakenvrouwen van deze tijd was het vroeger niet Miuccia’s droom om een bekend modeontwerpster te worden.

De jonge Miuccia had namelijk hele andere toekomstplannen. Als tiener droomde ze ervan om actrice te worden en studeerde ze politieke wetenschappen en mime. Wel hield ze ook toen al van mooie kleren en kocht ze van haar zakgeld antieke sieraden van Yves Saint Laurent en Chanel. Naast school was ze actief lid van de communistische partij en voorstandster van vrouwenemancipatie. Het familiebedrijf Prada was in 1913 opgericht door haar grootvader en produceerde toen vooral luxe lederwaren. Miuccia voelde er in eerste instantie niets voor om haar moeder, die sinds 1958 het bedrijf runde, op te volgen. Met enige tegenzin nam ze in 1978 toch het stokje van over. Hiervoor ontwierp ze al tassen voor haar grootvader en was ze goed bevriend geraakt met Manuele Pavesi, fotografe en moderedactrice bij de Italiaanse Vogue. Geheel onwetend wat betreft mode was ze dus zeker niet.

In datzelfde jaar leerde Miuccia haar toekomstige man, Patrizio Bertelli kennen. Hij stond op een lederbeurs en verkocht handtassen die exacte replica’s waren van de tassen die Miuccia eerder had ontworpen. Omdat zij niet erg blij was met de kopieën besloot ze hem hierop aan te spreken op de beurs. Het bleek op zakelijk gebied echter goed te klikken tussen Miuccia en Patrizio en ze besloot dat zijn bedrijf ‘Il peletieri d’Italia’ de tassen van Prada mocht gaan produceren. Niet veel later konden de twee het privé ook erg goed met elkaar vinden en het stel besloot te trouwen. Inmiddels hebben ze ook twee zonen samen, Lorenzo en Giulio. Miuccia is ervan overtuigd dat ze zonder haar man het ontwerpen waarschijnlijk allang had opgegeven en alleen nooit zover was gekomen.

In 1985 bracht Miuccia een tassenlijn op de markt, gemaakt van zwart nylon en zonder duidelijke merknaam. De tas werd een musthave in de modewereld, ondermeer door de hoge prijs van 250 pond. Vier jaar later lanceerde ze, op aandringen van haar man, haar eerste prêt-à-porter collectie. De kleding was strak en sober, iets wat niet gebruikelijk was in die tijd, veel andere designers ontwierpen juist uitbundige en sensuele kleding. Hierdoor was er veel kritiek op de collectie, maar een kleine groep modekenners was juist blij met de verandering.

In 1992 besloot Miuccia om Miu Miu op te richten. Door vele wordt Miu Miu gezien als het ‘kleine zusje’ van Prada, maar volgens Miuccia staat het merk helemaal op zichzelf en heeft het eigenlijk niks met Prada te maken. De kleding is goedkoper en jonger en voornamelijk geïnspireerd op Miuccia’s eigen ietwat hippieachtige stijl. In de shows van Prada lopen vaak veel Nederlandse modellen mee, de laatste tijd meestal 6 à 7 per show. Ymre Stiekema is regelmatig te zien in de campagne’s, zo ook deze winter.

De winkels van Prada zijn een hele ervaring op zich. Zo is de winkel in New York ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. De winkel is enorm groot en erg hightech ingericht. De paskamerdeuren zijn van glas, tot je erin stapt en de deur sluit, dan worden ze opeens ondoorzichtig. De rest van de pasruimte bestaat uit spiegels. Delen hiervan zijn niet reflecterend en projecteren steeds een aantal seconde jouw achterkant, waardoor je goed kan zien hoe een kledingstuk staat. Ook is er in de paskamer een soort tijdmachine waarin je de kleding kunt hangen die je wilt hebben. Op een schermpje komt dan te staan waar het kledingstuk van gemaakt is, hoeveel er nog in voorraad zijn en waar je het mee kunt combineren. De winkel kostte maar liefst 40 miljoen euro, maar draait volgens Miuccia op drukke dagen een omzet van een kwart miljoen euro per dag.  

Miuccia is dol op kunst en dat zie je terug in haar ontwerpen. De kleding van Prada is gemaakt van bijzondere materialen en staat bekend om het vakmanschap. De accessoires hebben vaak iets grappigs, in tegenstelling tot de wat serieuzere kleding. Onder celebrities zijn vooral de tassen populair. Bijna elke vrouwelijke bekendheid in Hollywood heeft wel een Prada tas en vooral Victoria Beckham wordt regelmatig met een nieuw exemplaar aan haar arm gespot. De kleding wordt een stuk minder vaak gedragen door celebrities.

Opmerkelijk: Al jaren gaan er geruchten dat de Paus schoenen van Prada zou dragen. Het Vaticaan wilde hier nooit iets over zeggen, tot vorig jaar. Volgens een woordvoerder draagt de Paus schoenen van Christus. Maar door wie ze nu geproduceerd worden is nog steeds onduidelijk…

Door Britte