Beauty

Welk parfum past bij jou?

Christina Aguilera zegt dat parfum soms 'all you need to wear' is en hoewel Girlscene dat niet aanraadt, zegt parfum wel veel over jou. Jong en fruity of meer volwassen en chique met een zwaardere sensuele geur… De geur is vaak een weerspiegeling van jouw persoonlijkheid. Ben je benieuwd welke parfum dan bij jou past? Doe de test!

Voel je je overweldigd als je een parfumerie inloopt door het grote aanbod geuren? No worries, als je weet welke geuren (en noten) bij jou passen doe je nooit een miskoop. Er zijn verschillende testen op het internet waarmee je achter jouw geur persoonlijkheid komt. Dit wordt onder andere getest door jouw favoriete natuurlijke geuren, muzieksmaak en persoonlijke eigenschappen in te vullen. Om een breder beeld te krijgen van welke parfum bij jou past, kun je meerdere testen doen.

Test 1 / Test 2 /  Test 3

Parfum en geuren blijven iets persoonlijks. Ook al word je volgens de test fruity of woody genoemd, misschien vind je in de winkel wel een heel andere geur lekker. Ieder parfum is uniek en de noten in parfum zijn bepalend of je iets een aanrader vindt of niet. Grofweg is parfum in vier categorieën onder te verdelen:

Fris
Frisse parfums ruiken clean. Het komt vaak voor dat frisse geuren als eau de toilette verkocht worden, omdat dit lekker luchtig en fris is. 


Philisophy Amazing Grace / Chanel Chance / DKNY Be Delicious

Bloem
Bloemgeuren zijn het meest populair. De eerste parfums ooit gemaakt waren bloemig. Deze parfums zijn erg geschikt voor de warmere maanden, maar je kunt het natuurlijk het gehele jaar door dragen.

Armani Acqua di Gioia / DKNY Be Delicious Fresh Blossom / Versace Bright Crystal

Oriëntaal
Sensueel, warm en sexy… Zo kun je oriëntaal omschrijven. Oriëntaalse geuren blijven goed op de huid liggen en hebben vaak een hout ondertoon. Liefhebbers van musk houden hier waarschijnlijk van!

Burberry Brit / Paco Robanne Lady Million / Thierry Mugler Womanity

Hout
Hout is sensueel, net als oriëntaal. Het is niet alleen geur voor mannen, want vrouwen komen hier goed mee weg! Houten geuren blijven lang hangen, daarom zijn ze meestal ook prijziger dan de frisse geuren die hierboven staan. 

Rituals No. 7 / Yves Saint Laurent Parissiene Extreme / Balenciaga Paris l'Essence

Parfum noten 
Parfum noten zijn onder te verdelen in drie soorten: topnoten, hartnoten en basisnoten. Topnoten is wat je als eerste ruikt als je parfum opspuit. De geur die je dan ruikt moet de parfum aan de klant verkopen. Daarom lees je vaker dat je parfum eerst een uur moet dragen voordat je het koopt. De topnoten maken dan plaats voor de hartnoten en basisnoten. Je ruikt de echte geur van de parfum en je komt er meteen achter hoe de geur op jouw huid echt ruikt. De hartnoten ruik je als de topnoten 'verdreven' zijn. Vaak zijn het bloemgeuren die de hartnoten vormen. Honing en sandelhout vormen vaak de basisnoten. Een diepe geur die de hartnoten versterkt. Basisnoten blijven het langst op de huid hangen. 

Baseer jouw keuze op de basisnoten, omdat deze tot 24 uur blijven en de topnoten verdampen door het hoge alcoholpercentage in parfum. 

Daarnaast is er nog verschil in parfum. Je hebt namelijk eau de toilette, eau de parfum en parfum, maar meestal is parfum een verzamelnaam voor een geurtje. Parfum is het duurste, omdat dit een hoog percentage geurstoffen bevat. Eau de toilette blijft het minst lang hangen, omdat er in verhouding minder geurstoffen inzitten. Eau de parfum zit tussen een eau de toilette en parfum in. Voor jonge meiden is eau de toilette geschikt, omdat dit lichtere geuren zijn en dus niet zwaar en 'ouwelijk'. Volwassen mensen en senioren kiezen sneller voor iets zwaarders. Met parfum hoef je niet in het rond te spuiten. Een of twee spuitjes is genoeg om de hele dag mee door te komen. Omdat parfum beter blijft hangen ligt de prijs ook hoger.

Wist je trouwens dat parfum beter blijft hangen bij mensen met een vette huid? Als je een droge huid hebt kun je beter voor (eau de) parfum gaan of een olie. Of combineer je geurtje met de bodylotion die erbij hoort. 

In welke geurcategorie val jij? Wat is jouw favoriete parfum?
Pin je inspiratie op Pinbook

Bron: collegefashion, mens-en-gezondheid, allwomentalk, sofeminine

Bedankt voor de tip, Jo-Anna!