Fashion

Designers onder de loep: Donatella Versace

In deze rubriek zal elke keer een andere designer onder de loep worden genomen. Hoe begon het allemaal? Hoe zien de collecties eruit? En door wie wordt de kleding gedragen? Deze keer: Donatella Versace.

Op het eerste gezicht ziet Donatella Versace er misschien eerder uit als een karikatuur dan een succesvol modeontwerpster. Toch is zij diegene die het modehuis Versace, na de dood van haar broer Gianni Versace, weer ongekend populair maakte.

Donatella is op 2 mei 1955 geboren in Italië. Haar moeder werkt als kleermaakster en haar vader als bankier. Ze is de jongste van vier kinderen, maar haar zus Tina overlijdt al op twaalf jarige leeftijd aan een infectie. Daarnaast heeft ze nog twee broers, Giovanni (beter bekend als Gianni) en Santo. Als Gianni in de jaren ’70 naar Florence vertrekt om hier zijn geluk als modeontwerper te beproeven, is de elfjarige Donatella een van de eerste die zijn ontwerpen draagt. Zodra ze haar studie Italiaanse Literatuur heeft afgerond gaat ze voor hem werken als pr-vrouw, maar hiernaast is ze ook zijn rechterhand en belangrijkste inspiratiebron. In 1980 draagt Gianni zijn eerste parfum, genaamd ‘Blonde’, aan haar op. Een erg toepasselijke naam, als je bedenkt dat Donatella al op haar elfde besloot haar donkere lokken te blonderen. Vanaf 1980 krijgt ze ook de leiding over de iets goedkopere lijn Versus, hier is Christopher Kane nu hoofdontwerper voor.

Gianni & Donatella in de begintijd van Versace

De collecties van Gianni Versace bestaan ook in zijn begin jaren al uit supervrouwelijke en sexy jurken. Zijn stijl is typisch Italiaans en erg populair onder de rich and famous. Elizabeth Hurley is in die tijd een van zijn bekendste klanten, vooral door de in die tijd nogal schokkende ‘veiligheidsspeldjurk’ die zij droeg. Zij roemt Versace om de kleding die vrouwelijke vormen omarmt in plaats van verstopt onder stijve, mannelijke kleding. De Parijse modewereld is echter een stuk minder gecharmeerd van zijn komst. Zijn kleding wordt door vele couturiers als ordinair en weinig stijlvol bestempeld. Maar Gianni trekt zich hier niets van aan en dat is maar goed ook. Want niet veel later wordt zijn stijl zo populair dat ook de Parijse ontwerpers zijn voorbeeld volgen en de verleidelijke jurken ontwerpen die ze niet veel eerder nog verafschuwde.

Gianni met Naomi Campbell & Elizabeth Hurley in zijn beroemde veiligheidsspeldjurk

De populariteit van zijn ontwerpen stijgt in de jaren ’90 naar ongekende hoogte, ondermeer door de invloed van Donatella. Zij is een van de eerste die inziet hoe belangrijk celebrities voor je merk kunnen zijn. Daarom kiest ze ervoor bekende vrouwen te laten poseren in reclamecampagnes, in plaats van onbekende modellen. Ze zorgt hiermee voor een grote naamsbekendheid van Versace in Europa én Amerika. Al snel hult de jetset van over de hele wereld zich voor belangrijke gelegenheden in een flamboyante Versace jurk. Donatella trouwt in deze succesvolle tijd met Paul Beck en samen krijgen ze dochter Allegra en zoon Daniël. Inmiddels zijn Donatella en Paul gescheiden.

Georgia Jagger in de reclamecampagne voor voorjaar 2010

Op 25 juli 1997 slaat het noodlot binnen de Versace familie toe. Voor zijn huis in Miami wordt Gianni door een seriemoordenaar doodgeschoten. Als de politie na een dagenlange zoektocht de moordenaar vindt, heeft hij al zelfmoord gepleegd. Het motief van de moord is dus altijd onbekend gebleven. De rest van de familie Versace besluit zich terug te trekken op een van hun vele resorts en de modeshow van dat seizoen wordt afgelast. Als de erfenis van Gianni bekend wordt ontstaan er wat problemen binnen de familie. Hij laat namelijk bijna zijn gehele erfenis en vijftig procent van de aandelen in zijn bedrijf na aan zijn elfjarige nichtje Allegra. Dit zorgt ervoor dat Allegra, zodra ze achttien wordt, de beschikking krijgt over 700 miljoen dollar. Donatella zelf ontvangt ‘slechts’ twintig procent aan aandelen en Santo dertig. Op de begrafenis van Gianni waren meer dan tweeduizend gasten aanwezig, waaronder Karl Lagerfeld, Giogio Armani, Prinses Diana, Madonna, Naomi Campbell en Elton John.

Donatella & Allegra

Een jaar na de dood van Gianni showt Donatella haar eerste couturecollectie voor Atelier Versace. Ze blijft trouw aan de stijl van haar broer en Versace is onder Donatella dan ook een groot succes. Inmiddels is ze nog steeds hoofdontwerpster en de sexy mini-jurkjes en glamoureuze avondjurken  die ze elk seizoen de catwalk op stuurt, zijn erg populair onder celebrities. Jennifer Lopez droeg een groene Versace jurk met decolleté tot haar navel naar de Grammy’s in 2000, een outfit waardoor de populariteit van Donnatella’s creaties nog verder steeg. Een aantal andere sterren die nu regelmatig in Versace op de rode lopen worden gespot zijn Eva Longoria, Angelina Jolie en Penélope Cruz.

Jennifer Lopez in de beroemde ‘Jungle dress’

Penélope Cruz in Atelier Versace 

Ondanks het feit dat Donatella de hooggespannen verwachtingen als opvolgster van haar succesvolle broer meer dan waar heeft gemaakt, gaat het privé niet altijd even goed met haar. In 2004 werd ze opgenomen in een afkickcentrum in Arizona, nadat ze jarenlang geworsteld had met een cocaïneverslaving. En ook dochter Allegra kampt met de nodige problemen, zij lijdt al jaren aan anorexia en is hier inmiddels voor in behandeling geweest. Donatella is wat betreft haar uiterlijk haast net zo creatief als haar ontwerpen. Zo hebben haar lippen inmiddels haast onmenselijke proporties bereikt en steken haar platinablonde lokken, indien mogelijk, nóg lichter af tegen haar immer oranjekleurige huid. Dankzij een strak fitnessregime past ze op 54-jarige leeftijd nog steeds in haar eigen superstrakke ontwerpen.

Versace voorjaar 2010

Door Britte