Beauty

Make-up: een goede basis

Iedereen heeft weleens last van donkere kringen rond je ogen, een pukkeltje hier of daar, of een grauwe huid na een nachtje weinig slaap. Met cosmetica kun je de schade redelijk beperken door een goede basis make-up aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat je huid er weer egaal, mooi en fris uitziet. Maar hoe breng je nou een goede basis make-up aan? Wij geven tips!

1. Dagcrème.
Nog voordat we overgaan tot de daadwerkelijke make-up begint het geheel bij je huid. Een goede en gehydrateerde huid is namelijk dé beste basis voor make-up. Begin je routine dus met een fijne dagcrème. Kies er een die past bij jouw huidtype: heb je een vette, droge, gevoelige of gemengde huid?

Breng de crème op je gezicht aan met ronddraaiende bewegingen. Zo wordt de bloedcirculatie gestimuleerd waardoor je gezicht wat meer kleur en een gezonde gloed krijgt. Laat de crème een paar minuten inwerken voordat je verdergaat met het opmaken van je gezicht. 


Bron: weheartit

2. Primer
Vervolgens kun je een primer aanbrengen. Veel mensen gebruiken dit niet of kennen dit niet, dus wat is en wat doet een primer precies? 

Een primer vormt als het ware een barrière tussen de huid en de make-up. De huidt wordt ten eerste beschermt tegen schadelijke invloeden van make-up op je huid en daarnaast blijft je make-up met een primer veel beter zitten. Qua textuur lijkt een primer op een gel of stevige crème. Wanneer je vaak last hebt van een glimmende huid is een primer aanbrengen onder de rest van je make-up een goed idee. Let wel op dat je een primer gebruikt die bij jouw huidtype en wensen past, er zijn namelijk veel verschillende soorten verkrijgbaar. 

Tip: een primer is vooral een echte aanvulling op je basis make-up op warme dagen of op dagen dat je echt lang op pad bent. Je make-up kan op die dagen wel wat extra fixatie gebruiken en blijft door de primer beter zitten. Ook kun je de primer plaatselijk aanbrengen (bijvoorbeeld op een glimmende T-zone) als je het niet op je hele gezicht wil gebruiken. 

3. Foundation
Na het aanbrengen van dagcrème en eventueel een primer is het tijd voor foundation. Het belangrijkste wanneer het om foundation gaat is de kleur. Wanneer de kleur namelijk niet overeenkomt met je huid kan dat een heel lelijk effect geven. Schaf dus een foundation aan die perfect met je huid matcht. Verschillende kleuren kun je het beste testen op je bovenkant van je hand of op je kaaklijn. Breng verschillende kleuren strepen foundation aan en kijk welke het beste overeenkomt met je huidskleur.

De juiste kleur in the pocket? Tijd om de foundation aan te brengen! Verdeel her en der over je gezicht wat stipjes foundation. In het begin is het misschien moeilijk inschatten hoeveel je precies nodig hebt, maar dit merk je door het vaker te doen. Gebruik nu een foundationkwast of je vingertoppen om je foundation egaal over je gezicht aan te brengen. Let erop dat je je wenkbrauwen overslaat en niet te dicht tegen je haargrens aan smeert: hierdoor komt er foundation tussen en op de haartjes wat een lelijk effect geeft. Werk voorzichtig rondom de tere huid van je ogen, probeer hier deppende bewegingen te maken. Breng dus wel een dun laagje foundation aan op je ogen voor een overall egaal effect. 

Bron: makeuploversunite

4. Concealer
Nu is het tijd voor concealer. Hiermee kun je donkere kringen, rode pukkeltjes of imperfecties zo goed als weg werken. Zorg ervoor dat je concealer één tint lichter is dan je foundation. Breng wat kleine stipjes concealer onder je oogleden aan en dep deze voorzichtig zodat het mooi blendt met de foundation. Ga hetzelfde te werk op andere plekjes die je graag wil camoufleren.

Tip: last van veel rode vlekjes of pukkeltjes? Gebruik dan eens een groene concealer. Groen is het tegenovergestelde van rood waardoor het de kleur egaliseert. Let er wel op dat je groene concealer vòòr je foundation aanbrengt, zodat je geen gekke groene vlekjes op je gezicht houdt en de foundation het een mooie egale eenheid maakt. 

5. Poeder
Na de concealer ga je je gezicht afpoederen. Dit doe je met een compactpoeder en een grote kwast. Breng wat poeder aan op je kwast en blaas er lichtjes overheen om overtollig poeder te verwijderen. Maak losse, draaiende bewegingen over je gezicht zodat overal wat poeder zit en het een natuurlijk effect geeft. Werk ook richting je hals zodat er een mooie overloop tussen gezicht en hals is.  

Door poeder te gebruiken fixeer je je make-up zodat het langer blijft zitten en zorg je voor een matte finish op je huid. Ook hier weer is het belangrijk dat je een kleur poeder kiest die goed bij jouw huid past. Laat je hierover adviseren in de winkel, de medewerksters willen je graag helpen. 


Bron: provouge

6. Blusher
Voor een gezonde uitstraling gebruik je blusher om je look af te maken. Zoek een blusher uit met een mooie kleur: hou je van roze/rode tinten of juist van meer perzik/oranjekleurige wangen? En werk je liever met poederblushers of met vloeibare varianten? Over het algemeen past een kleur die vrij dicht bij je eigen huidskleur licht goed als blusher. 

Om de juiste plek te bepalen voor het aanbrengen van de blusher trek je een denkbeeldige lijn van het uiteinde van je wenkbrauw recht naar beneden op je jukbeen. Begin daar en werk heel lichtjes richting de bovenkant van je oor. Maak een glimlach om het bolle gedeelte van je wang om ook zo nauwkeurig te bepalen naar je blusher kunt aanbrengen.

Je basislook is nu klaar! Naar eigen voorkeur kun je er nu voor kiezen je ogen nog wat aan te zetten, lipgloss of lippenstift te gebruiken of te gaan voor een au naturel look. 

Wat vind je van deze tips en wat is jouw routine voor basis make-up?