Fashion

Designers onder de loep: Vera Wang

In deze rubriek zal elke keer een andere designer onder de loep worden genomen. Hoe begon het allemaal? Hoe zien de collecties eruit? En door wie wordt de kleding gedragen? Deze keer: Vera Wang.

-

De bijna zestigjarige Vera Wang is een van de meest bekende bruidsmodeontwerpsters ter wereld. De beroemdste celebrity’s droegen een jurk van haar hand op de mooiste dag van hun leven. In de loop der jaren heeft ze haar merk weten uit te breiden tot een groot modehuis en aardig wat prijzen ontvangen voor haar werk.

Vera Ellen Wang is geboren en getogen in New York. Haar ouders zijn Chinese immigranten die een goede opleiding en sportprestaties erg belangrijk vinden. Vera gaat dan ook naar een van de beste privéscholen van New York en studeert daarna Kunstgeschiedenis, onder andere aan de bekende universiteit Sorbonne in Parijs. Naast school is Vera een getalenteerd kunstschaatsster. In 1968 wordt ze samen met haar partner vijfde tijdens het Amerikaanse Kampioenschap. Wanneer het haar niet lukt om toe te treden tot de Olympisch spelen, besluit ze haar zinnen te zetten op een baan in de modewereld.

-

-

Vera Wang voorjaarscollectie 2010 & najaarscollectie 2010/2011

Vera weet een baan te bemachtigen als moderedactrice bij Vogue en nog maar een jaar later wordt ze op haar drieëntwintig de jongste chef-moderedactie ooit. Zestien jaar lang werkt ze in deze functie voor Vogue, waarna ze de overstap maakt naar Ralph Lauren. Sommige bronnen beweren dat ze Vogue heeft verlaten nadat ze werd afgewezen als hoofdredactrice, deze baan ging naar Anna Wintour. Bij Ralph Lauren vervult Vera, zonder eerdere ontwerpervaring, twee jaar lang de baan van chef-accessoires.

-

Vera Wang & Ralph Lauren

Als Vera in 1989 met haar vriend Arthur Becker wil trouwen is ze verbaasd over het beperkte aanbod moderne bruidsjurken. Ze besluit zelf een jurk te ontwerpen en laat deze voor tienduizend dollar maken. Het jaar daarna opent ze, met wat financiële support van haar vader, haar eigen bruidsboetiek in New York. Door haar baan bij Vogue kent ze veel mensen in de modewereld en haar winkel is dan ook al snel populair bij de rijke bewoners van New York. Eerst voorkoopt ze voornamelijk couturejurken van bekende namen als Caroline Herrera en Christian Dior, maar in de loop der jaren ontwerpt Vera zelf ook steeds meer jurken. Uiteindelijk lanceert ze haar eigen collectie moderne bruidsjurken, voorzien van verfijnde details. Behalve jurken ontwerpt Vera eigenlijk alles wat er nog meer bij een bruiloft komt kijken, van de uitnodigingen tot het servies.

-

Jurken uit de laatste bruidscollectie van Vera Wang

Vera Wang wordt wereldwijd bekend a kunstschaatsster Nancy Kerrigan op de Olympische spelen een door haar ontworpen jurk draagt . Door haar eigen ervaring als kunstschaatsster weet ze goed aan welke eisen een jurk moet voldoen en ook Michelle Kwan draagt in 2002 een jurk van Vera. Daarnaast wordt Vera steeds succesvoller als ontwerpster van bruidsjurken. Door haar combinatie van moderne en traditionele elegantie zijn haar jurken vooral populair bij hollywoodsterren. Beroemdheden die een Vera Wang jurk droegen tijdens hun bruiloft zijn onder andere: Jennifer Lopez, Victoria Beckham, Mariah Carey, Jessica Simpson, Kate Hudson en Avril Lavigne. Vera besluit haar merk uit te breiden met avondjurken en inmiddels schitteren veel van haar ontwerpen ook op de rode loper. Haar bedrijf blijft groeien met de jaren en omvat nu ook lingerie, sieraden en interieuraccessoires. Na de eeuwwisseling brengt ze haar eigen, meer draagbare, ready-to-wear collectie op de markt, deze wordt erg positief ontvangen in de modewereld. In 2008 lanceert ze haar tweede lijn, genaamd Vera Wang Lavender Label. Haar collecties zijn erg vrouwelijk, draagbaar en modern. Daarnaast bevatten ze regelmatig invloeden van bruidsjurken. Vera verwerkt bijvoorbeeld veel tule en parels in haar ontwerpen.

-

-

Ivanka Trump & Jessica Simpson tijdens hun huwelijk in Vera Wang

In Amerika is Vera een heuse beroemdheid. Zo speelde ze in 2007 een rolletje in de bekende serie Ugly Betty en was ze het jaar daarvoor gastjurylid bij Project Runway. In Sex and the City droeg Charlotte York tijdens haar huwelijk met Trey een Vera Wang jurk en ook in de film droeg Carrie tijdens de shoot met Vogue een van haar jurken. In de documentaire The September Issue, waarin je kunt zien hoe Anna Wintour de scepter zwaait bij Vogue, komt Vera Wang ook eventjes voorbij.

-

-

Charlotte & Carrie in Vera Wang

-

Vera Wang tijdens de opnames van Ugly Betty

Door Britte