Fashion

Designers onder de loep: Michael Kors

In deze rubriek zal elke keer een andere designer onder de loep worden genomen. Hoe begon het allemaal? Hoe zien de collecties eruit? En door wie wordt de kleding gedragen? Deze keer: Michael Kors.

De meeste zullen Michael Kors vooral kennen als jurylid in het Amerikaanse programma Project Runway, maar daarnaast is hij ook een erg succesvolle modeontwerper. Zijn typisch Amerikaanse, sportieve collecties, uitgevoerd in luxe materialen, zijn erg gewild onder celebrities én Michelle Obama.

Michael Kors met zijn collega’s van Project Runway, Heidi Klum en Nina Garcia

De inmiddels vijftigjarige Michael groeit op in Long Island (Amerika) en boekt zijn eerste ontwerpsucces al op jonge leeftijd. Tijdens zijn studie aan het Fashion Institute of Technology in New York mag hij op zijn 19e een collectie ontwerpen voor de bekende modeboetiek Lothars in New York. De collectie wordt goed ontvangen door de modepers en drie jaar later besluit hij zijn eigen label op te richten. Ook dan bestaan zijn collecties al uit vrouwelijke, sportieve kleding, oftewel ‘casual chic’ en ze bevatten een duidelijk Amerikaanse signatuur.
Michael onderscheidt zich van andere ontwerpers met een soortgelijke stijl door gebruik te maken van erg luxe, dure materialen, zoals kasjmier, suède, leer en allerlei soorten bont. In al zijn collecties komen klassieke kledingstukken zoals de trenchcoat, het coltruitje, het simpele jurkje en de enorme bontjas terug. Elk seizoen wel anders uitgevoerd.

Najaar 2010/2011

Het bekende Franse modehuis Celine, benoemt Michael in 1997 als hoofdontwerper van de vrouwencollecties. Twee jaar later wordt zijn invloed uitgebreid en mag hij zich creatief directeur van Celine noemen. Hij weet de kenmerken van het oude huis, breiwerk en leer, op een moderne manier in de collecties te verwerken. In 2004 besluit Michael echter om zich volledig op zijn eigen collecties te gaan richten en hij verlaat Celine.

Campagne zonnebrillen van Michael Kors

In 1999 ontvangt Michael de grootste prijs die je als modeontwerper kunt ontvangen: het CFDA-award voor beste dameskledingontwerper. Als hij zijn merk in 2002 uitbreidt met mannenkleding wordt ook dit succes een jaar later bekroont met een CFDA-award.

In 2001 lanceert Michael zijn eerste accessoirecollectie en ook deze is erg populair. Horloges, zonnebrillen, tassen en sieraden: inmiddels kan iedereen die over flink wat geld beschikt zich van top tot teen in Michael Kors hullen. Naast zijn dure hoofdlijn is er sinds 2004 ook een iets goedkopere collectie, genaamd MICHAEL Michael Kors.Naast kleding en accessoires heeft Michael drie parfums op zijn naam staan: Island en Very Hollywood. Island ontvangt in 2006 de FIFI award voor beste bad- en lichaamsverzorgingcollectie.

Campagne parfum van Michael Kors Very Hollywood

Bij het ontwerpen van de collectie voor het voorjaar van 2010, laat Michael zich inspireren door Lady Gaga. Volgens Michael is de wereld klaar voor een wat positievere houding en dit straalt de excentrieke zangeres uit. De invloed van Lady Gaga is zeker terug te zien. De collectie oogt futuristisch en de kleding bevat aparte details als doorzichtige en uitgesneden stukken, schuin geplaatste ritsen en veel zilver en pailletten.

Voorjaar 2010

Onder celebrities is de elegante, draagbare en sexy kleding van Michael erg populair. Heidi Klum, mede-jurylid en presentatrice van Project Runway draagt zijn ontwerpen regelmatig en is ook altijd aanwezig bij zijn shows. Andere beroemdheden die zich maar al te graag in een kledingstuk van Michael’s hand hullen zijn Jessica Simpson, Jennifer Lopez, Madonna en Charlize Theron. Een nieuwkomer in dit rijtje is de Amerikaanse first lady Michelle Obama. Ze droeg onder andere een Michael Kors outfit op de cover van O, het tijdschrift van Oprah Winfrey, en op haar officiële portret voor in het Witte Huis.

Michelle Obama gehuld in Michael Kors op de cover van O magazine

door Britte