Direct naar content
Lifestyle

Moe, futloos en een gebrek aan energie?

Redactie
Redactie Leestijd: 5 minuten
Illustratie voor: Moe, futloos en een gebrek aan energie?

De zon breekt door, de vogels fluiten: het is weer voorjaar. Toch moe, weinig energie en nergens zin in? Voor sommige  mensen is dit een jaarlijks terugkerend verschijnsel, dat we in de volksmond ‘voorjaarsmoeheid’ noemen. Gelukkig heeft Girlscene nu een aantal tips voor jou op een rijtje gezet over hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Officieel bestaat de term voorjaarsmoeheid niet. Het is namelijk geen aandoening, maar een klacht die vaak gepaard gaat met een gebrek aan energie. Voorjaarsmoeheid kan wel wijzen op een seizoensgebonden depressie. Dit kan als je klachten hebt die langer dan veertien dagen duren en jaarlijks in het voorjaar terugkomen.

voorjaarsdip
Bron: Tumblr

Wat te doen?
Voel je je al een tijdje somber? Heb je geen plezier meer in de dingen die je normaal wel leuk vindt? Slaap je meer of juist minder? Eet je anders dan normaal in het voorjaar? Dan is het belangrijk om er iets aan te doen. Praat in ieder geval over je klachten, bijvoorbeeld met een vriend of vriendin. Hieronder vind je een aantal praktische tips:

♥ Zorg voor een goede balans tussen spanning en ontspanning
Houd goed voor jezelf in de gaten dat je perioden van activiteit afwisselt met perioden van rust. Hierbij is het belangrijk dat je niet steeds tot het uiterste gaat, maar op tijd rust neemt. Zorg ervoor dat je taken opdeelt in kleine, behapbare onderdelen en tank tussendoor goed bij. Op deze manier ga je niet over je grenzen heen en put je jezelf dus ook niet uit.

voorjaarsdip
Bron: custardbasket.blogspot.nl

♥ Leer ‘nee’ zeggen
Heb je het idee dat je regelmatig te veel hooi op je vork neemt? Misschien vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Nee zeggen hoeft niet moeilijk te zijn. Realiseer je om te beginnen dat je altijd om bedenktijd kunt vragen, als je je overvallen voelt door een verzoek. ‘De kapotte grammofoonplaat methode’ is geschikt voor als je ‘nee’ hebt gezegd, maar de ander toch blijft aandringen. Het enige wat je hierbij doet is je ‘nee’ en het bijbehorende motief blijven herhalen: als een grammofoonplaat die blijft hangen. Zo laat je je niet verleiden tot een discussie of tot het maken van excuses. ‘Nee’ leren zeggen kan je heel veel tijd en energie opleveren.

♥ Herken stress en leer er goed mee omgaan
Iedereen heeft wel eens te maken met stress. Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid: je polsslag versnelt, je spieren spannen zich aan en je ademhaling wordt sneller en dieper. Stress kan functioneel zijn: je kunt je beter concentreren voor bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of tentamen. Stress kan ongezond zijn als je te lang spanning voelt en geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning. Lees alles over stress en hoe je hier het beste mee omgaat in het Stress Centrum.

voorjaarsdip
Bron: teenagememory.blogspot.nl

♥ Blijf sporten
Sporten kost in het begin misschien veel energie, maar het geeft uiteindelijk ook weer energie! Door te bewegen voel je je uiteindelijk een stuk beter. Als je veel en vaak beweegt zet je de bloedsomloop in werking. Zodra de bloedsomloop flink stroomt, circuleert er voldoende zuurstof naar je organen en hersenen. Door onze hersenen regelmatig van verse zuurstof te voorzien voel je je goed. Sport minimaal elke dag een half uur intensief, voor een beter gevoel en meer energie.

♥ Eet gezond en gevarieerd
Voeding heeft veel invloed op hoe je je voelt. Als je gezond eet, zul je je al snel een stuk beter voelen. Eet je veel troep (lees, dingen boordevol suiker etc.), dan zul je je een stuk minder energiek voelen. Je kunt het beste volkoren producten, vette vis, groenten, noten, zaden en vruchten eten. Het is ook belangrijk om voldoende te drinken. Op deze manier kan je lichaam afvalstoffen makkelijker uitscheiden. Denk aan water, witte thee of een groene smoothie.

quote
Bron: Tumblr

♥ Denk positief
Je schiet er niets mee op als je steeds negatief denkt. Laat dat gepieker even achterwege en accepteer wat er is. Natuurlijk heeft iedereen wel eens last van een baaldag of een baalweek, maar probeer deze negatieve gedachten eens om te zetten in iets positiefs. Denk niet in problemen, maar in oplossingen. En probeer je er bij neer te leggen als dingen anders lopen dan verwacht. Je zal merken dat het nare gevoel snel weggaat, omdat je er niet langer een probleem van maakt. Je hebt voor een groot deel zelf in de hand hoe je je voelt.  

Hebben je klachten effect op je dagelijks functioneren? Ga dan naar je huisarts.

Wil je nog meer praktische tips ontvangen om met voorjaarsmoeheid om te gaan? Download hier ze gratis!

Heb jij vaak last van een voorjaarsdip? En heb jij nog tips om de dip tegen te gaan?

Door: Iris

Bronnen: mens-en-gezondheid.infonu.nl, puurinjevel.nl, psychischegezondheid.nl