Fashion

Designers onder de loep: Dolce&Gabbana

In deze rubriek zal elke keer een andere designer onder de loep worden genomen. Hoe begon het allemaal? Hoe zien de collecties eruit? En door wie wordt de kleding gedragen? Deze keer: Domenico Dolce en Stefano Gabbana.

-

De Italiaanse ontwerpers Domenico Dolce en Stefano Gabbana zijn samen een van de meest succesvolle ontwerpduo’s ter wereld. Hun glamorous kleding is erg populair onder celebrities en de gewaagde reclamecampagnes zorgen nog weleens  voor de nodige opschudding.

d&g

Dolce&Gabbana voorjaar 2010

d&g

D&G voorjaar 2010

De inmiddels tweeënvijftigjarige Domenico en achtenveertigjarige Stefano hebben elkaar ontmoet in 1980, als ze beiden als assistent voor een atelier in Milaan werken. Het klikt tussen de twee en ze blijken elkaar op ontwerpvlak ook goed aan te vullen. Domenico heeft namelijk een opleiding tot modeontwerper gevolgd en Stefano is grafisch ontwerper. Twee jaar na hun ontmoeting zijn ze privé en zakelijk een koppel en wordt hun eerste collectie gelanceerd onder de merknaam Dolce&Gabbana. Deze krijgt goede recensies in binnen- en buitenland, waarna alleen maar meer succes volgt.

d&g

Domenico en Stefano is hun jonge jaren

Het duo besluit als snel het niet bij die ene hoofdlijn te houden. De jongere en iets goedkopere lijn D&G wordt in 1992 in het leven geroepen en is inmiddels ook erg succesvol. Daarnaast zijn er accessoires, parfums, badkleding, lingerie,  en sinds kort ook make-up van het tweetal te koop. Voor deze laatste lijn is Scarlett Johansson de muze van de ontwerpers en zij siert dan ook de campagnes.

D&G

Scarlett Johansson voor de make-upcollectie van Dolce&Gabbana

De Dolce&Gabbana collecties staan al sinds het begin bekend om de sexy en vrouwelijke kleding. Er wordt veel gebruik gemaakt van panter- en bloemenprints, kant, bont en leer en het korset is een kledingstuk dat haast elk seizoen weer terugkeert. Waar de kleding tot een aantal jaren geleden nog wel eens de ordinaire kant op neigde te gaan, kiezen de ontwerpers de laatste jaren voor een steeds meer klassieke look. Tijdens de show voor het najaar van 2010 gingen ze terug naar hun ‘roots’ en stond het klassieke colbertje centraal. Terwijl er op de achtergrond een film draaide waarop het hele ontwerpproces van de collectie te zien was, liepen de modellen in typische Dolce&Gabbana ontwerpen over de catwalk. De sentimentele muziek op de achtergrond zorgde ervoor dat zelfs de hoofdredactrice van de Duitse Vogue na afloop toegaf een traantje te hebben weggepinkt.

D&G

Het slot van de Dolce&Gabbana show voor het najaar van 2010

Domenico en Stefano hebben veel celebrities in hun vriendenkring en schromen er niet voor om deze ook in de campagnes terug te laten komen. Naast Scarlett Johansson voor de make-uplijn, is Madonna ook een van hun modellen. Ze ontwierp dit voorjaar een eigen zonnebrillencollectie voor Dolce&Gabbana en siert de campagnes van de Dolce&Gabanna collectie. Op de foto’s voor dit voorjaar was Madonna te zien in een Italiaanse setting, terwijl ze huishoudelijke dingen als de afwas doet, een bord spaghetti eet en uien pelt. Andere bekende vrienden van de ontwerpers die ook vaak in Dolce&Gabbana worden gespot zijn Naomi Campbell, Kylie Minogue en Victoria Beckham.

D&G

Een uien pellende Madonna in de Dolce&Gabbana champagne voor het voorjaar van 2010

D&G

Naomi Campbell, Eva Herzigova en Claudia Schiffer met het ontwerpduo

Opvallend: in 2007 zorgde twee campagnefoto’s van Dolce&Gabbana voor nogal wat opschudding in de modewereld. Zo was er aan het begin van het jaar een foto waarop mannelijke modellen te zien waren met messen in hun hand. Een paar maanden later verscheen er een campagne waarop te zien was dat een mannelijk model een vrouw tegen de grond drukt, terwijl er mannen toekijken. Beide campagnes werden door verschillende reclamecommissies publiekelijk bekritiseert. De laatste werd in Spanje zelfs als illegaal bestempeld, omdat de houding van de vrouw vernederend was en niets te maken zou hebben met de producten die Dolce&Gabbana verkoopt.

D&G

De campagne van begin 2007

D&G

De ‘verboden’ foto

Door Britte