Lifestyle

Interviews: studiekeuze (part I)

Nu de examens voor de deur staan, is het handig om goed in het achterhoofd te houden waar je het nou eigenlijk voor doet: die fantastische, interessante en boeiende opleiding of studie die je na je middelbare school wil gaan doen. Voor sommigen is het al jaren duidelijk welke vervolgopleiding bij hen past, anderen zijn er pas sinds vorige maand achter – of nog helemaal niet. Hoe denken de examenkandidaten op Girlscene erover?


Bron

Welke verwachtingen hebben zij van het “leven na de middelbare”? Hoe zijn zij erachter gekomen welke opleiding bij hen past? In de komende weken een serie interviews met een aantal meiden die dit jaar examen doen. In november/december zullen we hen nogmaals het vuur aan de schenen leggen, om te zien wat er van hun plannen geworden is.

Naam: Annemijn

Studiekeuze: Financial Services Management

Welke opleiding wil je volgend schooljaar gaan doen?
Vaak wanneer iemand vraagt wat voor studie ik wil gaan doen, kijken ze me met grote ogen in vraagtekenvorm aan wanneer ik de opleiding 'Financial Services Management noem. De opleiding is over het algemeen niet zo bekend als bijvoorbeeld Verpleegkunde, en juist dát vind ik leuk. In veel gevallen ben ik de vragers dan ook een uitleg schuldig over de opleiding, en die geef ik maar al te graag.

Waarom heb je daarvoor gekozen?
In de winter van 2012/2013 zag ik door de bomen het bos niet meer. Eerst was ik er vol van overtuigd dat ik Vastgoed & Makelaardij wilde gaan studeren, maar na een open dag bezocht te hebben besloot ik dat ik er geen 4 uur reistijd per dag voor over had om V&M aan de dichtstbijzijnde hogeschool te gaan studeren. Bovendien is V&M heel erg gespecialiseerd en ik ben bang dat deze markt steeds riskanter wordt. Veel zoekpogingen en testen later kwam ik uit bij Financial Services Management, en verrek! laat advies geven mij nou goed liggen en een opleiding die dat op financieel gebied in zich heeft is dan al helemaal aan mij besteed.

Heb je al enig idee wat je na je bachelor wil doen/welk beroep je later wil?
Het idee dat ik particulieren maar ook zakelijke klanten mag adviseren over financiële aspecten, geeft me een zeer goed gevoel. Ik zie mezelf later dan ook bij een bank werken met het oog op een beroep als hypotheekadviseuse. Ik zou ook de verzekerings- of beleggingskant op kunnen, maar dit trekt mij minder. Overigens denk ik wel na over aan een master na mijn bachelor, zoals Accounting and control. Een master geeft toch nét dat beetje meer dan een HBO diploma, maar de vraag is wel of ik er dan nog zin in heb.

Wat vind je van de stad waar je gaat studeren? Heb je dat meegenomen in je keuze? Ga je ook op kamers of nog niet?
Omdat 45 minuten reistijd nog te overzien is, ik het prima naar mijn zin heb op mijn eigen zoldertje bij mijn ouders en ik graag geld wil sparen, ga ik niet op kamers. Ik heb Arnhem zelf dus niet zwaar meegewogen in mijn keuze en heb besloten om vooral mijn oog te richten op de opleiding en bijpassende school.

Waar zie jij jezelf over tien jaar?
Dat vind ik een leuke vraag, omdat ik veel over mijn toekomst nadenk. Ik zie mezelf over tien jaar samen met mijn vriend (en eventueel al kinderen) in een warm en gezellig koophuis wonen. Omdat ik ongeveer 25 jaar ben als ik met mijn (eventuele master)diploma de school uitloop, verwacht ik rond mijn 30e levensjaar al wel enige openstaande doorgroeimogelijkheden binnen mijn toekomstige carrière. Of ik deze dan al kan benutten is een tweede, maar ze zullen dan misschien al wel aanwezig zijn.

Welke verwachtingen heb je van je opleiding?
Ik verwacht een redelijk grote hoeveelheid aan cijfermatige informatie, veel inzicht op financiële planning maar ook lessen waarin het geven van (financieel) advies geoefend wordt. Bovendien verwacht ik veel duidelijkheid over de verschillen tussen de verschillende onderwerpen, zoals de beleggings- en verzekeringszijde. Vanuit die informatie kies ik mijn minor, al valt op dit moment mijn oog op de minoren FFP (financiële planning) en vermogensplanning.

Wat vind jij het belangrijkste van studeren en je studententijd?
Hmm, lastige vraag. De tijd dat ik veel uitging en alleen maar lol trapte is voor mij al voorbij, al kan ik begrijpen dat veel (aankomende) studenten dit onder het begrip studententijd verstaan. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik een netwerk opbouw en het naar mijn zin heb op de HAN met een leuke klas. Het feit dat ik wat ouder ben dan de gemiddelde eerstejaars HBO student maakt me wel een beetje angstig voor een klas met veel niet-serieuze zestienjarigen, maar dat zal vast wel meevallen.

Naam: Linda

Studiekeuze: Digitale Media en Communicatie

Welke opleiding wil je volgend schooljaar gaan doen?
Digitale media en Communicatie in Utrecht.

Waarom heb je daarvoor gekozen?
Ik heb goed gekeken naar wat ik leuk vind om te doen en waar ik goed in ben. Toen ik deze studie tegenkwam, was ik eigenlijk meteen verkocht. Ik heb marketing en sociale media altijd interessant gevonden en omdat deze studie zo onwijs breed is, was de keuze snel gemaakt!

Heb je al enig idee wat je na je bachelor wil doen/welk beroep je later wil?
Het lijkt mij bijvoorbeeld heel leuk om in de sector marketing te werken van een groot kledingmerk. Maar daarentegen vind ik het ook wel leuk om bijvoorbeeld Applicatieontwikkelaar te worden. Daarom vind ik het fijn dat deze studie zo breed is!

Wat vind je van de stad waar je gaat studeren? Heb je dat meegenomen in je keuze? Ga je ook op kamers of nog niet?
Ik ken Utrecht al heel goed, aangezien ik er vlakbij woon (20 minuten met de trein ongeveer). Utrecht vind ik zelf een hele leuke stad waar altijd veel te doen is. Ik heb dit wel meegenomen in mijn keuze, want ik blijf liever nog een tijdje thuis wonen haha.

Waar zie jij jezelf over tien jaar?
Werkend in de marketing sector bij een groot bedrijf zoals Nike, Abercrombie, Apple etc etc.

Welke verwachtingen heb je van je opleiding?
Dat het een studie is waar je vooral je creativiteit de vrije loop moet laten. Ook denk ik dat het een studie is waar praktijk en theorie heel goed op elkaar afgewogen worden.

Wat vind jij het belangrijkste van studeren en je studententijd?
Het allerbelangrijkste vind ik; dat je het naar je zin hebt! Zolang je het leuk vind om naar school te gaan en de studie helemaal bij jou past, ben je ook meer bereid om meer aan school te doen!

Naam: Anouk

Studiekeuze: Pedagogische Wetenschappen

Welke opleiding wil je volgend schooljaar gaan doen?
Pedagogische wetenschappen in Gent.

Waarom heb je daarvoor gekozen? 
Ik ben heel erg geïnteresseerd in het gedrag van kinderen en werk graag met kinderen. Ik doe ook al 2 jaar vrijwilligerswerk bij een organisatie voor kinderen met een fysieke en/of mentale beperking en dit werk geeft veel voldoening. 

Heb je al enig idee wat je na je bachelor wil doen/welk beroep je later wil? 
Na mijn bachelor wil ik voor een master in orthopedagogiek gaan. Ik wil later namelijk iets gaan doen met kinderen met een beperking. (Ik weet niet of jullie dat ook als masteroptie hebben in Nederland, ik woon namelijk in België.)

Wat vind je van de stad waar je gaat studeren? Heb je dat meegenomen in je keuze? Ga je ook op kamers of nog niet?
Ik ga studeren in Gent. Ik heb me eerst gefocust op de studie. In België zijn de drie belangrijkste universiteiten in Leuven, Gent en Brussel. Afstand speelde voor mij geen rol, het belangrijkste was voor mij hoe goed de opleiding is in de universiteit. Aangezien in Brussel de studie pedagogische wetenschappen geen deel uitmaakte van het aanbod, was die natuurlijk al uitgesloten. Ik kwam tot de conclusie dat de opleidingen in Gent en Leuven heel erg op elkaar leken, dus ging ik voor de dichtstbijzijnde optie: de universiteit in Gent. Ik ga vanaf eind september 2013 op kamers, aangezien het nogal ver weg is om elke dag heen en terug te gaan. Dat wordt een hele verandering om echt zelfstandig te zijn en op mezelf te gaan wonen. Ik ben nu druk bezig met studio's en appartementen te bezichtigen, hopelijk vind ik wat moois voor volgend jaar!

Als je een lotingsstudie of andere studie met speciale eisen doet: hoe groot schat je je kans ingeloot/toegelaten te worden? Of ben je al toegelaten?
In België wordt het lotingssysteem niet toegepast, als je een studie wil doen, dan kan dat meestal wel. Behalve in de richtingen geneeskunde, tandheelkunde, en muziek- of kunstrichtingen; daarvoor moet je een toelatingsexamen doen.

Waar zie jij jezelf over tien jaar? 
Hopelijk geslaagd voor mijn master orthopedagogiek en misschien werkend in een instelling voor kinderen met een beperking.

Welke verwachtingen heb je van je opleiding?
Het wordt vast wel moeilijk, maar ik weet van mezelf dat als iets me heel erg interesseert, ik heel veel motivatie heb om er voldoende voor te studeren. Ik heb nu 6 jaar gymnasium (Latijn) gedaan, dus ik moet nu al een redelijk deel van m'n tijd spenderen aan studeren, maar dit is natuurlijk niet te vergelijken met universitaire studies. Jammer genoeg vormt statistiek een klein onderdeel van mijn studie voor onderzoeken in verband met kinderen en ben ik niet supergoed in wiskunde, maar ik ben van plan echt mijn best te doen om te slagen.

Wat vind jij het belangrijkste van studeren en je studententijd?
In de eerste plaats mijn bachelor halen (en daarna mijn master) zonder veel herexamens, dus goede resultaten. Maar ik ben ook van plan om soms uit te gaan, want in je studententijd mag je ook wel wat plezier maken vind ik. 🙂

Wat ga jij studeren?

Door Fabienne