Fashion

De geschiedenis van jeans

Tegenwoordig heeft iedereen minstens één denim item in de kast. Toch was er ooit een tijd dat er geen jeans bestonden. Bijna niet te geloven, maar het is nog vreemder om te horen waar het verhaal van de jeans is begonnen.

levis geschiedenis

In de 19e eeuw kwam Levi Strauss naar Amerika. Daar aangekomen ontwierp hij een stevige broek van zeilstof. Goudzoekers waren er dol op want met deze broek konden ze veel langer door! Dat ging goed totdat de voorraad zeildoek van Strauss op was. Hij stapte toen over op een hele sterke soort katoen; ‘Serge de Nîmes’. Al snel werd deze stof afgekort tot denim. Er was alleen nog één probleem….

De stof kon zware spanning niet aan en scheurde vrij snel bij de zakken. Een slimme kledingmaker kwam toen naar Strauss toe en stelde aan hem voor om de zakken met klinknagels vast te maken. Het werkte. De twee vroegen patent aan op alle ideeën van de broek en de jeans was geboren!

levis geschiedenis
Als je goed kijkt zie je hier de oprichtdatum van Levi’s

Maar het heeft nog wel even geduurd voordat ie bij ons in de kast lag. Je mag de rebelse jongeren uit 1950 dankbaar zijn voor je spijkerbroekje in de kast. Zij waren namelijk de eersten die de bekende Levi’s 501s als normaal kledingstuk gingen dragen.

Hollywood

En al was het nooit Strauss zijn bedoeling, de jeans werden een hit in Hollywood. Sterren als Marilyn Monroe tilden de broek op naar een glamour niveau.

levis geschiednies
Marilyn Monroe en ‘rebel’ James Dean in Levi’s

Tegenwoordig zijn jeans kledingstukken niet meer weg te denken uit het straatbeeld. En is Levi´s een poosje niet zo populair geweest, dit jaar zijn ze weer helemaal terug met hun Curve ID broeken!

Kan jij je een leven zonder jeans voorstellen?

Door Marit