Lifestyle

De morning-afterpil

75
...

De laatste tijd worden er steeds meer topics over zwangerschap op het forum geopend. Dit is bij ons niet onopgemerkt gebleven, vandaar dat wij hier meer aandacht aan willen besteden. Steeds vaker horen we verhalen voorbij komen van meiden die onveilige seks hebben gehad, terwijl dit helemaal niet hoeft. Er bestaan op de dag van vandaag zoveel verschillende soorten voorbehoedsmiddelen, dat een zwangerschap of geslachtsziekte steeds beter te voorkomen is.

In dit artikel gaan we daarom in op één van de verschillende voorbehoedsmiddelen: de morning-afterpil. Hoe moet je het gebruiken? Waar moet je voor uitkijken? En: hoe veilig is het?

De morning-afterpil, ook wel de noodpil genoemd, gebruik je als je onveilige seks hebt gehad. Dit betekent dus dat je geen anticonceptiemiddel hebt gebruikt of als bijvoorbeeld het condoom is gescheurd. De morning-afterpil verkleint de kans op een zwangerschap, maar is niet 100 procent betrouwbaar. Als je de morning-afterpil binnen 24 uur na de onveilige seks inneemt, dan heb je 77 procent kans dat je niet zwanger bent. Neem je de pil in tussen 25 en 48 uur na de onveilige seks dan is het percentage al gedaald naar 36 procent en tussen 49 en 72 uur heb je nog maar 31 procent kans om niet zwanger te worden. Ook is het belangrijk om te weten dat de morning-afterpil niet bedoeld is om je te beschermen tegen soa’s.

Gebruik een morning-afterpil niet als voorbehoedsmiddel, maar echt als noodmiddel. Als je de morning-afterpil te vaak gebruikt kun je namelijk immuun worden voor deze pil. Ook heeft de pil nare bijwerkingen zoals misselijkheid, hoofdpijn en je krijgt er gevoelige borsten van.

Als je jonger bent dan 21 jaar wordt je morning-afterpil door je verzekering vergoed. Je hebt dan wel een recept nodig van je huisarts om de pil bij de apotheek op te halen. Je kunt hem tegenwoordig ook bij de drogist kopen en zelfs online (veilig!) bestellen (echter heb je dan wel een bepaalde leveringstijd). Op Drogisterij.net kun je hem ook kopen (zoek rechtsboven op 'morning after'). Als je op werkdagen voor 18:00 uur bestelt, heb je hem de volgende dag in huis.

Het voordeel is dat de kans op een zwangerschap aanzienlijk afneemt. Er bestaan ook nadelen aan het gebruik van de morning-afterpil, zoals:

- dat de morning-afterpil voor vervelende bijwerkingen zorgt. Je kunt er namelijk zo misselijk van worden dat je zelfs moet overgeven. Wanneer je moet overgeven binnen twee uur nadat je de pil hebt ingenomen, kan de pil minder betrouwbaar zijn.
- geen bescherming tegen geslachtziektes.
- dat het je menstruatie in de war kan maken.
- dat je de pil binnen een bepaalde tijd na de onveilige seks moet innemen.

door Danique & Gabriella

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

75 reacties

 • 3 jaar geleden Shopgirl

  Hallo,

  Ik heb een vraagje hoelang kan de symptomen van de morning after pil duren? Want ik heb afgelopen vrijdag eentje ingenomen binnen 12 uur en ik heb af en toe nog onder mijn buik buikpijn? Of ben ik zwanger?

  Xx

 • 4 jaar geleden Anna

  Zelf was ik erg blij dat er een pil bestaat die je zelf tot 5 dagen na de onveilige seks kunt slikken. Dat wist ik niet, maar gelukkig is er internet! Ik zag het op

  http://www.morning-after-pil.info/

 • 4 jaar geleden Lila96

  Een dag nadat mijn menstruatie was geeindigd heb ik onveilig seks gehad. De dag erna heb ik de morning after pil genomen, maar een paar dagen erna (nu dus) heb ik heel lichtrood, en veel minder dan bij een normale menstruatie aan bloedverlies. Maar ik moet dus pas over bijna een maand ongesteld worden. Is dit normaal?!

 • 4 jaar geleden Paulineeeeeex

  Ik heb hem deze week ook genomen en heb er wel veel bijwerkingen van. maar nu heb ik even een vraag, want ik ben meteen die avond weer begonnen met de gewone anticonceptiepil en heb gister, zes dagen na het slikken van mijn gewone pil, weer seks gehad zonder condoom. Ik ben nu echt heel erg bang om zwanger te zijn, is de kans erg groot? want ik heb gelezen dat je eigenlijk zeven dagen moet slikken, maar komt dat echt op een dag aan?

 • 4 jaar geleden Fleur

  mijn vriendin heeft onveilig seks gehad en ze slikte wel de pil maar ze was er 1 vergeten. Toen had ze op tijd de morning afterpil genomen. Ze slikt nu weer een week de pil, dus nu wilt ze graag weten of ze nu weer veilig is? ;$

 • 4 jaar geleden linda'

  Heb m gehad, was er echt alleen moe door, meer ook echt niet.

 • 4 jaar geleden W.

  Nog nooit genomen, niet van plan ook

 • 6 jaar geleden LoveBbi

  1x genomen

  alleen in belgie MOET je hem bij apotheker halen hier zijn geen medicijne in de winkelrekken

  soms best irritant..

 • 6 jaar geleden Frederikeeee

  Als je de morningafterpil wil halen bij bijv. de Etos of Kruidvat, moet je dan 18 jaar of ouder zijn of kan dat ook gewoon op je 17e?

 • 7 jaar geleden XsunnyX

  zelf 1 x moeten gebruiken werd er helemal niet goed

  van. Ben blij dat zoiets bestaat. Want ookal zit je

  aan de pil en doet het met condoom als die condoom

  scheurt heb je ook kans op zwangerschap

 • 7 jaar geleden xmonieeek

  ik ff blij datk pot ben =D

 • 7 jaar geleden Chainsaw

  Ik heb het 1 x gedaan omdat ik mn pil vergeten was. Opzich geen bijwerkingen van gehad maar ik ben wel blij dat die pil er is hoor, anders had ik heel de tijd in de stress gezeten. & ja ik weet het het is niet 100% betrouwbaar maar het gaat om het idee in je hoofd dat je er wel wat tegen gedaan hebt..

 • 7 jaar geleden lindalabyrinth

  Iedereen doet er hier allemaal best wel nonchalant over zeg. Ik ben aan de pil en gebruik altijd een condoom. Ik ga echt geen risico's nemen.

 • 7 jaar geleden CHRLLY

  zo handig dit!

 • 7 jaar geleden BlueEyezXx

  hm.. heb m net nog moeten innemen.. kreeg wel koppijn en misselijkheid hoor, niet erg relaxed enzo. maar das inmiddels ook weer voorbij

 • 7 jaar geleden Rieke

  - dat je de pil binnen een bepaalde tijd na de onveilige seks moet innemen.

  Waarom is dat een nadeel? tgoooh.

 • 7 jaar geleden iesxies

  Ja inderdaad, terwijl hij het beste werkt binnen 12 uur. En meestal gebeurd het 's-nachts en dan moet je naar de dokter etc etc

 • 7 jaar geleden Nadine

  Goed dat je het gewoon bij de drogist kunt halen, zo'n recept van de dokter heb je nooit binnen 24 uur.

 • 7 jaar geleden iesxies

  Nou ik heb hem zelf een keer moeten gebruiken, en ik was er super blij mee dat het in ieder geval in de drogisterij kon kopen. Anders moest je er zo veel moeite voor doen en ik was blij dat je het vrij makkelijk kunt halen.

 • 7 jaar geleden JanetCash

  ik vind de MAP echt belachelijk duur,

  je betaalt er gewoon 15 euro voor ofzo.

 • 7 jaar geleden Fay

  goed artikel!

 • 7 jaar geleden Miss_Prncss

  Ik werk bij een drogist en het word zoveel verkocht.

  Het is een NOODpil mensen.. Voor als er iets is mis gegaan met de pil of met het condoom. Niet voor als je perse seks wil en er geen condoom in de buurt is en dat je dan maar de morningafterpil gaat slikken.

  Beseft iemand wel dat het super slecht voor je is?! Serieus.. gebruik gewoon een condoom en slik de pil. Voorkomen is altijd beter..

 • 7 jaar geleden Janine

  Je kan hem ook gratis ophalen bij de apotheek, gewoon even googlen op 'gratis morning afterpil'.

  Kan je zo een recept uitprinten, en ik hoefde maar 2 euro transactiekosten te betalen.

 • 7 jaar geleden JustLoveLovex

  Goed artikel! Een meisje dat ik ken gebruikt hem alleen bijna áltijd als ze met iemand naar bed gaat, dan werkt zo'n ding toch helemaal niet meer.

 • 7 jaar geleden suninmypocket

  "Je kunt hem tegenwoordig ook bij de drogist kopen en zelfs online (veilig!) bestellen (echter heb je dan wel een bepaalde leveringstijd). Op Drogisterij.net kun je hem ook kopen (zoek rechtsboven op 'morning after'). Als je op werkdagen voor 18:00 uur bestelt, heb je hem de volgende dag in huis."

  hahahahahah dan heb je er toch niks aan, als er een levertijd bij zit. maarja ot: goed stukje!

 • 7 jaar geleden HighHeelsLover

  Dat zijn de percentages uit de bijsluiter, daarom vond ik dit ook al zo'n raar verhaal. Ik heb er een moeten halen toen het condoom was gescheurd, na even googlen gelukkig snel gevonden dat het bij de apotheek kon en binnen een uurtje had ik er eentje gekocht.

 • 7 jaar geleden xDeliicious

  echt super goed dat jullie hier aandacht aan besteden! ik wist namelijk niet dat je hem ook gewoon in de drogisterij kunt halen. ik hoop dan wel dat ik dat nooit hoef te doen..

 • 7 jaar geleden Andy

  @_me_ zijn dat dan wel de echte percentages? hoe kom je eraan?

 • 7 jaar geleden _me_

  Let op de procenten! Ze liggen wel heel anders. Het namelijk:

  95% binnen 24 uur

  85% binnen 48 uur

  58% binnen 72 uur

  Dit is al een heel verschil!

 • 7 jaar geleden Mindblowing

  Maar 77 procent? :o

  Ik dacht dat hij veel beter beschermde..

 • 7 jaar geleden Manon

  je kan beter niet zo'n artikel plaatsen, echt onnodige schockeringen hier, haha.

 • 7 jaar geleden Daneaa

  HIER HET ONLINE AANVRAG RECEPT DINGES :P

  http://www.anticonceptie-online.nl/recept.php

  vul je gegevens in en print hem uit, ga ermee naar je apotheek en je krijgt hem vergoed!

 • 7 jaar geleden Daneaa

  Je kunt het recept ook downloaden via internet, dan hoef je niet naar de dokter en wordie evengoed vergoed je moet wel een eigen bijdrage betalen van 2 euro ofzo

 • 7 jaar geleden Inspiratieloos2

  ik vind de reacties hieronder duidelijker dan het artikel, en dat zegt wel heel veel van dit artikel :')

  het is toch belangrijk om de prijs te weten (kennelijk 15 euro), dat je hem ook inde kruidvat kan kopen (staat er ook niet in) en dat de procenten heel anders zijn.

 • 7 jaar geleden CharliexB

  Zo slecht dat ze verkeerde procenten gebruiken.

  Bij mij zei de apotheek dat hij binnen 24 uur voor 95% veilig is! Omdat de kans heel klein is dat dan al een bevrucht eitje zit heeft genesteld in de baarmoeder. De kans is er WEL maar die is klein!

 • 7 jaar geleden Kimberley

  ik ben nog maagd, dus ik heb het nog niet nodig :P

 • 7 jaar geleden Loeske

  Hoeveel mensen hier hebben m wel eens genomen? :o Schokkend :P Naja, ik slik de pil, dus ik zou m iig niet hoeven gebruiken bij een 'ongelukje'..

 • 7 jaar geleden Chille_liz

  Ik had geen hoofdpiojn en buikpijn , en as ik die had was het door de stress..

  T is als je 20 min na de pil overgeeft ofzo dat ie dan niet betrouwbaar is ,

 • 7 jaar geleden Swishers

  ik werd niet misselijk, had helemaal geen bijwerkingen alle twee de keren niet (A)

 • 7 jaar geleden Larouse

  @royale90 Ook bij een drogist (in ieder geval in het Kruidvatfiliaal waar ik werkzaam ben) zijn er mensen die je advies en uitleg kunnen geven over de MAP. Bij ons werken heel wat meiden die hun diploma's hebben gehaald en je er heel goed uitleg over kunnen geven. Natuurlijk, dat zal niet zo specifiek zijn al een apotheker of apothekersassistente dat doet en er is geen speciale ruimte voor, maar je kunt ook met al je vragen bij hun terecht!

  Daarnaast staat in de bijsluiter van de Norlevo MAP dat als je 2 uur na het innemen van de pil hebt overgegeven je een nieuwe in moet nemen: de oorspronkelijke pil heb je dan vaak uitgebraakt (dan is de pil dus niet minder betrouwbaar, maar niet meer betrouwbaar)

  En hoe ziek je wordt .. dat is per persoon verschillend! Zelf had ik er vrij weinig last van (ingenomen wegens gescheurd condoom ..)

 • 7 jaar geleden Liss

  Ik werd er niet misselijk van, maar je hoort dat wel vaak.

  ik werd wel veel eerder weer ongesteld.

  ik had het gewoon bij de drogist gehaald.

 • 7 jaar geleden Peacock • 7 jaar geleden Summerlover

  ik werd er niet ziek van, het gebeurd niet altijd

  me menstruatie sloeg wel helemaal op hol ;s

 • 7 jaar geleden roosaline

  anders meld je ook even dat je hem gewoon bij kruidvat ofzo kan halen.

 • 7 jaar geleden Vanity

  het is niks, je word er heel ziek van en dat hij dan maar 36% werkt na 48 uur beetje matig..

 • 7 jaar geleden Laura

  mtf maar 77 procent

  ik moest m dinsdag halen en ik ben nogsteeds bang dat ik zwanger ben het is zo niet grappig. maarja eigen schuld. ik had m bij de etos trouwens. maar iedereen keek me net zo raar aan.

 • 7 jaar geleden royale90

  werk zelf in de apotheek maar heb nog nooit gezien dat de MAP vergoed wordt door de verzekering (kan natuurlijk per verzekering verschillen) nu komen de meeste meiden ook zonder recept.

  ook wil ik erop wijzen dat er ook een morning after pil is die tot 5 dagen na de geslachtsgemeenschap gebruikt kan worden dit is EllaOne deze is helaas alleen op recept verkrijgbaar en is ook een stuk duurder maar is ook een mogelijkheid.

  ook wil ik nog even zeggen dat de bijwerkingen van de MAP een stuk minder zijn dan vroeger de meeste meiden hebben nergens last van.

  ook bij de drogist is de MAP verkrijgbaar. als je het fijner vind om hem daar te kopen dan kan dat ook. maar ik vind dat je bij de apotheek betere informatie krijgt en ook meer uitleg ook kijken ze er dan naar of je de MAP wel moet gebruiken want soms is het niet eens nodig. (je hebt in elke apotheek ook een voorlichtingsruimte waar je rustig kan praten en niet iedereen het hoeft te horen)

 • 7 jaar geleden LisaV21

  btw, voorbehoedsmiddel? meer nabehoedsmiddel.. dat iemand die kan zien als voorbehoedsmiddel snap ik echt niet-.- maar oke, ieder ze ding hea

 • 7 jaar geleden LisaV21

  geen last van gehad.. wel duur ding:P geen zin in apotheekgedoe dusja ik mag niet zeure:P

 • 7 jaar geleden NotAnotherYou

  de morningafterpil is GEEN voorbehoedsmiddel.

  door het hier ín de eerste allinea een voorbehoedsmiddel te noemen spoor je meiden aan onveilige seks te hebben en daarna éven een pilletje te halen, hoewel je daar later op terug komt

 • 7 jaar geleden livebydayx

  er zijn volgens mij niet erg veel bijwerkingen meer bij de MAP..

 • 7 jaar geleden xxfashiongirl

  @ doenie, inderaad doenie! daar ga je niet echt over op scheppen dat je die moest halen! dus k geloof je wel hoor!

 • 7 jaar geleden HIM_angel

  Ik heb em nooit ergens anders gezien dan by apotheek....

 • 7 jaar geleden Isa2526272829

  thx anso!!!

 • 7 jaar geleden nietniet

  ben ik effe blij dat jullie zeggen dat je hem ook bij de kruitvat etc kan kopen. werd al bang bij het idee dat ik mn dokter moest gaan vertellen dat ik het onveilig gedaan had... whahah

 • 7 jaar geleden lovedealerr

  Ik heb er ook eentje gehad ooit. Ik heb er helemaal niets van gemerkt

 • 7 jaar geleden Marloes

  @ blackqueen: wat heeft dat nou weer met dit artikel te maken?

 • 7 jaar geleden Stark

  Je mist een heel belangrijk feit: De MAP is geen abortuspil. Veel meiden schijnen daar ook een fout mee te maken.

 • 7 jaar geleden dorien

  @ x_jolien dit is niet iets waar ik trots op ben of zo, maar ik snap ook niet waarom je dat denk dat ik dat ben? als ik niet uit ervaring sprak dan zal ik er niet bij zetten dat ik dat wel doe. waarom zal ik voor de grap aan jullie vertellen dat ik de map heb gekocht bij een drogist?

 • 7 jaar geleden Anne-Sophie

  Met alle respect maar jullie moeten écht iets aan jullie procenten doen! Jullie maken meiden hier onnodig bang.. Natuurlijk is het belangerijk dat iedereen de risicos kent van onveilige seks maar tegenwoordig beschermt een MAP véél beter dan de cijfers die jullie boven halen... Ik heb het even gegoogled omdat ik toch zeker van mijn stuk wou zijn en toen vond ik deze uitspraken:

  "De kans dat je bij een correcte inname van de noodpil toch zwanger wordt is klein (5%)."

  "De betrouwbaarheid is:

  95% bij inname van deze pil binnen 24 uur

  85% binnen 48 uur

  en 58% bij gebruik binnen 72 uur"

  "de pil is voor 95% doeltreffend als ze binnen 24 uur na de geslachtsgemeenschap wordt ingenomen en voor 58% als ze binnen 72 uur wordt ingenomen"

  Deze gegevens komen van drie verschillende sites van algemene gezondheid.

  De MAP zou enorm slecht werken en niet goed in de markt liggen als je 2/3 kans had om toch zwanger te worden niet?

 • 7 jaar geleden Victoria's Angel

  hmm interessant

  thnx

 • 7 jaar geleden Asella

  Ik heb een x gehoord dat als je de map redelijk laat neemt het zo kan zijn dat de eicel al bevrucht is en dat je dus eigenlijk je kind vermoord (abortus) ookal is het nog maar een paar cellen?

  Ik weet niet of dit klopt hoor maar ik vind het persoonlijk wel een belangrijk aandachtspunt..

 • 7 jaar geleden chucky1012

  Er zijn veel te veel jonge meiden die veel te vroeg zwanger worden!Er moet veel meer voorlichting komen en veel meer andacht moet eraan aan besteedt worden!

 • 7 jaar geleden Anna

  Goed dat hier aandacht aan besteed word. Maar ik wist het eigenlijk al door school. (A)

 • 7 jaar geleden Blushflush

  Superartikel!

 • 7 jaar geleden x_jolien

  @ doenie

  dit is eignlijk niet echt iets om 'fier' op te zijn hoor, dus ik moet echt wel niet weten of je uit ervaring spreekt ofni

 • 7 jaar geleden LovingYouIsCherrypie

  dat ze die dingen ook bij de drogisterij hebben zeg. Paar jaar geleden kon je zo'n pil alleen krijgen met heel wat gedoe, en met minder gedoe als je verkracht was. Heb ik gehoord tenminste. Maargoed, wel goed dat jullie hier iets over plaatsen!

 • 7 jaar geleden dorien

  @ flawsandall ik was toen zo in paniek: ik dacht maar 1 ding: ik moet dat ding zo sneeeeeel mogelijk hebben. ik was bang dat het veels te lang zal duren als ik eerst nog de huisarts enz. op moest bellen en nog naar de apotheek gaan terwijl er een drogisterij bij me om de hoek zit :P

 • 7 jaar geleden FlawsAndAll

  @ doenie, maar wel als je hem vergoed wilt hebben

 • 7 jaar geleden CIGARETTEJUNK

  volgens mij zijn er bijna geen meisjes meer die nog maagd zijn als ze gaan trouwen .

 • 7 jaar geleden Jacqueline1990

  je hebt geen recept meer nodig hoor.. en je kunt hem zo halen bij de kruitvat.. ervaring..

  en ziek worden van de m.a.p is tegenwoordig niet meer zo..

  en die kost iets van 15/16,- ..

 • 7 jaar geleden FlawsAndAll

  Goed dat jullie hier aandacht aan besteden!

 • 7 jaar geleden dorien

  je hebt helemaal geen recept nodig hoor voor de map !!! je kan 'm tegenwoordig haast overal kopen. bij de kruitvat, etos en ook gewoon bij de apotheker. hij kost iets van 15 euro ik spreek uit ervaring xD

 1. 1