Lifestyle

Feiten en fabels over griep & verkoudheid

57
...

Niets zo irritant als die wijsneus die jou wel eventjes vertelt dat je geen griepprik nodig hebt en dat je van met nat haar naar buiten gaan verkouden wordt. Maar hoe zit het nu echt? Wij zochten het uit en zetten alle feiten en fabeltjes op een rijtje!

Feiten en fabels over griep en verkoudheid

"Kippensoep helpt de symptomen van de griep en verkoudheid te verzachten."

FACT! Mama’s kippensoep helpt echt. Dit ligt echter niet aan wat er in de soep zit, maar doordat je over een kop hete stomende soep hangt helpt de lucht de verstopping in je neus te verminderen, daarbij helpen de anti-oxidanten en vitaminen in de ingredienten in de soep ook wel een handje mee.

"Van de kou in gaan met nat haar wordt je verkouden."

FICTIE! Ga nu niet meteen de sneeuw (wintersport) of kou in met een nat koppie haar, maar koud weer en een nat hoofd zorgen niet voor verkoudheid. Een virus is het enige dat een verkoudheid kan veroorzaken. Doordat we in de winter veel vaker binnen zitten samen met andere mensen, is de kans op het oplopen van een virus veel groter dan ’s zomers.

"Antibiotica geneest verkoudheid en griep."

FICTIE! We mochten willen dat we met een pilletje binnen drie dagen van die verkoudheid af zijn, maar doordat verkoudheid en griep veroorzaakt wordt door een virus en niet door een bacterie, kan het niet genezen worden door antibiotica.

Feiten en fabels over griep en verkoudheid

"Een nies heeft een snelheid van 150 kilometer per uur."

FICTIE! Er zijn heel veel mythes over niezen, waaronder de mythe dat een nies een snelheid heeft van wel 150 kilometer per uur. Niks van waar. Het snelst dat een nies kan gaan is 65 kilometer per uur. Wat wel een feit is.. de rotzooi die je niest kan wel 5 meter verder belanden. Handje voor je mond dus!

"Je hebt niet ieder jaar het griepvaccin nodig."

FICTIE! Het jaarlijkse vaccin tegen de griep is geen gemeen compleet tegen alle naalden-haters. Een vaccin is slechts zes a zeven maanden werkzaam. Daarbij komt, ieder jaar is de samenstelling van het vaccin anders omdat er steeds weer andere soorten griep haar intrede doen.

"Je kunt de griep verspreiden als je geen enkel symptoom van de griep hebt."

FACT! 20 tot 30% van de mensen die het griepvirus bij zich dragen hebben geen enkel griepsymptoom. Zij kunnen het virus verspreiden door niets meer dan een klein snifje. Ook, tijdens de twee a drie dagen die het duurt voordat het virus in je lichaam naar boven komt, kun je het ook al verspreiden.

Feiten en fabels over griep en verkoudheid

"De hercirculatie van de lucht is de boosdoener van de verspreiding van verkoudheid en griep in vliegtuigen."

FICTIE! De lucht in het vliegtuig wordt continu gefilterd, daarbij komt, je raakt alleen besmet als je in direct contact komt met het virus. Houd je handen schoon en weg van je gezicht en er is geen enkel probleem.

Feiten en fabels over griep en verkoudheid

"Je moet niet sporten als je verkouden bent."

FICTIE! Als je normaal regelmatig sport is sporten tijdens een verkoudheid zelfs een goed idee. Als je al een tijdje geen sportieve uitspatting meer gehad hebt is het verstandig om even te wachten totdat je je wat beter voelt. Sporten helpt het immuunsysteem te vechten tegen de infecties.

Bron: Womens Health Magazine

Door Annemerel

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

57 reacties

 • 3 jaar geleden martina500

  ik ben verkouden haha thanks

 • 5 jaar geleden MayaCupcake

  @purepassion en @LeaPriem, ik denk dat @iris2213 bedoelt dat als je met een nat hoofd de kou instapt, dat dan je weerstand verlaagt, zoals ze zei en dat je waarschijnlijk ziek wordt door de virus die je sneller kan oplopen omdat je een wat lagere weerstand hebt

 • 5 jaar geleden Richusy

  "Een nies heeft een snelheid van 150 kilometer per uur."

  FICTIE! Er zijn heel veel mythes over niezen, waaronder de mythe dat een nies een snelheid heeft van wel 150 kilometer per uur. Niks van waar. Het snelst dat een nies kan gaan is 65 kilometer per uur. Wat wel een feit is.. de rotzooi die je niest kan wel 5 meter verder belanden. Handje voor je mond dus!

  JE MOET JE HAND JUIST NIET VOOR JE MOND DOEN. ANDERS VERSPREID JOU NIES ZICH NOG VERDER DOORDAT DE LUCHT NIET GOED KAN ONTSNAPPEN.

 • 5 jaar geleden MsDiamondi

  People chill ! Het is toch niet zo erg als er wat foutjes instaan !

 • 5 jaar geleden joyce

  @iriss22213: Jij spreekt jezelf tegen. Als je een verlaagde weestand hebt (en door een beetje kou is het echt niet zo dat je weerstand ineens dramatisch zakt ofzo) hoef je nog niet per definitie ziek te worden.

  Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus.

  Dus van kou wordt je niet ziek.

 • 5 jaar geleden Lea

  @iriss2213

  dan wordt je toch ziek van het virus en niet van je koude hoofd..

 • 5 jaar geleden Spaceman

  Staan veel fouten in, jammer.

 • 5 jaar geleden Eline

  ik weet niet hoor maar in de lichaams museum (corpus) zeggen ze wel dat als je niest rond de 150km p uur gaat. ahahah dusja;s

 • 5 jaar geleden iriss2213

  Door met nat haar op de fiets te stappen wordt je WEL ziek. Je weerstand vermindert dan heel erg doordat je hoofd te koud wordt en dus ben je niet meer goed bestand tegen virussen en heb je binnen mum van tijd een verkoudheid opgelopen

 • 5 jaar geleden Opblaaskrokodil

  ik ben nu om de 2 weken verkouden, komt vast omdat ik met kinderen werken xd

 • 5 jaar geleden Queen B.

  Ik heb gek gewoeg nog nooit griep gehad, ik ben alleen verkouden geweest. Leuk artikel!

 • 5 jaar geleden Melophobia

  Je moet niezen in je elleboogholte, niet je hand

 • 5 jaar geleden Horizon

  Leeeuk artikel!

 • 5 jaar geleden P.S.

  Naar mijn weten hoef je alleen een griepprik als je tot bepaalde groepen hoort, zoals bijv ouderen. En wat Movember al zei, je moet hoesten etc idd niet onderdrukken.

 • 5 jaar geleden Movember

  @Roosisadreamer

  Het is beter om niet te hoesten en te niezen? Euhm hoesten en niezen zijn lichaamseigen manieren om van dingen af te komen die er niet horen. Je nies inhouden, dat is pas slecht. En trouwens, zie maar eens niet te hoesten met bronchitis :')

 • 5 jaar geleden Fame

  Ja joh, nies in je hand! Vervolgens zitten al die bacteriën op de leuning, deurklink en de handen van andere mensen waarmee je kennis hebt gemaakt, lekker!

 • 5 jaar geleden Boppin Betty

  Over dat met nat haar naar buiten in de kou... Als je een slechte weerstand hebt, bewust of onbewust, dan ben je vatbaarder voor ziektes o.a. voor griep. Het is dus wel verstandig om je hoofd te bedekken of je haar te drogen voordat je naar buiten gaat.

  En jullie bedoelde vast complot i.p.v. compleet

  Wat ook zo'n ding is, is dat je neus snuiten én je neus ophalen niet goed voor je is. Beter kun je beide niet doen. Voor hoesten geldt hetzelfde. Bij niezen, snuiten en het ophalen van je neus komt er veel kracht (zoals hierboven al 65km/u genoemd wordt) bij te pas. Hierdoor komt niet alleen de inhoud van je neus naar buiten bij het snuiten maar gaat het ook je andere holtes in, zoals je keel, bijholtes en oren. Vandaar dat mensen vaak last van hun oren en bijholtes kunnen hebben en daar ook ontstekingen door kunnen krijgen. Dit geldt al helemaal voor het ophalen van je neus. Daarbij maak je je slijmvliezen ermee kapot. Het beste is om je neus gewoon af te vegen met een schone zakdoek of gewoon niets... Bij het niezen kan je slijmvlies ook beschadigd raken.

  Hoesten is ontzettend slecht voor je keel. Je hoest met dergelijk harde kracht, dat je je keel verwoest.

  Bron: adviesallergie.nl

  Leek me niet onmisbaar.

 • 5 jaar geleden GummyBear123_

  leuk om eens te lezen !

 • 5 jaar geleden Julie

  ik ben ook verkouden #HateIt

 • 5 jaar geleden xBaasbovenbaasx

  Ik ben verkouden xd

 • 5 jaar geleden Koosje

  @ charmander haha, dat idee alleen al!

 • 5 jaar geleden Ooltje1

  Ieeel dat met dat niezen :p

 • 5 jaar geleden Anne

  Ik heb niet vaak kritiek op artikelen, maar ik vind deze niet zo goed. Nu merk zelfs ik dat er spelfouten in staan en bovendien zijn sommige feiten/fabels niet juist.

 • 5 jaar geleden desaparece

  Hier klopt best veel niet in, en dan heb ik het niet alleen over de spelling.

 • 5 jaar geleden Charmander

  Je krijg hoofdpijn van nat haar als je naar buiten loopt.. =o doordat het nat is gaan holtes in je hoofd vullen met vochtigheid waardoor je hoofdpijn krijgt etc.

  Mama's kippensoep werkt ook niet.. T gaat toch niet om wat voor soort soep het is.. t gaat alleen om het stomen dus het hoort een fabeltje te zijn. Anders kan je ook zeggen dat opgewarmd pis voor je hoofd houden ook goed voor je is :') just sayin.

 • 5 jaar geleden Lacrima

  Leuk artikel!

  Ik wist eingenlijk alles al, volgende keer beter. (:

 • 5 jaar geleden Elizabeth

  Ik bekeek dit artikel eigenlijk alleen maar vanwege dat überschattige beertje...

 • 5 jaar geleden 0Merel

  staan heel veel fouten in. slecht!!

 • 5 jaar geleden xGLOSS

  Handig artikel, krijg ik eindelijk mijn gelijk!

  kleinigheidje:

  "Het jaarlijkse vaccin tegen de griep is geen gemeen compleet tegen alle naalden-haters."

  Moet denk ik complot zijn.

 • 5 jaar geleden schaamhaar

  Ik had dit jaar het griepvaccin voor het eerst genomen. Kijken of het werkt. Nou, doe ik dus nooit meer. Ben nog nooit zoveel ziek geweest.

 • 5 jaar geleden Hmpf

  "Van de kou in gaan met nat haar wordt je verkouden."

  Word je verkouden, niet wordt. Denk aan: 'Als je goed eet, blijf je gezond' en 'Strik je veters, anders struikel je'.

  Verder handig artikel

 • 5 jaar geleden chucky1012

  Gewoon flink uitzieken en rusten! Veel water drinken en fruit eten, thee drinken! Het is bijna lente!

 • 5 jaar geleden zonstrandzee

  Ook een voorhoofdsholteontsteking wordt veroorzaakt door een virus. Het hele punt van die kou is toch dat je weerstand omlaag gaat en dus makkelijker het virus op kan lopen?

 • 5 jaar geleden Susan

  ik ben gek op mama's bouillon als ik ziek ben (a)

 • 5 jaar geleden VintageROCKS

  Mijn complimenten, de kwaliteit van de artikels wordt steeds beter

 • 5 jaar geleden Lotte

  @Mosgroen: nou, ik zal toch liever snot in mijn hand krijgen en het er meteen af kunnen wassen, dan het in mijn mouw te krijgen..

 • 5 jaar geleden Cecilia

  Als je niest komt er spul uit je neus.... handje voor je NEUS dus :p

  (of liever mouw, want anders heb je het in je hand, bah)

  Leuk artikel verder!

 • 5 jaar geleden pisass

  "Van de kou in gaan met nat haar wordt je verkouden."

  ZIE JE WEL MAM IK HAD GELIJK IK KAN BEST 'S OCHTEND DOUCHEN!

 • 5 jaar geleden Marjelle

  Handig.

 • 5 jaar geleden Cacharell

  ik heb een hekel aan wijsneuzen

 • 5 jaar geleden nonactief

  ohhh herkenbaar! van die wijsneuzen, zo irritant

 • 5 jaar geleden Liza

  Je kunt wel een voorhoofdsholte-ontsteking oplopen van in de kou lopen met je haren nat, dus ik zou het toch niet doen!

 • 5 jaar geleden Anouk

  Het jaarlijkse vaccin tegen de griep is geen gemeen compleet tegen alle naalden-haters.

  Volgens mij heet zoiets een complot, en geen compleet.

 • 5 jaar geleden Elinelinie

  Ik ben nu echt al iets van 6 weken verkouden en ik word helemaal gek. Ik kan niet eens meer iets horen omdat m'n oren helemaal dicht zitten ofzo. Ahh echt blij als ik hier eindelijk vanaf ben XD

 • 5 jaar geleden imamermaid

  nee niet handje voor je mond! dan geef je het virus juist door. hoest en nies in je elleboog ofzo, want niets viezer dan zo'n ranzige hand waarmee je overal aan zit en zo andere mensen ziek maakt

 • 5 jaar geleden Mascaralover

  Ik ben net 2 dagen van mn verkoudheid af!

 • 5 jaar geleden xRedLipstick

  Ik ben nu al 5 weken verkouden en ik vind het op zich nu wel weer genoeg geweest.

 • 5 jaar geleden hoideboi

  Maar als je met nat haar naar buiten gaat, wordt toch wel je weerstand minder wat er voor zorgt dat je eerder besmet raakt?

 • 5 jaar geleden popcornX

  @BratPack griep en verkoudheden worden veroorzaakt door virussen. Een virus is alleen te voorkomen door vaccinatie. Een antibioticum dood enkel bacteriën. Doordat je door een virus al verzwakt bent hebben bacteriën een grotere kans om binnen te dringen, daarom geven ze altijd antibioticum bij een virusinfectie en kan je je dus inderdaad veel beter gaan voelen!

  Alleen 1 aanrader: geen griepvaccin halen! Veel mensen worden er juist ziek van!

 • 5 jaar geleden Annelies

  Het klopt inderdaad niet helemaal. Ik heb in het corpus (museum..) nog geleerd dat je tot wel 220 km/per uur kan niezen!

 • 5 jaar geleden Fascinated

  @Jipscene je bent niet de enige ... ;(

  Verkouden en keelontsteking, heel fijn.

 • 5 jaar geleden PBG

  Het klopt niet helemaal, er zijn heel veel soorten verkoudheid en griep en er zitten wel soorten tussen die te verhelpen zijn met antibiotica.

 • 5 jaar geleden Jip

  ik ben zoo verkouden -.-'

 1. 1