Lifestyle

Je eerste rijles

78
...

Sinds november 2011 mag je in Nederland al je eerste rijles nemen als je 16,5 bent en afrijden op je 17e. Maar zo’n eerste rijles, dat is niet niets. Autorijden is een hele verantwoordelijkheid. Een verkeerde beweging op je fiets is jammer voor jou, maar met een auto kun je nog veel meer schade aanrichten. Goed, in dit stukje gaan wij jou helemaal niet bang maken, maar vertellen wat je kunt verwachten en hoe je je het beste kunt voorbereiden.

je eerste rijles

De rijschool is uitgezocht, de eerste rijles is geboekt en die dag komt steeds dichterbij. Naast dat het natuurlijk HARTSTIKKE LEUK is, is het ook best spannend. Misschien heb je van te voren wel les gehad in een simulator. Hierin wordt het autorijden zo nauwkeurig mogelijk nagebootst. Maar misschien is dit ook wel de allereerste keer dat je een stuur in je handen hebt en er ineens drie pedalen bij je voeten zitten.

je eerste rijles

Wat trek je aan?
Niet geheel onbelangrijk.Trek sowieso iets aan wat lekker zit, je moet je lekker kunnen bewegen. Een broek die veel te strak zit en knelt is geen succes, een kort rokje raden zouden we voor een eerste rijles ook niet willen aanraden. Qua schoenen kies je natuurlijk niet voor hakken (dat is zelfs met vijf jaar je rijbewijs op zak geen slimme keuze), ook ballerina’s en slippertjes zijn niet heel handig. Zorg voor schoenen die goed aansluiten en met een niet al te grof profiel (dit kan vervelend zijn op de pedalen). Vergeet ook niet je zonnebril mee te nemen. Ook al is het bewolkt, het zonnetje hoeft er maar net even tussendoor te komen en dat kijkt niet fijn.

je eerste rijles

De rij-instructeur staat voor de deur, jullie stellen je aan elkaar voor en hij zegt, ga maar zitten. Daar zit je dan. Achter het stuur. Voordat je daadwerkelijk gas mag gaan geven zal hij je waarschijnlijk eerst wat dingen uit gaan leggen. Je moet je spiegels goed zetten, je stoel, je lichten aan... En dan… Misschien mag je dan al wel de weg op.

Jouw rij-instructeur zal het je allemaal uitleggen.. Maar als je het echt wilt weten.. Je gaspedaal zit uiterst rechts, je rem zit in het midden en dat ding links dat is je koppeling. Die koppeling en jij zullen in het begin misschien niet de beste vrienden zijn (of juist wel!), maar écht, uiteindelijk gaat het allemaal helemaal automatisch. Niks om je zorgen over te maken.

Sowieso is die eerste rijles niks om je zorgen over te maken. Relax. Er zit iemand naast je die je heus niet zal laten verongelukken. Misschien heb je net iets meer rijlessen nodig dan een ander? So what. Je kunt niet meer dan je best doen.

je eerste rijles

Nog een paar laatste tips van ons (die wij graag net iets beter in onze oren hadden geknoopt).

- Kijken, kijken, kijken! Kijken is heel belangrijk en het is verstandig om daar gelijk goed mee te beginnen zodat het er echt lekker ingebakken wordt.

- Concentratie is de sleutel! Probeer zo min mogelijk aan andere dingen te denken tijdens het rijden, focus je volledig op het rijden. Het is misschien verleidelijk om wanneer het eenmaal een beetje gaat je aandacht te verleggen naar bijvoorbeeld het weekend, maar dat is zonde. Rijlessen zijn duur en kosten tijd. Probeer je tijd zo goed mogelijk te benutten.

- zennnn… De eerste keer een rotonde is eng, de eerste keer invoegen op de snelweg, inparkeren, achteruit rijden.. ENG! Maar als je rustig blijft en je je bedenkt dat er ten allen tijden een instructeur naast je zit (met ervaring!) die er is om jou te helpen... dan komt het heus wel goed.

je eerste rijles

Beeld: Weheartit

Door Annemerel

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

78 reacties

 • 23 dagen geleden TesseldeBrandt

  Ik heb al een keer examen gedaan, maar niet gehaald, volgende week nog een keer!

  Ik vind het nog steeds wel spannend om te gaan autorijden, maar het is ook erg leuk. Straks kan ik geen auto kopen, maar ik kan wel af en toe huren bij https://www.tuicars.com/nl/

 • 23 dagen geleden Girly_Fab • 3 jaar geleden Melike Seckin

  Hahaha ik heb zo les, pff ik zocht even tips op op het internet..

 • 3 jaar geleden Cheriva

  www.autorijschool-vos.nl

 • 5 jaar geleden leayved_

  Ik ben 17 (over 2 maanden 1 en heb afgelopen vrijdag m'n eerste rijles gehad, ik dacht echt: "oh, dat word 3 keer niks met mij." maar toen ik eenmaal op weg was vond ik het hartstikke leuk en de eerste keer rotonde eng.. ahaha, ik vond het vooral erg moeilijk! Maar ja, dat mag ook wel een eerste les!

 • 5 jaar geleden NeverxLookxBack

  K' ben 14

 • 5 jaar geleden MarchaBruijnes

  Ik heb net mijn eerste rijles gehad, vond het superleuk en ik kon niet echt zeggen dat ik ruzie had met de koppeling ofzo. Ik heb nu alweer zin in de volgende (misschien ben ik iets te enthousiast, haha)!

 • 5 jaar geleden phelps

  Verschrikkelijk vond ik die rijlessen. Ik heb ook 3 keer afgereden tot ik m'n rijbewijs eindelijk haalde. Ben blij dat ik hem heb maar ik vond die rijlessen altijd zo vervelend.

 • 5 jaar geleden L0veArt

  Het leek altijd alsof iedereen staat te springen om zo snel mogelijk zn rijbewijs te halen terwijl ik er maar tegenop keek en het eng vond. Nu heb ik 5 lessen gehad en ik keek eerst heel erg tegen de lessen op. Nu probeer ik wat minder zenuwachtig te zijn en dat gaat wel steeds wat beter.

 • 5 jaar geleden iloonboon

  Haha, dit artikel had ik 2 jaar geleden moeten hebben! Maar wat er staat klopt wel precies. Bij mijn eerste rijlessen had ik ontzettend ruzie met de koppeling, meestal helpt je instructeur dan als hij bijvoorbeeld bij een stoplicht af slaat. Zelfs nadat je je rijbewijs hebt, is het nog heel eng om zonder instructeur te rijden. Vooral omdat je meestal een andere auto gewend bent en de auto van je ouders heel anders rijdt. Ik zag er telkens tegenop om te moeten rijden, vooral omdat mijn vader zo'n grote lange auto had. Deze angst ging niet weg, totdat ik een klein autootje voor mezelf kocht (een Subaru Vivio), slechts 50 euro vaste lasten per maand! Binnen een week was ik van m'n rij-angst af en durfde ik ook gemakkelijk weer met mijn ouders' auto te rijden. Ik weet dat het niet voor iedereen weggelegd is, een eigen autootje, maar als het enigszins kan zou ik zeggen: ga ervoor sparen, dat heb ik ook gedaan! Vooral als je het eng vindt om te rijden.

 • 5 jaar geleden Patricia

  Ik hebn al 24 lessen ofzo gehad. ben al vanaf november bezig en in november word ik 18. De eerste keer was lastig met de koppeling maar daar sta ik nu allang een E voor Examenniveau voor;

 • 5 jaar geleden jadoire

  Haha ik heb binnenkort al mijn 4de rijles en ik vind het eigenlijk wel leuk. Het gaat op zich al goed en ik heb al op de snelweg gereden dus.

 • 5 jaar geleden Horizon

  rotondes zijn vreselijk,

  vooral zown 4 baanse xd

  kan er nog steeds niks van en mijd ze dan ook!

 • 5 jaar geleden Ferb

  ik ben 17 en mag over 4 weken afrijden!!!

 • 5 jaar geleden Jocelyn

  ben bijna 17 maar ik denk dat ik gwn wacht tot ik 18 ben. moet toch op de fiets naar de bus en met de bus naar enschede om op school te komen.

  verder ben ik veel te druk met school om al aan rijlessen te beginnen.

  heb er wel heel veel zin in (:

 • 5 jaar geleden MamavanChloë

  Het zal vast meevallen als t zover is,

  maar ik heb donderdag mn éérste rijles en ik ben gewoon stiknerveus, ik wil dat helemaal niet!

  Ik vindt het leuk, spannend en begrijp niet waarom ik dan toch zo nerveus ben...

  Hopelijk vermindert dat als t zover is!

 • 5 jaar geleden Suzan

  Ik heb ijn rijbewijs vorige jaar in november gehaald, met praktijkexamen was ik in een keer geslaagd.

 • 5 jaar geleden Koosje

  ik heb nu 12 lessen gehad en ik vind het echt heerlijk om te rijden.

 • 5 jaar geleden xmuffinlover

  mooi artikel! ik mag over 2 maanden beginnen!

 • 5 jaar geleden BeingFearless

  Ik heb al een keer examen gedaan, maar ben gezakt, volgende week nog een keer!

  Ik vind het nog steeds wel spannend om te gaan autorijden, maar het is ook erg leuk

 • 5 jaar geleden serenavanderwoodsen

  ik ben net begonnen, heb nu 5 lessen gehad maar ik was helemaal niet zo nerveus voor de eerste les ! Het gaat volgens mij ook best goed

 • 5 jaar geleden Scha

  Over een jaar mag ik dus ook rijlessen gaan volgen!

 • 5 jaar geleden OnexOne

  Ik vind het ook eng om te gaan lessen.

  Maar alles is eng/spannend de eerste keer, het komt heus goed.

 • 5 jaar geleden Julie

  Hahaha awesome

 • 5 jaar geleden Fame

  Leuk artikel, en goede tips

  Ik wacht nog even, ik red het nog wel even met mijn fiets!

 • 5 jaar geleden laskdfjjs

  jongens, maar je niet druk. De rijinstructeur vertelt PRECIES wat je moet doen en het wijst zich allemaal vanzelf. Ik ben met mijn zesde rijles bezig en het is totaal niet eng.

 • 5 jaar geleden xDenise_

  Handig artikel. Ik ben van plan om in de zomervakantie een poging te wagen. Hopen dat dat goed gaat.

 • 5 jaar geleden gwendoly

  brrr ik krijg al de kriebels wanneer ik eraan denk

 • 5 jaar geleden Channa

  leeeuk artikel (:

 • 5 jaar geleden Charlotte

  Ik heb vrijdag me eerste rijles!

  Dus ik was al in spanning hahaha

 • 5 jaar geleden Loraakun

  Nog een half jaartje dan ga ik ook beginnen (':

 • 5 jaar geleden 0emma0

  ik les al een tijdje en ik vind het zooooo leuk! kan echt niet wachten totdat ik me rijbewijs heb!

 • 5 jaar geleden essie_1410

  ik heb nog 6 simulatorlessen & dan eindelijk de weg op! heb er harstikke veel zin in , en ben totaal niet zenuwachtig!

 • 5 jaar geleden SilverBlueberry

  Ik heb nog geen rijbewijs maar word nu al zenuwachtig met de gedachte aan de eerste rijles xD

 • 5 jaar geleden Limi

  Goede tips! leuk artikel.

 • 5 jaar geleden Rainbow

  Ik heb mijn rijbewijs ook al 2 jaar. Ben echt blij dat ik dat achter de rug heb. Een rijbewijs hebben is toch wel handig!

 • 5 jaar geleden Kirsten

  Ik heb gelukkig al 1 jaar me rijbewijs, ik rij nu lekker rond in mijn oldtimer Mini

 • 5 jaar geleden Sarah

  Ik ging met mijn eerste rijles eerst op een parkeerplaatsje oefenen met koppeling, remmen en sturen, dat geeft echt al heel veel rust...

 • 5 jaar geleden Marloes

  Ben 17 & wou eerst al rijbewijs halen, maar ga toch maar wachten tot ik gewoon 18 ben of nog langer :P Het lijkt me echt super eng. Je moet op zoveel letten & alsnog kan iemand anders de fout ingaan waardoor jij in de shit zit. Zelfs als ik bij iemand anders in de auto zit, zit ik heel gespannen op te letten. Heel irritant, maar het gaat vanzelf.

 • 5 jaar geleden pleasedarling

  sofie153 ik zou iig je rijbewijs halen, met een rijbewijs voor een auto mag je namelijk ook scooter rijden!

 • 5 jaar geleden nee

  Eerste rijles.

  Wat trek je aan..?

  hahahahhahahahahalaughing7.

 • 5 jaar geleden Julia

  gelukkig moet ik nog een paar jaartjes wachten :p

 • 5 jaar geleden Mirre

  Maar gelukkig heb ik al meer dan 2 jaar mijn rijbewijs

 • 5 jaar geleden sofie

  Wordt volgend jaar pas 16, maar twijfel tussen een scooter of een auto. Woon 10 km van school af. Iemand tips?

 • 5 jaar geleden xxYouxDaxOnexx

  Vet zielig kindje

 • 5 jaar geleden THISISTHELIFE

  hahahah wat trek je aan

  wtf, het is geen fashion show

 • 5 jaar geleden LuvxuSR

  hahahah heb binnekort examen!!

  heb mn ttt al behaald dus hoef alleen snelweg op en af

 • 5 jaar geleden Fleur

  haha, wat als je alles fout doett! spannend eigenlijk..

 • 5 jaar geleden Nox

  heb nu iets meer dan een half jaar m'n rijbewijs en ik kan prima met high heels rijden. Maar ik denk dat juist heel veel mensen hier wel van gaan stressen...

  En je leert het beste van je eigen fouten.

 • 5 jaar geleden LOVETRULY

  lijkt me echt spannend! maarja ik ben pas 14 dus het duurt nog wel even haha.

 • 5 jaar geleden sannemarly

  heb nu zo'n 15 lessen gehad!

  en vind het nog steeds hartstikke leuk om te rijden hihi

 • 5 jaar geleden xdanielleeexx

  heb al bijna anderhalfjaar mijn rijbewijs! (: WHOOOOP!

 • 5 jaar geleden sammosa

  ik mag over 3 weken afrijden, yeeheessss... en dat kijken is inderdaad erg belangrijk! bij mij zit het er nog steeds niet echt in haha

 • 5 jaar geleden Fethora-chan

  Ulgh ik heb zelfs m'n theorie na een jaar nog niet afgelegd. Ik wil best wel rijden maar heb zo'n schrik van dat ding XD

 • 5 jaar geleden Fairytalelove

  Ik had donderdag mijn eerste rijles! Was echt superleuk! Volgende week donderdag mijn tweede..

 • 5 jaar geleden samirah

  @Purradise..wauww ik dacht dat ik de enigste 21 jarige was die zo dacht..maar gelukkig ben ik dus niet de enigste yeey.. ben het helemaal met je eens meid

 • 5 jaar geleden kindersuprise

  wauw! echt een leuk artikel,

  goede tekst ,

  goede tips niets standaard..

  er is overnagedacht..

  plaatjes zijn leuk

  na een lange tijd weer trots op jullie!

 • 5 jaar geleden Peluches ♥

  Mag bijna op voor rijbewijs

 • 5 jaar geleden Purradise

  Ben 21 en heb nog steeds geen rijbewijs en ook niet de behoefte er naar. :'] Iedereen zit me steeds in de nek te hijgen dat ik dat eens moet gaan doen, maar waarom? Ik vind het openbaar vervoer veel fijner en milieuvriendelijker. En als je alle kosten bij elkaar opteld ben je aan het eind van het jaar goedkoper uit. En ik voel me veel vrijer met een een fiets en een trein en bus... ik vind het raar dat het zo 'belangrijk' is voor iedereen dat je een rijbewijs hebt maar schijnbaar ben ik dus één van de weinigen. :']

 • 5 jaar geleden hoi

  Ik had vandaag mijn 8e rijles, en had bijna een botsing veroorzaakt als de rij-instructeur niet vol op de rem ging.. oepsie?

 • 5 jaar geleden Eefje

  Nog een goede tip die er niet bij staat.. Ben niet bang om fouten te maken (: .. Ik ben momenteel aan het rijlessen (ik hoop dat ik bijna klaar ben!) en ik had in het begin echt heel erg dat als ik een fout maakte, ik heel de weg daarmee in mijn hoofd zat en me kapot schaamde. Nu heb ik dat een stuk minder dankzij mijn rijinstructeur, gelukkig (:

 • 5 jaar geleden Indominus Rex

  Ik haat rijles.

 • 5 jaar geleden Yisha

  Ik heb nu een paar jaar mijn rijbewijs op zak maar ik voel me nog steeds niet erg zeker op de weg. Ik heb zelf geen auto en aangezien ik uit huis woon zit ik ook maar zelden in die van mijn ouders. Mijn tip is: ook al heb je je rijbewijs, blijf veel oefenen! Het kan namelijk best een beetje eng zijn als er ineens niemand naast je zit om in te grijpen als het fout gaat.

 • 5 jaar geleden BlogAddict

  Ik heb net mijn eerste rijlessen vastgelegd, spannend!!

 • 5 jaar geleden ananasz

  oeeh leuk artikel! Ik wil ook graag beginnen

 • 5 jaar geleden S0FTW0RDS

  Ik ben in maart begonnen met rijles, hopelijk heb ik m'n rijbewijs rond september

 • 5 jaar geleden Judith

  Een maand geleden m'n rijbewijs gehaald, alleen jammer dat ik tot m'n 18e nog met m'n ouders erbij moet rijden haha

 • 5 jaar geleden NailsByStephanie

  Ik ben één van de enige hier die denk ik al z'n rijbewijs heeft.. al 5 jaar. Theorie in één keer gehaald, praktijk pas de 2e keer..

 • 5 jaar geleden Danique

  Ik ben toevallig gisteren geslaagd voor mn rijbewijs! Ik heb mn theorie en praktijk in 1 keer gehaald dus ik was echt heel erg blij. Ik ben nu precies een week 18 dus ik was ook op mn 17 begonnen, echt super! Ik had een hele leuke instructeur bij een hele goede rijschool, die ook nog eens heel goedkoop was. Betaalde maar 22 euro per uur, de eerste 10 lessen waren zelfs maar 20!

 • 5 jaar geleden Quindo

  Ik ben blij dat ik nu mijn rijbewijs heb. Nu iets meer dan 2 maanden.

  Rijles was altijd heel gezellig, mis de gezelligheid in de auto soms wel eens haha, de leuke gesprekken. Zijn flauwe grappen. Maar het is echt makkelijk als je je rijbewijs hebt.. En ik ben echt niet de beste automobilist.. Zeker niet, maar dat maakt mij niet uit.

  Als je een leuke instructeur hebt, is rijles echt leuk haha.

 • 5 jaar geleden Pinaygwaps

  Heb mijn rijbewijs al een jaartje :0

  Nog steeds heb ik moeite met achteruit inparkeren, dus laat ik het mijn vriend of vader doen als zij in de buurt zijn. *fail* moet het toch echt leren soon, nu ik mijn eigen eendje heb!

 • 5 jaar geleden Lisa

  Deze zomer ga ik wss beginnen, als de examens achter de rug zijn! Dan heb ik daar lekker de tijd voor

 • 5 jaar geleden heidi1995

  ik ben 16.5 geworden een poosje terug en heb gister mijn 10e rijles gehad ben helemaal niet zenuwachtig meer gaat steeds beter ( alleen moet wel beter op de fietster letten haha ).

 • 5 jaar geleden Grietje_

  Jep. Of je krijgt een rijinstructeur die je allemaal verkeerde dingen aanleert en er later mee stopt, zodat je bij een ander komt en daar allemaal dingen moet afleren en aanleren, waardoor het je enorm veel extra lessen kost.... Hehehe.

 1. 1