Lifestyle

Hoe neem je goede beslissingen?

20
...

Eigenlijk moeten we de hele dag keuzes maken: welke broek trek ik aan? Zal ik met de fiets of met de bus? Ga ik mijn huiswerk nu maken, of later? De grotere beslissingen, zoals het kiezen van je studie, kunnen je hele leven beïnvloeden. Vooral onze generatie heeft oneindig veel keuzes. Daarom kan het lastig zijn om beslissingen te nemen. Hoe doe je dat eigenlijk? 8 tips!

1. Ga af op je gevoel
Onderzoek wijst uit dat we simpele beslissingen (zoals het kopen van mascara) rationeel nemen. Maar als we belangrijke keuzes moeten maken (zoals het kiezen van een studie of baan), dan kun je beter op je instinct afgaan. Dat betekent niet dat je in een oogwenk moet beslissen of je die kamer in Amsterdam neemt, maar als je alle voor- en nadelen goed tegen elkaar hebt afgewogen en het nog steeds niet weet, luister dan naar je gevoel.

keuze

2. Slaap er een nachtje over
Je hoort het je moeder al zeggen: ''Anders slaap je er toch gewoon een nachtje over?!''. Moederlief blijkt het niet voor niks te zeggen, want onderzoekers hebben bewezen dat slapen helpt om goede beslissingen te kunnen nemen. Na een goede nachtrust heb je alles beter op een rijtje en kun je de situatie beter analyseren. Let wel: slaap er echt maar één nachtje over! Als je te lang wacht met het maken van een keuze, dan voel je je blijkbaar niet prettig bij de opties die je hebt. Kijk dan of er alternatieven zijn.

3. No stress!
Als je besluit om jezelf een bobkapsel aan te meten vlak nadat je gedumpt bent, dan zal je daar waarschijnlijk spijt van krijgen. We hebben de neiging om roekeloze beslissingen te nemen als we van streek of gestresst zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat angst en stress het ons niet alleen moeilijker maakt om beslissingen te nemen, maar dat we hierdoor ook sneller de verkeerde keuze maken. Zorg dus dan je zen bent als je besluit om voor de studie psychologie te kiezen.

keuze

4. Praat erover
Kan je die keuze maar niet maken? Praat er dan over met je beste vriendin, je moeder, of iemand die je vertrouwt. Kies wel iemand die je zijn of haar eerlijke mening zal geven. Andermans meningen (of je het er nou mee eens bent of niet) zorgen ervoor dat je de opties beter overweegt, waardoor je een snellere - en een betere - beslissing zal nemen.

5. Maar bespreek het niet met iederéén
Je weet dat je ooit die keuze zal moeten maken. Erover praten is hartstikke goed, maar niet met iedereen. Betrek je kapper, die vriend van je vriendin of de overbuurman er liever niet bij. Teveel meningen - vooral van mensen die je niet goed kent - zullen je in de war brengen. Bovendien zal er ook veel slecht advies tussen zitten. Bedenk goed naar wie je toe gaat. Is die persoon in de positie om te weten wat het beste voor jou is? Zo niet, dan kun je het beter voor jezelf houden.

6. Denk aan de consequenties
Sommige beslissingen lijken op korte termijn niet zo'n probleem, maar zijn op lange termijn wel schadelijk. Denk aan onbeschermde seks; je gaat helemaal op in het moment, maar het kan grote gevolgen hebben op je toekomst.

keuze

7. Luister niet naar degene die je onder druk zet
Als je het moeilijk vindt om beslissingen te maken, dan is het makkelijk om te luisteren naar iemand die zegt wat je moet doen. Of het nou die verkoper in de winkel is die je wil overtuigen om die dure hakken te kopen, of je vader die wilt dat je rechten gaat studeren. Zonder jezelf af van de mensen die zeggen wat je moet doen. Op deze manier kun je beter nadenken over wat jíj wil en niet wat een ander wilt. Is dat niet mogelijk? Doe alsof je een vriendin advies geeft. Wat zou zij tegen jou zeggen?

8. Onthoud dat je de toekomst niet kunt voorspellen
Keuzes maken is hartstikke eng. Je bent altijd bang om de verkeerde beslissing te nemen. Maar de waarheid is dat we de toekomst niet kunnen voorspellen. Er zullen veel dingen op ons pad komen die we niet hadden kunnen voorzien. Het is achteraf makkelijk gezegd dat we een verkeerde beslissing hebben genomen. Maar eigenlijk bestaat er geen verkeerde keuze. Uit elke ervaring leren we wat en zo kunnen we groeien. Wees dus niet bang om keuzes te maken!

keuze

Heb jij ook moeite met keuzes maken?

Bron: cosmopolitan, carrieretijger, mindyourownlife, wehearit

Door: Emma

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

20 reacties

 • 5 jaar geleden BABYBEMINE

  handige artikel

 • 5 jaar geleden Nis

  @boompiethebest ja dat zou ik ook wel willen ja

 • 5 jaar geleden Frozenn

  Ik moet mijn studie keuze gaan maken. Ik was heel enthousiast over vrijetijdsmanagement en ben zaterdag naar de open dag geweest. Echt superleuk. Alleen ben ik toch wel gaan twijfelen of ik het wel aan kan. Vooral omdat je veel engels nodig hebt en ik daar niet goed in ben. 13 december ga ik naar een kennismakings dag en dan ga je ook een opdracht doen enzo. Toch weet ik wel zeker dat als ik niet iets anders vind ik dit zeker wil doen. Ik hou van dingen regelen etc. En je kan nu maar beter een foute keuze maken dan een jaar wachten. Als ik 2013-2014 begin hoef je dat leenstelsel nog niet te doen en ben je goedkoper uit.

 • 5 jaar geleden Julie

  onder me: jaa

 • 5 jaar geleden Kelly

  ben het eens met @boompiethebest

 • 5 jaar geleden babete

  zou er ook een artikel gemaakt kunnen worden over studiekeuze?

 • 5 jaar geleden Crazy

  Goed artikel, had ik net nodig!

 • 5 jaar geleden anon

  kijk naar de voordelen en nadelen

 • 5 jaar geleden Kimberly

  goed artikel met fijne tips

 • 5 jaar geleden Debby

  Ik denk Altijd heel erg goed na voor dat ik een keuze maak

 • 5 jaar geleden LIEVESPROET

  altijd naar je gevoel luisteren!

 • 5 jaar geleden LIEVESPROET

  mooi artikel.

  ik heb na een jaar besloten om mn vriendengroep op te geven die mij allemaal hebben laten zitten. Ben de groep uitgepest, en toch denken ze nog leuk tegen je te doen. en niemand die voor je klaar staat. Dus bij deze heb ik besloten om hun op te geven en verder te gaan met mn leven. Heb zeker het gevoel dat het de beste keuze was ondanks dat ik bijna niemand meer heb nu.

 • 5 jaar geleden HAIM

  leuk artikel!

  Ik heb een keer gehoord als je als vrouw echt heel nodig naar de wc moet dat je dan de beste beslissingen neemt

 • 5 jaar geleden NeverxLookxBack

  Ik kan niet goed kiezen sta daardoor meer of een uur in boekenwinkel

 • 5 jaar geleden Luna

  Ik kan echt niet kiezen, eigenschap van mn sterrenbeeld.

  Heb al moeite met kiezen tussen cola en sinas bij wijze van spreken...

 • 5 jaar geleden Anneloesvdpol

  Ik hou echt van dit soort artikelen!

 • 5 jaar geleden xjustme

  Heel goed artikel!!

 • 5 jaar geleden justafairytale

  Ik moet altijd lastige keuzes maken.. Of ik dat moet doen of niet.. Meestal maak ik de verkeerde keuze, maar dat is niet erg. Ik kom er toch wel! ookal sta ik er soms alleen voor..

 • 5 jaar geleden Yara

  Follow your dreams <3

 • 5 jaar geleden leshj

  Ik moet binnenkort een studiekeuze maken. Echt super lastig..

 1. 1