Lifestyle

Anticonceptie.nl: De bijwerkingen van de pil

26
...

Een tijdje geleden heb je ons artikel 'Stel je brandende vraag over anticonceptie' voorbij zien komen. We kregen ontzettend veel mailtjes van jullie binnen die voornamelijk gingen over de bijwerkingen van de pil. Vandaar dat we vandaag de vraag behandelen: 'Wat zijn nou de bijwerkingen van de pil?' Anticonceptie.nl geeft antwoord!

Aan de pil gaan, dat doe je niet zomaar. Het is een beslissing voor de rest van je leven. Je bent immers je gehele leven met anticonceptie bezig. Je kiest samen met jouw huisarts een pil uit die geschikt voor jou is en deze heb je, als het immers goed bevalt, de rest van je leven. Zomaar van pil veranderen doe je namelijk niet meer. Het is dus erg belangrijk om een pil te kiezen die goed bij je lichaam en je hormonen past. Eentje die niet zorgt voor zoveel bijwerkingen.

anticonceptie

Toch kun je last hebben van bijwerkingen. Heb je dan wel de goede pil gekozen? Is de pil dan wel iets voor jouw lichaam? Deze vraag zullen we de volgende keer behandelen. Dan hebben we het namelijk over de manieren van anticonceptie. Zo heb je namelijk ook het spiraaltje, de prikpil en nog veel meer. Hier dus de volgende keer meer over.

Bijwerken willen niet per se zeggen dat jij een verkeerde keus hebt gemaakt, sommige komen namelijk vaak voor. Zo kun je wat gewicht aankomen zodra je met de pil begonnen bent of krijg je wat meer puistjes. Anticonceptie.nl geeft antwoord op jouw vraag!

anticonceptie

Anticonceptie.nl:
“Allereerst is belangrijk om te weten dat bijwerkingen heel sterk per individu verschillen. Voor de één kan een pil helemaal goed bij haar passen, terwijl iemand anders misschien wel heel veel bijwerkingen heeft van dezelfde pil. Helaas is het daarom soms een kwestie van proberen waar je je goed bij voelt. Wel is goed om te weten dat je lichaam zich vaak even moet aanpassen zodra je start met anticonceptie of wisselt van pil. Ga dus niet na twee weken weer wisselen met een andere pil.

De eerste drie maanden van gebruik kun je in meer of mindere mate last hebben van bijvoorbeeld misselijkheid, gespannen aanvoelende borsten of lichte tussentijdse bloedingen (‘spotting’). Als het goed is, verdwijnen deze bijwerkingen na een periode van enkele weken tot drie maanden. Het hormoon dat vooral verantwoordelijk is voor dit type bijwerkingen heet het ‘oestrogeen hormoon’. De verschillende soorten ‘oestrogeen hormoon’ zijn de stoffen ethinylestradiol, estradiolvaleraat en lichaamseigen estradiol. Er is ook een pil zonder oestrogeen hormoon, waardoor je menstruatie wat meer onvoorspelbaar kan worden maar waarmee je misschien wel geholpen bent als je de verschillende soorten oestrogeen niet kunt verdragen.

Als de klachten na drie maanden nog steeds blijven, kun je ervoor kiezen om een pil met andere hormonen te vragen bij je arts. Als je je van tevoren wilt inlezen over de verschillende soorten van de anticonceptiepil, is deze pagina van Anticonceptie.nl een goede start: anticonceptiepillen.

Anticonceptie

 

Naast de ‘aanpassings-bijwerkingen’ tijdens de eerste maanden van gebruik kunnen er ook andere bijwerkingen optreden. We kunnen helaas niet alle bijwerkingen noemen, daarom zullen we ingaan op een paar van zulke bijwerkingen die kunnen worden veroorzaakt door het andere hormoon in de pil. Dit hormoon heet ‘progestageen’ en hiervan zijn veel verschillende soorten. Het progestageen kan bijvoorbeeld puistjes, meer beharing of een vettere huid veroorzaken of juist verminderen. De soorten progestageen met zogenaamde ‘androgene’ eigenschappen verhogen de kans op deze bijwerkingen, deze heten: levonorgestrel en norgestimaat. Alle andere progestagenen hebben een enigszins ‘anti-androgeen’ effect, wat betekent dat ze de kans op huidklachten kunnen verminderen of hier een neutraal effect op hebben. Een andere bijwerking kan bijvoorbeeld libidoverlies (minder zin in seks) zijn. Als je hier last van hebt, kun je soms juist weer beter kiezen voor een meer androgeen progestageen. Zoals we al zeiden, kan de juiste pil dus heel erg persoonlijk zijn!

Mocht je vragen hebben welke stoffen er in jouw pil zitten, kun je even op het doosje kijken of in de bijsluiter. Natuurlijk kun je ook even je huisarts bellen voor wat meer informatie.

Er zijn natuurlijk nog veel andere bijwerkingen mogelijk, en niet iedereen zal die bijwerkingen krijgen. Het algemeen advies is om je goed te laten informeren over de mogelijkheden van anticonceptie en belangrijk is dat je je lekker voelt bij je keuze. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de website Anticonceptie.nl eens doorlezen. Volgende keer zullen we een mooi overzicht voor jullie maken van de soorten anticonceptie die er zijn!”

Anticonceptie

Nou meiden, we hopen jullie genoeg geïnformeerd te hebben over de bijwerkingen van de pil. Mocht je echt last hebben van zo'n bijwerking, ga dan even langs de dokter en kies samen een andere pil uit (of misschien een alternatief). De volgende keer hebben we het uitgebreid over de verschillende pillen en andere vormen van anticonceptie.

Ben jij nog niet aan de pil, maar zou je dit wel graag willen? Lees dan ons 'Mam,mag ik aan de pil?' artikel.

Bron & beeld: Anticonceptie.nl, weheartit

Liefs, de meiden van de redactie.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door MSD

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

26 reacties

 • 7 maanden geleden Marijke V.

  De pil is troep. Ik heb het geprobeerd omdat ik nogal huidklachten had. Ik ben de pil gaan gebruiken en inderdaad de puistjes werden minder. Ik kreeg als bijwerkingen wel vervelende klachten. Toen ik stopte met de pil kwam mijn acne weer terug, maar toen ik dit blog las, begreep ik dat ik met mijn voedingspatroon aan de slag moest. Ofwel: de oorzaken aanpakken in plaats van de symptomen! https://naturesbestcosmetics.nl/als-je-stopt-met-anticonceptie/

 • 1 jaar geleden Daaiizzz

  Ik ben sinds 3 januari aan de pil. Maar ik ben nog nooit ongesteld geworden. Toch moest ik ermee beginnen van mn ouders. Maar sibds de dag dat ik beginnen ben tot aan vandaag heb ik toch bloedverlies. Is dit ongesteldheid of 'nep' ongesteldheid? Nu ben ik drie dagen gestopt met de pil slikken omdat het heel vervelend was en ik dacht dat er iets mis was. Heeft nog iemand dit? Sorry als t dom klinkt😁

 • 1 jaar geleden Joyce Helmons

  Ik gebruik de pil vanaf mijn 15de nooit echt problemen gehad maar de laatste tijd ervaar ik steeds meer bijwerkingen stemmingswisselingen , puistjes op mn gezicht en dan ben ik inmiddels bijna 29 🙈 aankomen terwijl ik fanatiek sport en goed op mn eten let . Oftewel hoogtijd om actie te ondernemen .

 • 3 jaar geleden #Mijneigenblog

  Ik heb ook de pil gekregen zodat ik in de vakantie niet ongesteld wordt, ik zit er over na te denken om hem gewoon altijd te blijven slikken, kan dat kwaad?

 • 3 jaar geleden MyLifeAsDaphne

  ik wil eigenlijk ook wel heel graag aan de pil maar mams is het er niet mee eens. ik ben nu 15 en heb al een poosje een vriendje. ook toen ik mn vriendje nog niet had wou ik al aan de pil vanwege mn puistjes. maar ik mag van mn mama niet aan de pil omdat er zo veel hormonen in zitten ofzo. en ik kan ook niet met mn moeder over seks praten want dan gaat ze snel over op een ander onderwerp wat kan ik hier aan doen? x

 • 4 jaar geleden Gerinde

  Ik ben nu precies 1 maand aan de pil, maar mijn huisarts vertelde mij dat het juist puistjes verminderd. Mijn beste vriendin had er wel weer meer gekregen toen ze aan de pil was, maar zij had al acne, dus ik denk dat het daarmee te maken heeft. En je kan inderdaad ieder moment stoppen met de pil, wanneer je maar wilt...

 • 4 jaar geleden xDepulso

  Ik ben maar 3 dagen ongestelt, vraag me af hoe dat dan bij mij zit?

 • 4 jaar geleden Memories

  Whoei die jongen van de eerste foto is lekker haha

 • 4 jaar geleden dalek

  nou zeg zo'n levenbeslissing is het nou ook weer niet xD je kan er ieder moment mee stoppen haha

  ik ben er ooit aan begonnen omdat ik om de 1 1/2 week 10 dagen ongesteld werd dus dat was niet zo fijn. Nu slik ik hem om die reden en ook omdat ik een vriend heb, dus das wel handig (: bevalt me prima, en ik heb geen bijwerkingen at all. en ook heel handig als het een week niet uitkomt om ongesteld te zijn, want dan slik je hem gewoon door :P

 • 4 jaar geleden Marleen

  haha lol, ik stop gewoon met de pil als ik even geen zin meer heb (heb geen relatie meer) en wanneer ik er weer wel zin in heb een paar maanden later begin ik weer. zo ben ik een paar jaar terug bijna een jaar gestopt omdat ik toen geen vriend had. toen kreeg ik weer een relatie en begon ik m weer te slikken. wel op letten natuurlijk dat 'ie niet meteen 100% beschermt in het begin...

 • 4 jaar geleden Lymo

  @ Kimberley Ik geloof ook niet dat je aankomt van de pil. Volgens mij beginnen veel meiden met de pil als ze rond 14/15 zijn. Dat is ook de periode dat veel meiden 'vrouwelijke rondingen' krijgen en dus sowieso een paar kilo aankomen.

 • 4 jaar geleden animalforever

  "Aan de pil gaan, dat doe je niet zomaar. Het is een beslissing voor de rest van je leven"

  Beeeetje onzin, niet? Ik kan er zo mee stoppen.

 • 4 jaar geleden Brunette

  Toen ik hem nog niet slikte was ik lang ongesteld en had ik tijdens mijn ongesteldheid vaak last van duizelingen. Geen last meer van sinds ik de pil slik.

 • 4 jaar geleden Danielle

  Oke, de pil is chill zodra je de juiste gevonden hebt. Had bij m'n eerste pil dat ik heel erg aankwam bij m'n benen, buik, heup, borsten. Daardoor ontstond er ook striae. Dit is echt een hele vervelende bijwerking, het gaat namelijk niet meer weg. Stel dat je dit ontdekt, bio oil is dé perfecte oplossing hiervoor, dat vervaagt namelijk de littekens.

  Anyways ik zit nu aan de Yasmin en die is voor mij ideaal.

 • 4 jaar geleden jadoire

  Mijn dokter zei dat aankomen maar een excuus is voor de dames om hun kilotjes te verdoezelen. Inmiddels is de pil zo goed ontwikkeld dat dat geen bijwerking meer is en kan zijn, de misselijkheid en de andere dingen die ze in dit artikel noemen dus ngo wel.

 • 4 jaar geleden xxVicky

  Ik ben 6 weken lang non-stop ongesteld geweest.. met bloedarmoede als gevolg. nu 2 jaar een andere pil en geen bijwerkingen (:

 • 4 jaar geleden jakethedog

  Ik ben van een bepaalde pil "depressief" geworden (stond ook bij de bijwerkingen, ik reageerde hier heel heftig op, na enkele maanden pas de oorzaak bij de pil gezocht, van een andere kreeg ik heel veel puistjes en nu zit ik aan de diane en hier kan ik wel goed tegen.

  Maar het verschilt natuurlijk per persoon, en het is geen lastige beslissing want zodra je stop stoppen ook de bijwerkingen.

 • 4 jaar geleden Suzanne

  Sorry hoor, maar zo´n zware beslissing is dit nou ook weer niet. Als het niet bevalt, stop je er gewoon mee of neem je een andere pil. ´Een beslissing voor de rest van je leven´ is wel heel zwaar uitgedrukt.

 • 4 jaar geleden semperfloreat

  Had eerst last van puistjes, die zijn verminderd. Heb eerlijk gezegd nergens last van, ben ook niet aangekomen. Heb alleen dat ik snel emotioneel word (huilen o.a.) als ik iets liefs of vervelends zie op tv / in een film, haha.

 • 4 jaar geleden Lotte

  Pil kun je gewoon mee stoppen wanneer je dat wilt, een beetje rare tekst

 • 4 jaar geleden Emmy

  Euhm: ''Aan de pil gaan, dat doe je niet zomaar. Het is een beslissing voor de rest van je leven. '' Dit slaat natuurlijk nergens op. Ik zit ook aan de pil maar ga hier niet mijn hele leven aan zitten. Nu komt het over alsof het van je leven afhangt. RAAR!

 • 4 jaar geleden Lotte

  Ik heb geloof ik helemaal nergens last van? Alleen dat ik iets ben aangekomen

 • 4 jaar geleden Danique

  Ik heb meer last van puistjes, maar voor de rest nauwelijks bijwerkingen gelukkig!

 • 4 jaar geleden nicky

  Heb de pil 8 jaar gebruikt, alleen kreeg ik na een aantal jaar extreme stemmingswisselingen, mijn huidproblemen werden erger, terwijl ik een pil had om dit te verminderen, kilo's erbij. Was eigenlijk niet mezelf. Als anticonceptie een geweldig product, voor het lichaam zelf niet zo, het zijn toch extra hormonen, en daar moet je maar tegen kunnen. Dus verheug me op het artikel over andere anticonceptie artikelen.

 • 4 jaar geleden Claudia

  altijd goed om te weten. ik heb ook veel last van bijwerkingen. maar nu weet ik in ieder geval waar die puistjes vandaan komen. Ik heb zelf ook een keer een pil gehad, waar ik niet tegen kon. bleek ik allergisch te zijn voor de hulpstoffen. Dus dat is iets waar je ook nog op kunt reageren.

 1. 1