Food

8 producten met veel calorieën die echt super gezond zijn

Wanneer we proberen gezonder en bewuster te leven kijken we vaak naar de hoeveelheid calorieën die in een product zitten. We zien het aantal calorieën vaak als graadmeter of iets goed of slecht voor je is. Toch zijn producten met veel calorieën niet automatisch ongezond of slecht voor je. Er zijn verschillende soorten producten die veel calorieën bevatten én echt super gezond en goed voor je zijn. Kijk maar eens naar de volgende producten.

1. Avocado
Avocado is de enige vrucht die vet bevat. Het vet maakt de avocado juist zo lekker, maar zorgt wel voor de nodige calorieën. Dat is helemaal niet erg, want je hebt deze vetten ook nodig. Daarnaast krijg je door het eten van een avocado ook de nodige vitamines en mineralen binnen. Avocado kun je op verschillende manieren eten zoals in een smoothie, op je boterham, als guacamole of gewoon met een beetje zout en peper.

2. Noten
Noten zijn een super bron van gezonde vetten en kun je op mega veel verschillende manieren eten zoals in je yoghurt, bij havermout of gewoon uit je hand. Zoek je nog een lekkere snack voor na het sporten? Dan zijn (ongebrande) noten de ideale after workout snack. Door de vetten bevatten noten veel calorieën, maar een handje noten zo nu en dan is super goed voor je.

3. Smoothies
Een smoothie zit bomvol groenten en fruit en is daarom perfect als ontbijt. Toch bevat een smoothie wel veel calorieën. Je kan een smoothie zelf zo uitgebreid en gevarieerd mogelijk maken door extra fruit, zaden of zuivel toe te voegen. Let wel op: hoe meer fruit je toevoegt, hoe meer suiker je smoothie bevat. Dit zijn natuurlijk suikers en daarom niet direct slecht voor je, maar ook deze suikers zijn calorieën.

4. Knolgroenten
Groente is natuurlijk hartstikke goed voor je, maar bepaalde soorten groenten zoals pastinaak bevatten extra calorieën. Ook peulvruchten bevatten meer calorieën dan andere groenten. Toch zijn juist peulvruchten goed om te eten wanneer je gezond aan het eten bent.

5. Kaas
Kaas bevat ontzettend veel vitaminen, mineralen, magnesium en zink. Perfect dus om te eten voor het sporten als je wel wat extra energie kan gebruiken. Daarnaast bevat kaas veel vetten en zout wat zorgt voor een hoog aantal calorieën. Om het gezond te houden is het belangrijk dat je niet meer dan vijftig gram kaas per dag eet. Toch liever een variant met minder calorieën? Kies dan voor geitenkaas.

6. Volkoren brood
Brood zit boordevol vezels, maar bevat ook veel calorieën. Ondanks de calorieën zit je van een boterham wel lang vol én werkt je spijsvertering na het eten van een lekkere boterham extra goed. Toch wordt brood niet vaak in een voedingsschema meegenomen omdat veel mensen nog steeds van mening zijn dat brood slecht voor je is. Toch zegt het aantal calorieën niets over of een product wel of niet gezond voor je is. Het is daarom beter om helemaal geen calorieën te tellen. Hier lees je precies waarom je dit niet moet doen.

7. Chiazaad
Chiazaad is super lekker voor door je smoothie, op je boterham of bij de yoghurt. Door de omega 3-vetzuren is chiazaad super gezond voor je, maar let wel op dat je niet meer dan één eetlepel per dag gebruikt. Chiazaad is de afgelopen jaren helemaal hot geworden en wordt dan ook vaak gebruikt wanneer je een voedingsschema volgt.

8. Rozijnen
Rozijnen zijn super lekker om te snacken, maar bevatten wel veel suiker. Eet daarom niet te veel rozijnen, één handje is meer dan genoeg. Toch iets meer gegeten? Met deze workouts verbrand je de meeste calorieën

Bron: Drogespieren, Leef nu gezonder, Shape | Beeld: iStock

Must reads 👀