Lifestyle

Een sollicitatiebrief schrijven: dit zijn de do’s en don’ts

Nooit meer huiswerk maken, nooit meer leren voor tentamens en nooit meer luisteren naar hoorcolleges; jij bent afgestudeerd. Yaaas! Nu je klaar bent met school is het tijd om een baan te vinden. Natuurlijk wil je meteen aan de slag met je dream job, maar voordat het zover is moet je eerst een kick-ass sollicitatiebrief schrijven. Dit zijn de belangrijkste do’s en don’ts. 

Of je nu bezig bent met werk zoeken, een stageplek moet vinden of op zoek bent naar een bijbaantje; een sollicitatiebrief is super belangrijk. Je sollicitatiebrief is namelijk de eerste indruk die je achterlaat bij je (toekomstige) werkplek. Toch gaat het schrijven van een sollicitatiebrief niet altijd bij iedereen meteen goed… Moet jij binnenkort een sollicitatiebrief schrijven? Vergeet dan niet om op de volgende punten te letten.

☑Wees jezelf
Het klinkt misschien een beetje cliché, maar in je sollicitatiebrief is het belangrijk om jezelf te blijven. Ga je daarom niet anders voordoen dan dat je bent, mocht je uiteindelijk de baan toch krijgen dan val je direct door de mand. Wees ook niet bang om je persoonlijkheid terug te laten komen in je sollicitatiebrief. Let wel op hoe ver je kan gaan bij het bedrijf waar je de sollicitatie naartoe stuurt.

☑Wees origineel
Jouw sollicitatiebrief is het eerste wat ze van jou te zien krijgen, daarom mag het best origineel zijn. Kies er bijvoorbeeld voor om in plaats van een standaard mailtje een video te maken, of stuur de sollicitatiebrief op als handgeschreven brief. Think outside the box!

☑Wees toekomstgericht
Ben jij bezig met werk zoeken en ga je solliciteren in een creatief werkveld? Dan is een portfolio erg belangrijk. Je kunt deze natuurlijk meesturen met je sollicitatiebrief, maar je kan er ook voor kiezen hier nog even mee te wachten. Geef in je sollicitatiebrief aan dat je je portfolio graag persoonlijk toe wil komen lichten. Zo laat je zien dat je graag op gesprek wil komen en houd je de sollicitatie nog een beetje mysterieus.

☑Gebruik een duidelijk lettertype
Natuurlijk moet de ander de sollicitatiebrief wel goed kunnen lezen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een lettertype dat lekker leest. Het is leuk om je sollicitatiebrief creatief op te maken met verschillende lettertypes, maar er zijn grenzen.

☑Gebruik alinea’s
Ook alinea’s helpen om je sollicitatiebrief duidelijk en leesbaar te houden.

☑Verwijs naar de vacature
Wil jij een goede indruk maken? Verwijs dan in je sollicitatiebrief naar de vacature. Dit laat zien dat je de perfecte kandidaat bent en dat je goed voorbereid bent. Let wel op dat je het er niet té dik bovenop legt.

☒Geen cv toevoegen
Wanneer je een sollicitatiebrief stuurt is het belangrijk om ook je cv toe te voegen. Geef deze ook altijd een nette naam en dus niet ‘cv-hey2928’.

☒Je cv herhalen
Goed, je hebt dus al je cv in de bijlage staan. Het is dus niet nodig om in je sollicitatiebrief alles te herhalen wat er in je cv staat. Verwijs in je sollicitatiebrief naar je cv en gebruik de sollicitatiebrief om extra informatie toe te lichten.

☒Beste meneer/mevrouw
Wanneer dit de eerste regel van je sollicitatiebrief is, wordt je sollicitatiebrief direct aan de kant geschoven. Gebruik altijd de naam of achternaam van de persoon naar wie je de sollicitatie stuurt in je sollicitatiebrief. Doe je dit niet dan kunnen bedrijven denken dat je zomaar alles knipt en plakt en ze het zoveelste bedrijf zijn die deze sollicitatiebrief ontvangen.

☒Raar e-mailadres
Het is absoluut not done om je sollicitatiebrief vanaf een mailadres te sturen die je ooit hebt aangemaakt toen je slechts tien jaar oud was. Je mag ‘stampertje123@hotmail.com’ best gebruiken voor je dagelijkse mail, maar voor een sollicitatie is dit niet oké. Ook dit kun je beter niet doen… Kies er in dit geval voor om een nieuw e-mailadres aan te maken speciaal voor al je sollicitaties. Heb je ook meteen alles bij de hand, handig!

☒Teleurgesteld zijn
Je gaat hoe dan ook een keer afgewezen worden wanneer je bezig bent met werk zoeken. Vat dit niet persoonlijk op. Het kan zijn dat een bedrijf nu eenmaal veel aanmeldingen heeft gehad of dat je niet goed binnen het plaatje past. Laat je hierdoor niet tegenhouden, jij krijgt uiteindelijk die droombaan. Just be patient!

Mag je op gesprek komen? Lees dan hier alle do’s en don’t tijdens een sollicitatiegesprek. 

Beeld: iStock