Lifestyle

Opgelet: je studentenlening wordt hoogstwaarschijnlijk duurder

Leen jij geld om je studie en studentenleven te kunnen bekostigen? Dan heb je mazzel, maar ‘nieuwe studenten’ mogen je wel even opletten. Hoogstwaarschijnlijk wordt het een stuk duurder om geld van de overheid te lenen. Huh, hoe kan dat? Nou, misschien betaal je nu 0% rente voor je lening, maar dat percentage gaat (als het even tegenzit) omhoog voor de nieuwe lichting studenten. Dit zijn de gevolgen voor jou.

Misschien ben je niet zo goed op de hoogte van de laatste politieke veranderingen, maar er is dus een regeerakkoord dat het ‘studievoorschot in de toekomst aansluit bij de 10-jaarsrente’. NOS legt precies uit hoe dat zit. Dus ben je van plan om te studeren én om van de lening gebruik te maken? Dan is het tijd om op te letten.

De rente stijgt
Hier zit je als student natuurlijk helemaal niet op te wachten, maar de rente stijgt. Nu betaal je niets extra voor je lening, maar in de toekomst wél. De 10-jaarsrente stijgt naar 0,58% en hoewel het niet veel lijkt, voel je het wel in je portemonnee. Een rekensom van NOS laat zien dat je dat 87 euro meer kost per jaar als je in totaal €15.000 leent. Voor de huidige studenten verandert er trouwens niets, dus haal vooral opgelucht adem als je bang bent om meer te moeten betalen. De nieuwe lichting studenten gaan wel meer betalen…

Wetswijziging
Dit plan is er trouwens nog niet doorheen, want er moet eerst een wetswijziging komen voordat het ingaat. De kans is daarom klein dat er op korte termijn iets verandert aan de rente, maar op lange termijn waarschijnlijk wél.

Beeld: iStock