Lifestyle

Pijn tijdens de seks: hoe komt het en wat doe je ertegen?

Seks hoort iets leuks en iets lekkers te zijn. Wanneer jij pijn hebt tijdens jullie vrijpartij bederft dit de pret behoorlijk. Wel 30% van de vrouwen heeft regelmatig last van pijn tijdens de seks. Iedereen heeft dit weleens meegemaakt en het is erg verontrustend. Waar komt die pijn vandaan? Hoe gaat dit weg? Heb ik een soa? Allemaal vragen die meteen door je hoofd schieten zodra de pijn optreedt. Hieronder vind je zeven mogelijke oorzaken en hoe je de pijn verhelpt.

1. Je bent niet opgewonden
Seks is erg fijn wanneer je emotioneel en fysiek in the mood bent. Zodra dit niet het geval is kan elke aanraking onprettig zijn, zeker bij jouw intieme zones. Besteed genoeg aandacht aan het voorspel. Jongens zijn nu eenmaal sneller opgewonden dan meisjes en willen sneller over tot ‘de daad’. Voel je niet verplicht om mee te gaan in zijn tempo. Focus je nog even op het voorspel en bepaal wanneer jij klaar bent om verder te gaan.

2. Je bent nog te droog
Als je vagina te droog is gaat het heel stroef en pijnlijk. Dit is absoluut niet fijn! Dit kan komen doordat jij niet opgewonden genoeg bent. Doe in dat geval even een stap terug naar het voorspel en ga verder zodra je wat natter bent. Ben je wél opgewonden en is het nog steeds een droge boel down there? Geen paniek! Dit is omdat jouw vagina op dat moment niet genoeg vocht produceert. Dit komt door de anticonceptiepil, stress of angst. Probeer je te relaxen en gebruik glijmiddel zodat het soepel verloopt.

3. Je hebt een verwonding
Misschien zijn jullie de vorige keer iets te enthousiast geweest en voel je dat nu. Het kan iets heel kleins zijn, zoals een snee of wondje. Een kleine irritatie kan voor pijn en een schurend gevoel zorgen. In dit geval is het verstandig om even geen seks te hebben. Met een gebroken been ga je toch ook geen marathon rennen?

4. Je hebt een soa of blaasontsteking
Een soa is het eerste waar je aan denkt zodra je pijn voelt tijdens de seks, niet geheel onterecht. Bij een soa ontstaat er een branderig of stekend gevoel in de vagina. Je merkt het niet alleen tijdens de seks: de afscheiding heeft een andere kleur en er komt een raar luchtje vanaf. Als jij deze klachten herkent is het verstandig om een soa test te doen bij de GGD of jouw huisarts. In de meeste gevallen is dit geheel gratis!

Tijdens een blaasontsteking voel je contant de drang om te plassen en ervaar je een branderig gevoel tijdens het plassen. Dit zijn niet de enige klachten, de seks is namelijk erg pijnlijk tijdens een blaasontsteking. Als jij last hebt van een blaasontsteking kan je terecht bij de huisarts. Een blaastonsteking kun je voorkomen door na de vrijpartij meteen te gaan plassen en de vagina schoon te maken. Zo komt er geen vuil in de plasbuis terecht.

5. Zijn penis is te groot
Het kan zijn dat hij té groot geschapen is waardoor zijn penis (nog) niet in jouw vagina past. Dit is vooral in het begin even wennen. Hoe trots hij er waarschijnlijk ook op is… ideaal is het niet! Het is belangrijk dat hij zijn penis langzaam en voorzichtig bij jou inbrengt zodat de vagina zich kan openen. Wanneer jij bovenop zit mag hij jou niet naar beneden ‘trekken’. Bepaal zelf het tempo en laat je voorzichtig naar beneden zakken. Jouw vagina moet gewoon even wennen aan zijn grote geslachtsdeel.

6. Je hebt last van een allergische reactie
Het is goed mogelijk dat de pijn wordt veroorzaakt door een product dat jij onlangs bent gaan gebruiken. Misschien ben je wel allergisch voor jouw nieuwe wasverzachter of shampoo? Dit soort producten kunnen de pH-waarde in de war brengen en veroorzaakt pijn en irritatie. Misschien maken jullie wel gebruik van een condoom en ben je allergisch voor latex of allergisch voor de siliconen in het glijmiddel… Gelukkig zijn er latex-vrije condooms en glijmiddel op waterbasis.

7. Het gaat even niet zo lekker tussen jullie
Elke relatie heeft ups and downs, ook die van jullie. Een potje goede seks maakt alles vaak weer goed, maar soms is seks tijdens een ruzie geen goed idee… Als jij nog verdrietig of boos op hem bent is het lastig om de knop om te zetten. Daarom ben je emotioneel niet opgewonden. Dit zorgt voor een verhoging van de pijnlevels en onderdrukt de vochtproductie. Als je merkt dat je niet in staat kan zijn om seks te hebben, kun je dit beter niet doen.

Bron: marieclaire.co.uk, sense.info, meesterminnares.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀