Beauty

Ben jij een nagelbijter? Zo kom je er vandaag nog vanaf!

Van kleins af aan kun jij niet van je nagels afblijven. Je moeder heeft duizend keer geroepen: “Vinger uit je mond!” Helaas heeft dat niet geholpen, want nog steeds vind je jouw nagels gewoon erg lekker. Nou ja, eigenlijk zijn het niet eens meer nagels te noemen. Je droomt van die mooie lange nagels, maar toch blijf je bijten. Nu is het voor eens en altijd klaar, want met deze tips kom je er vandaag nog vanaf. 

Nagelbijten wordt gezien als een soort gedragsprobleem. Het heeft verschillende oorzaken en kan te maken hebben met spanning. Als er bijvoorbeeld te hogen eigen gesteld worden, maar ook als je je onzeker voelt. Daarnaast kun je het ook gewoon erg fijn vinden. Maar hoe komen we van dit kwaaltje af?

1. Denk aan het resultaat
Nagelbijten is puur een gewoonte en als je daar vanaf wil komen, moet je je patroon veranderen. Hetzelfde geldt voor roken. Als je mindset niet verandert, gebeurt er ook niets. Denk aan die mooie nagels die je krijgt als je gewoon een keer je vingers niet in je mond stopt. Probeer jezelf te betrappen als je dit doet en denk aan het doel dat je voor ogen hebt. 

2. Afleiding
Wanneer je merkt dat je de neiging hebt om nagels te bijten, moet je zo snel mogelijk afleiding zoeken. Ga iets compleet anders doen, zodat je de kans niet hebt om je vingers te ruïneren. Pak een kauwgom, ga een stukje lopen, een boterham smeren of ga je huiswerk maken. Kauwgom werkt ontzettend goed, want wanneer jij dat in je mond hebt, is er geen plek meer voor die nagels van jou. 

3. Zet een kruisje op je hand/vingers
Zet een herkenningspunt op je hand of vingers, zodat je elke keer herinnerd wordt dat je die actie niet moet doorzetten wanneer je vingers richting je mond gaan. Stop it! 

nagels bijten4. Aloë vera
Smeer aloë vera op je vingers, want dit is ontzettend vies. Zorg dat je dit in huis hebt, zodat je dit spul elk moment van de dag op je vingers kunt smeren. Daarnaast heeft het gezonde eigenschappen, dus als je toch een beetje binnenkrijgt, is dat zeker geen ramp. 

5. Gelnagels
Dit kost wel iets, maar dan heb je ook wat. Ga af en toe naar een nagelstyliste. Zij hebben speciale behandelingen voor nagelbijters. Je krijgt dan een soort van gelnagels. Deze bijt je er niet af en ze worden vanzelf langer. Ideaal. 

6. Pleister om je nagels
Het is niet de mooiste oplossing, maar wel effectief. Plak om je nagels een pleister en zo kun je niet je nagels eraf bijten. Elke keer als je de pleister verwisselt, zie je hoe mooi ze al zijn geworden en dat geeft nog meer motivatie om niet te bijten. Door lang niet te bijten, wen je eraan en wordt het een stuk makkelijker om er vanaf te blijven. 

7. Nagellak
Begin met je nagels te lakken. In het begin wil je het niet, omdat je je nagels niet mooi genoeg vindt. Toch moet je ergens beginnen. Als je nagellak op je nagels hebt, kun je er beter vanaf blijven en zo groeien ze langzaam aan. Dan moet je het natuurlijk wel volhouden om je nagels te lakken.

8. Herken de situatie
Als je van jezelf weet dat je in een bepaalde situatie gaat bijten, is het handig om deze situaties te herkennen. Als het moment aanbreekt, doe dan een handschoen aan of pak een stressballetje. Doe er alles aan om van die nagels af te blijven.

Beeld: iStock | Bron: womenshealthmag.nl, gezonderleven.com, dokteronline.com, 

Must reads 👀