Lifestyle

Zo zag jouw Sinterklaas eruit toen jij een kind was

De dag dat Sinterklaas in Nederland arriveerde, was jouw lievelingsdag. Je zat de hele middag aan de buis gekluisterd met een heleboel pepernoten om te kijken hoe Sinterklaas met zijn pieten op de stoomboot stonden. Vanaf dat moment bestond jouw leven uit sinterklaasliedjes en schoenen voor de open haard zetten. Je keek uit naar 5 december en als het moment eindelijk daar was, was jij het gelukkigste kind op aarde. 

1. Het begon allemaal tijdens de intocht van Sinterklaas. Met het hele gezin zaten jullie aan de buis gekluisterd om elke seconde mee te maken. De tafel stond vol met pepernoten, speculaaspoppen en chocoladeletters om nog extra in de sfeer te komen. Je keek je ogen uit, want wat vond je het toch interessant om Sinterklaas te zien met al zijn pieten. 

2. Begin december was jouw verlanglijstje al klaar. Op zaterdagmiddag bladerde je alle speelgoedboeken door en scheurde je de Barbiepoppen eruit en plakte je ze op je lijstje. Sinterklaas moest en zou weten wat jij wilde hebben. 

3. De open haard was een heilige plek deze tijd van het jaar. De zwarte pieten kwamen via de schoorsteen naar beneden om jouw cadeaus te bezorgen. Deze plek moest natuurlijk gekoesterd worden. 

Sinterklaas vieren
4. Jouw zangkunsten waren op en top in de sinterklaastijd. Zie ginds komt de stoomboot en Sinterklaas kapoentje zong jij tot in den treure. Dat moest ook wel, want je moest iets over hebben voor die cadeaus. Je vond het wel een beetje eng dat Sinterklaas en zwarte piet aan het luisteren waren als jij voor het slapengaan voor de open haard aan het zingen was. 

5. Je gedroeg je netjes, want je moest er niet aan denken om mee in de zak naar Spanje te moeten. En dan hebben we het nog niet over de roe gehad. Je moeder zei altijd: “Wel lief zijn, want piet ziet alles.”

6. Het moment dat je in je schoen mocht kijken wat erin lag, was geweldig. Het eerste wat jij deed als je wakker werd, was als een gek naar beneden rennen om te kijken wat de sint voor jou had achtergelaten. Stiekem was je altijd wel een beetje teleurgesteld als dit alleen maar pepernoten waren…

7. De Club van Sinterklaas was jouw favoriete programma. Elke dag kon je niet wachten totdat het weer tijd was om de televisie aan te zetten. ‘s Avonds net na het avondeten was het tijd voor het Sinterklaasjournaal en ook dat vond je geweldig. 

8. De intocht in jouw dorp of stad was ook altijd een hoogtepunt. De pieten die al dat snoepgoed tegen je aan gooide en je wilde alleen maar meer en meer. 

9. Op de grote dag was jij niet in bedwang te houden. Je rende door het hele huis, want vanavond kwam Sinterklaas dan eindelijk die zak met cadeaus afleveren. 

10. Je vader was altijd ‘toevallig’ even weg op het moment dat er aangebeld werd en je had niets door. 

11. Sinterklaas heeft zo goed geluisterd, want bijna alles wat er op jouw verlanglijstje stond, heb je gekregen. Wat een geweldige man is het ook. 

12. De volgende dag op school kon je niet wachten om in geuren en kleuren te vertellen hoe jouw sinterklaasavond eruitzag. Vaak mocht je een cadeautje meenemen en vol trots liet je dit aan al je klasgenoten zien. 

Beeld: iStock