Lifestyle

Dé reden waarom je op zondag niet in slaap kunt vallen

Het is zondagavond en je beseft dat het weekend er weer op zit. Je baalt als een stekker, maar denkt wel terug aan twee onvergetelijke dagen. Eindelijk kon je drankjes nuttigen in de club en uitslapen. Heel lang uitslapen. Nu is het zondagavond en ben je je mentaal aan het voorbereiden op weer een week school. Er is alleen een klein probleempje waar je tegenaan loopt op de zondagavond: je kunt maar niet slapen. Dit is de boosdoener het en zo los je het op. 

Op zondagavond is het iedere keer weer een drama om in slaap te vallen. Apart eigenlijk, want alle andere dagen van de week heb jij nergens last van. Het wordt ook wel ‘sociale jetlag’ genoemd. Omdat je op vrijdag- en zaterdagavond gezellig iets wil doen met vriendinnen en het de volgende dag niet kan laten om je in de ochtend nog een keer om te draaien, wordt je ritme verstoord. 

Een andere reden is zondagavondstress. Je raakt in een soort dipje, omdat de nieuwe (werk)week voor de deur staat. Je ziet er een beetje tegenop, want de chaos begint weer op je werk of je hebt een drukke schoolweek in het vooruitzicht. ‘s Avonds lig je maar te piekeren in bed en daardoor slaap je slecht. 

Hartstikke vervelend allemaal, dus hoe gaan we dit oplossen?

zondagavond slapen
1. Ga op ongeveer hetzelfde tijdstip slapen
Misschien is het lastig als er feestjes op de planning staan, maar om op zondag goed te slapen, is het belangrijk dat je je slaapritme niet verstoort. Ga ongeveer op dezelfde tijd naar bed als normaal. Een half uur later is natuurlijk niet erg, maar maak daar geen drie uur van. 

2. Sta rond dezelfde tijd op
Aansluitend op de vorige tip is het ook belangrijk dat je rond dezelfde tijd weer uit de veren gaat. Ietsje langer blijven liggen is natuurlijk geen ramp, maar je bed uitkruipen als het avondeten bijna op tafel staat is niet handig.

3. Sla alcohol en koffie even over
Alcohol heeft invloed op je slaap en daar wordt het niet beter van. Als je op zaterdagavond te diep in het glaasje hebt gekeken, wordt je nachtrust verstoord en daarom slaap je op zondag zo lang uit. Tja, dan wordt het lastig om zondagavond weer op een normale tijd te gaan slapen. En omdat je nachtrust verstoord wordt door alcohol, is het ook niet slim om op zondag nog een wijnfles open te trekken.

4. Sport op zondag
In plaats van op zaterdag zweten op de loopband, is het misschien slimmer om dit te verplaatsen naar zondag. Zo raak je lekker uitgeput en is de kans groter dat jij ‘s avonds als een blok in slaap valt. Een simpele oplossing dus. 

5. Laat de televisie aan
Vaak val je in slaap als je televisie kijkt in bed. Net op het moment dat je aan het knikkebollen bent, denk je dat het beter is om de televisie uit te zetten, maar vervolgens kun je weer niet in slaap komen. De tip is dus: laat de televisie lekker aan. Zet dan wel een programma op waarvoor je niet hoeft na te denken, dus geen horrorfilm of iets in die richting. 

6. Kijk niet naar de klok
Als je na twintig minuten nog niet in dromenland bent, raak dan niet in paniek. Blijf rustig liggen en probeer er niet aan te denken. Vaak ga je piekeren en baal je dat je nog niet slaapt, maar dit werkt totaal niet mee. Ontspan en bedenkt dat je vanzelf in slaap valt. 

Slaap lekker dames en wil je nog meer tips nodig om heerlijk te slapen? Lees dan dit artikel.

Beeld: iStock | Bron: inslaap.nl, thrillist.com