Lifestyle

Lachgas: dit weten veel mensen nog niet

Lachen, gieren en brullen. Dat krijg je wanneer je een combinatie maakt van een lachgaspatroon, een ballon en een slagroomspuit. Misschien doe je dit wel eens op feestjes of heb je weleens gehoord dat mensen dat doen. Hoe komt het eigenlijk dat je zo intens geniet als je aan zo’n ballon zuigt? Nog belangrijker, is het eigenlijk wel goed voor je gezondheid? In dit artikel geeft Girlscene antwoordt op al je vragen over lachgas. 

Het is natuurlijk allemaal leuk en aardig die ballonnetjes, maar wat doet dat gas met je lichaam? Kunnen we gewoon genadeloos doorgaan met lachen of is het beter om een stapje terug te doen? Hieronder worden al jouw vragen over lachgas beantwoord.

Wat is lachgas?
Lachgas wordt ook wel distikstofmonoxide genoemd, om maar meteen met scheikundige termen te beginnen. Waarschijnlijk ken je lachgas van een ballon aan een slagroomspuit met gas erin waar jij voor zo’n twintig seconden ontzettend goed op gaat, maar waar dat gevoel ook net zo snel weer verdwijnt. Wist je dat lachgas soms ook wordt gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties en door tandartsen? Rond de jaren negentig waren ballonnen met lachgas erg populair onder de feestbeesten. Een tijdje later was deze rage weer uit en kraaide er geen haan meer naar. Tegenwoordig kom je er niet meer onderuit als je naar een feestje gaat. Vooral op huisfeesten vliegen de slagroomspuiten om je oren. Lachgas bevat ongeveer acht gram N2O, dat is een verbinding van stikstof en zuurstof. Lachgas zit in een patroon en deze wordt meestal gekoppeld aan een slagroomspuit. Aan deze spuit komt ook een ballon en vervolgens wordt het gas in de ballon gespoten. Het gas adem je in en vervolgens voel je je als herboren. Nou ja, dat is misschien een beetje overdreven, maar de meeste mensen vinden dit een fijn gevoel. 

Wat voel je als je lachgas gebruikt?
Als je ooit lachgas hebt gebruikt, ken je het gevoel. Je weet ook dat dit gevoel lastig te omschrijven is. Lachgas zorgt voor een korte roes waarbij je soms een ring of een gonzend geluid hoort. Het kan zijn dat je een beetje duizelig wordt. Dit gevoel ontstaat, omdat bepaalde delen in je hersenen blokkeren en hierdoor verandert je waarneming. Zo krijg je dus dat lacheffect. Na ongeveer twintig seconden merk je het en het houdt ongeveer twee minuten aan. 

Hoe werkt lachgas?
Lachgas komt in je longen terecht als je het inademt en wordt opgenomen door je bloed. Je hart zorgt ervoor dat je bloed naar je hersenen en je andere organen wordt vervoerd. Het heeft een remmend effect op de werking van je centrale zenuwstelsel, dus daarom krijg je een verdovend gevoel. 

Is het schadelijk voor je?
De belangrijkste vraag van vandaag is of deze ballonnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Gemiddeld worden er in Nederland minder dan tien ballonnen in de maand gebruikt. De meesten denken daarom dat het gebruik van lachgas volkomen veilig is. Dat is niet het geval, want er zijn zeker risico’s als je veel lachgas neemt, of op een onveilige manier. De woordvoerder van het NVWA zegt als je teveel lachgas neemt, het alsnog slecht is voor je hersenen en kun je last krijgen van tintelingen in je handen en voeten. Daarnaast kan het invloed hebben op je vruchtbaarheid. Als je lachgas op de verkeerde manier inneemt, is de kans aanwezig dat je mond en luchtwegen bevriezen. Daarnaast is het mogelijk dat je de volgende dag last hebt van hoofdpijn als je extreem veel lachgas hebt gebruikt. 

Het is nooit aangetoond dat lachgas direct schadelijk is voor je lichaam, maar het gebruik van lachgas is niet geheel zonder risico’s. 

Beeld: iStock | Bron: nos.nl, drugsinfoteam.nl, rtlnieuws.nl