Lifestyle

Last van slapeloosheid? Wij weten de oorzaak en jij maakt deze fout sowieso

Sommige mensen hoeven alleen maar hun kussen te raken en ze zijn vertrokken (lucky bastards). Anderen liggen uren in bed naar het plafond te staren terwijl de klok doortikt. Gemiddeld hebben we zo’n zeven uur slaap nodig per nacht, maar veel mensen halen dit niet. Slapeloosheid is niet alleen vervelend op het moment zelf, maar ook de dag(en) erna. Wil jij vanavond heerlijk dromen? Volg dan deze vier stappen om te slapen.

Stap 1: Inrichten

We slapen in onze kamer, maken huiswerk, kijken series via Netflix en proberen make-up tutorials na te maken van YouTube. Met de nadruk op proberen… ;-). Toch is voor een goede nachtrust belangrijk dat je kamer enkel gebruikt wordt als slaapkamer. Dit is misschien niet altijd haalbaar, vooral als je nog thuis woont, maar toch moet de eerste focus slaap zijn.

De beste manier om te slapen is in het donker (dûh). Slaap je stiekem nog met een lampje aan? Dan kun je deze voortaan beter uitlaten. Dit heeft alles te maken met de natuurlijke cyclus van het lichaam: je hersenen ontvangen een seintje wanneer je in een donkere ruimte bent. Vervolgens word je langzaam moe. Wanneer er nog licht aanwezig is in de kamer is krijgen je hersenen dit seintje niet.

Daarnaast kunnen elektrische apparaten zorgen dat je minder snel in slaap valt. Het blauwe licht van je televisie, telefoon of laptop bevat namelijk stofjes waardoor het natuurlijke hormoon melatonine niet door het lichaam wordt aangemaakt. Melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat je twee keer zoveel kans hebt op slaapproblemen wanneer je veel op social media zit. Vervang daarom je social media scroll voor het slapen voor een goed boek.

Blauw licht van je telefoon is dus niet goed voor je, maar blauwe muren werken juist wél goed om in slaap te vallen. Uit een onderzoek in Engeland is gebleken zelfs dan mensen in een blauwe kamer twee uur langer(!) slapen dan mensen in een andere kleur kamer. Wij rennen snel naar Karwei voor een pot blauwe verf!

Stap 2: Routine

Niet alleen het slapen zelf, maar ook de uren ervoor zijn van belang voor een goede nachtrust. Een routine kan helpen sneller in slaap te vallen. Hierdoor weten ze namelijk wanneer het tijd is om te slapen. Kies er bijvoorbeeld voor om elke avond een half uurtje te lezen of te mediteren. Door herhaling word je sneller ontspannen waardoor je ook sneller in slaap valt.

Stap 3: Geluid en geur

Sommige mensen komen wel snel in slaap, maar worden ’s nachts vaak wakker. Achtergrondgeluiden kunnen hierbij helpen. Door gebruik van achtergrondgeluiden schrik je niet direct wakker wanneer je partner zich omdraait of wanneer je moeder de deur dicht doet. Er zijn verschillende apps die achtergrondgeluiden produceren, maar je kan natuurlijk ook een ventilator aanzetten of het raam open doen.

Naast geluid is geur ook een trigger. Essentiele oliën kunnen helpen om sneller in slaap te vallen. Kies voor een geur zoals lavendel om je lichaam tot rust te brengen. Breng de olie rechtstreek aan op je lichaam, of kies voor geurstokjes.

Stap 4: Eten

Ben jij een late night snacker en kruip je elke avond de koelkast in? Stop! Dit kan de oorzaak zijn dat je slecht in slaap komt. Door te eten voor het slapen denken je hersenen dat het nog geen bedtijd is. Probeer daarom na acht uur zo min mogelijk te eten om je hersenen alvast voor te bereiden.

Ook specifieke producten kunnen invloed hebben op je slaap. Zo helpt vitamine B bijvoorbeeld bij het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Vitamine B zit in producten zoals eieren en vis. Melatonine vind je in producten als tofu, ananas en kalkoen. Het is daarom helemaal niet gek dat je na het eten het liefst een dutje op de bank wilt doen.

Lukt het je na al deze tips nog niet om in slaap te vallen? Probeer dan eens een beker warme melk. Zuivel zit namelijk vol met calcium en magnesium, een product dat helpt om sneller in slaap te vallen.

Bron: Mind Body Green, Dag en Nacht rust | Beeld: iStock