Beauty

Dit is waarom de één sneller bruin wordt dan de ander

We hebben maar één missie als we op zonvakantie gaan. Oké, stiekem zijn het er twee: zo min mogelijk doen en zo bruin mogelijk terugkeren. Maar waarom lijk jíj in twee weken amper te verkleuren, terwijl al jouw vriendinnen hartstikke bruin worden? Jullie liggen toch even lang in de Spaanse zon te bakken? Girlscene zocht het voor je uit… 

Iedereen wil een zomers kleurtje krijgen tijdens een zonvakantie. Je wil namelijk wel laten zien dat je lekker weg bent geweest. 😉 Daarnaast zie je er met een bruin kleurtje ook nét wat gezonder uit. Je doet daarom tijdens je vakantie flink je best, maar na twee weken lekker luieren op het strand in je bikini lijk je haast wit tegenover je vriendinnen/familie. Hoe komt het dat jullie niet even bruin zijn?

Pigmentkorrels

Om dit te kunnen begrijpen is het handig eerst even wat basis kennis te weten over de huid. Onze huid bestaat namelijk uit twee verschillende lagen: de opperhuid (epidermis) en de onderhuid ook wel lederhuid genoemd (dermis). De opperhuid zelf bestaat ook weer uit verschillende lagen, maar laten we het niet al te moeilijk maken. 😉

In de diepste laag van de opperhuid (dit is de laag die zich het dichts bij de lederhuid bevindt) speelt melanocyt een grote rol. Deze cellen zorgen er namelijk voor dat je huid van kleur verandert. De cellen maken pigmentkorrels (melanine) aan. Deze pigmentkorrels worden na het aanmaken getransporteerd naar de bovenste laag van de huid. Hier komen ze terecht op plekken waar de zon op de huid schijnt.

Hoe vaker je wordt blootgesteld aan UV-stralen, des te meer pigment er wordt aangemaakt. Je wordt dus bruiner wanneer je vaker in de zon zit. Smeer jezelf wel altijd in met een zonnebrandcrème met een hoge factor wanneer je in de zon gaat.

Genetisch bepaald

De pigmentkorrels spelen dus een grote rol in het proces om bruin te worden. Maar hoe kan het dat de één bruiner wordt dan de ander, terwijl er evenveel zon is? Dit heeft alles te maken met je genen. Het is namelijk genetisch bepaald hoe snel de pigmentkorrels worden aangemaakt en hoe snel ze worden getransporteerd naar de bovenste laag van de huid. Bij mensen die snel bruin worden gaat dit proces dus een stuk sneller.

Het blijft heel normaal om niet overal even bruin te worden. Dit komt omdat je lichaam niet overal evenveel melanocyt bevat. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de binnenkant van je armen en je handen. Hier lees je daar meer over.

Caroteen en bloedvaten

Naast de aanwezigheid van melanocyt zijn er nog twee andere factoren van belang bij het krijgen van een mooie bruine teint. Allereerst is de hoeveelheid caroteen in de huid van belang. Caroteen is een stof die een oranjeachtige kleur heeft en zich bevind in de huid. Hoe meer caroteen je bevat, hoe meer oranje je huid wordt.

Daarnaast spelen je bloedvaten een grote rol. Wanneer je het warm hebt worden je bloedvaten wijder en kan er meer bloed door je aderen stromen. Ook liggen de bloedvaten dan dichter aan de oppervlakte van de huid. Dit verklaart waarom je er in de winter een beetje bleek en pips uit kan zien.

Het ligt dus allemaal (helaas) aan je genen. Gelukkig is er altijd nog zelfbruiner. 😉

Bron: hoewerkmijnlichaam, RTL nieuws | Beeld: iStock

Must reads 👀